Gruzie po lisabonsku


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 1. října 2009

EU se shodla s Klausem: vinu nese ten, kdo vystřelil

Kdyby už fungovala lisabonská Evropa a eurovláda by se rozhodovala většinově podle názorů odborníků, postoj půlmiliardového společenství by vyzněl následovně: loňskou válku na Kavkaze vyvolala Gruzie. Tak to říká závěr expertů, kteří pro EU analyzovali konflikt mezi Ruskem a Gruzií. Zvláštní je, že jejich postoj ladí s loňským stanoviskem českého prezidenta.

V této věci tedy Václav Klaus nefoukal proti větru. Dnes můžeme naopak říci, že foukal podle Lisabonu, ač se to menším státům, které se obávají rostoucího vlivu Moskvy, tedy třeba Česku a Polsku, nelíbí.

Upřímně řečeno, závěr expertů ani jinak dopadnout nemohl. Odborníci neposuzují politickou a mocenskou stránku věci, ale především dodržování minuciózních pravidel, dohodnutých linií a klidu zbraní. Neptají se moc na to, proč strana A střílela na stranu B, ale spíše na to, kdo zmáčkl spoušť jako první. Popírají von Clausewitze, jenž tvrdil, že válka je pokračováním politiky jinými prostředky.

Politiku experti zmiňují jen okrajově. Nelíbí se jim, že Moskva rozdávala ruské pasy obyvatelům Jižní Osetie, ale už nedodají, že právě tento krok podle Moskvy válku legitimizoval. Kritizují postup ruské armády mimo hranice Jižní Osetie, ale tím vlastně říkají, že na samotném území této – gruzínské! – provincie to bylo košer.

Závěry evropských expertů dávají větší vinu Gruzii, která jako první vystřelila, než Rusku, které na úkor souseda šířilo svou suverenitu i nepřátelskou atmosféru. Právě před tím varovaly vlády Mirka Topolánka a Donalda Tuska. Zdá se, že marně – k radosti Václava Klause. Proti takovému Lisabonu jistě ani necekne.

Autor: Zbyněk Petráček, Lidové noviny

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality