Nereálné energetické partnerství


Luba Azarchová, Hospodářské noviny, 30. listopadu 2009

Evropa je největším světovým dovozcem zemního plynu a ropy. Lze tedy uvítat, že Brusel usiluje o rozvoj partnerství se zeměmi, které se v produkci energetických surovin řadí na čelná místa. A v oblasti vývozu zemního plynu a ropy hraje vedle Ruska, severní Afriky a Blízkého východu stále významnější roli také Střední Asie. Ta má obrovské zásoby zemního plynu, ale řadí se také mezi nejchudší, nejvíce autoritářské a zkorumpované regiony na světě.

Obtíže však začínají hned u nás. Největší z nich je skutečnost, že EU nepostupuje jednotně v projektu Nabucco, jehož hodnota se odhaduje na 7,9 miliardy eur a který by se měl stát hlavní tepnou pro přepravu plynu ze Střední Asie do Evropy. Francie, Německo, Řecko ani Itálie nejsou přesvědčeny o jeho nezbytnosti a odmítají projekt financovat z veřejných prostředků EU.

Situaci komplikuje i fakt, že Evropská unie nenabízí pro investice do projektu dostatečné ekonomické pobídky. Celkový rozpočet EU pro středoasijský energetický sektor v období 2007 – 2010 dosáhl výše pouhých 22 milionů eur. A s ohledem na politickou nestabilitu oblasti, která plyne z nedefinovaného statutu Kaspického moře, „zamrzlého konfliktu v Náhorním Karabachu i nedávného konfliktu mezi Ruskem a Gruzií, zůstává velmi spornou otázkou, zda evropské úvěrové instituce jsou vůbec ochotny poskytovat pro tento region své prostředky.

An old oil field in Baku September 29, 2005. Azerbaijan energy industry. Oil rig. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI HAL70 *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***

Jak dostat ropu ze Střední Asie do Evropy? Na snímku ropná věž v Kaspickém moři u azerbajdžánského Baku. Foto čtk

Navzdory nedostatku finančních prostředků i pobídek Brusel ovšem nadále trvá na tom, aby se vlády ve Střední Asii politicky restrukturalizovaly a aby dodržovaly západní ekologické a technické normy -jinými slovy se EU snaží prosazovat podmínky, které se neshodují se zájmy těch, kdo v regionu vládnou. Reforma jejich státních institucí by totiž pro místní elity znamenala ztrátu moci. Proto také většinu v současné době dostupných ložisek plynu smluvně obsadily Rusko a Čína, přičemž obě tyto země zastávají zásadu nevměšovat se do domácích záležitostí jiných zemí.

Shrneme-li situaci, zájmy EU a Střední Asie se z velké části neshodují. Středoasijské státy očekávají investice v miliardách eur a politickou neutralitu. Unie může stěží nabídnout nějaké finance, a to málo, co nabízí, doprovází nevítanými politickými podmínkami. Evropa je navíc nedůvěryhodným partnerem, neboť se nedokáže shodnout o projektu Nabucco, tudíž není jasné, co vlastně chce. Takže jakákoli větší spolupráce je zde pochybná, nebo spíše nemožná.

Evropa není důvěryhodným partnerem, neboť se nedokáže shodnout o projektu Nabucco, tudíž není jasné, co vlastně chce.

Autor: Luba Azarchová

členka Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality