Ukrajina: Blížící se volby vzrušují už jen politiky


Ondřej Soukup, Hospodářské noviny, 7. ledna 2010

Veselé Vánoce! Cvak. Narodil se Kristus Pán! Cvak. Krásné svátky! S každým cvak se na billboardu před nádražím vymění nápis a tvář politika. Viktor Janukovyč, Julija Tymošenková a Viktor Juščenko mají na své vánoční blahopřání sotva tři vteřiny. Kolem nevšímavě chodí obyvatelé západoukrajinského Lvova. Lepší metaforu pro současné prezidentské volby těžko hledat.

Pět let poté, co stotisícový dav na kyjevském Majdanu nadšeně vítal oranžového vítěze Viktora Juščenka, má ukrajinský prezident podporu sotva čtyř procent spoluobčanů. Skoro třetina obyvatel se ještě nerozhodla, jestli vůbec půjdou k volbám. Patnáct procent z těch, kteří půjdou, necelé dva týdny před konáním voleb neví, koho bude volit. Miláčkem médií se stal bizarní kandidát Gumeňjuk, který se oficiálně přejmenoval na Vasilije Protyvsich, což znamená „proti všem. Lidé jsou otráveni z politické korupce, z toho, že politici se vzdali ideálů a myslí jen na sebe a své funkce.

Všichni účastníci se ale snaží oživit ducha Majdanu. Působí to však spíše trapně. „Já klidně budu demonstrovat za kohokoli. Beru pět dolarů za hodinu, směje se třicetiletý Oleh, který před pěti lety strávil v mrazech dva týdny ve stanovém městečku. Zdarma pochopitelně. Dnes neví, zda půjde k volbám.

People walk past billboards for presidential candidates Viktor Yushchenko, left, and Yulia Timoshenko, center, in Kiev, Ukraine, Monday, Jan. 4, 2010. The first round of voting in Ukraine's presidential election is schedule for Jan.17, 2010. (AP Photo / Sergei Chuzavkov)

Z Oranžové revoluce zbyla kocovina. Na snímku z 4. ledna 2010 míjejí lidé v ukrajinském Kyjevě plakáty s kandidáty prezidentských voleb Viktorem Juščenkem a Julií Timošenkovou. První kolo voleb proběhne 17. ledna. Foto AP

Ducha Majdanu naposledy vyvolávala Julija Tymošenková, když pohrozila, že pokud ústřední volební komise nezmění své rozhodnutí o hlasování doma, „obrátí se na lid. V tisku sklidila posměšné komentáře narážející na fakt, že premiérka podle všech průzkumů podlehne ve druhém kole poraženému z roku 2004 Viktorovi Janukovyčovi.

Jde ale o vážnou věc. Komise totiž rozhodla, že lidé mohou hlasovat doma, aniž k tomu potřebují potvrzení od lékaře. Přitom toto byl jeden z nejčastějších způsobů falzifikací výsledků. „Bohužel falzifikace budou, a to ze strany obou hlavních táborů, říká kyjevský novinář Volodymyr Jermolenko. Již nyní se mluví o pokusech kupovat si hlasy.

Zájem o výsledky prezidentských voleb neztrácejí jen sami Ukrajinci, ale i západní země. Fond demokratické iniciativy, který tradičně organizuje exit-polls v den voleb, oznámil, že se mu podařilo najít jen dvě třetiny potřebných financí. Velvyslanectví západních zemí, která dříve výzkum financovala, letos příspěvek snížila. „Vyhlašujeme sbírku, hlavně mezi kandidáty. Potřebujeme získat 70 tisíc dolarů, říká šéf projektu Ilko Kučeriv. Jeho výzkum je přitom obecně považován za objektivní a byly to právě jeho výsledky, které odhalily manipulace v roce 2004, a vyvolaly tak oranžovou revoluci.

Autor: Ondřej Soukup

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality