Nový bulharský premiér je „svůj“


Hana Chuka, EUROSKOP, 15. ledna 2010

Není sporu. Jak příznivci, tak odpůrci nového bulharského premiéra Bojko Borisova se jistě shodnou, že bývalý zápasník s hranatou tváří dozajista oživil domácí politickou scénu. Jeho sympatizanti mu dokazují náklonnost projevy, které v některých případech hraniční s patolízalským kultem. Básníci opěvují jeho vůdčí schopnosti, zatímco výrobci alkoholu po něm pojmenovali místní kořalku. Týdeník The Economist se ve svém posledním čísle ptá: Kdo je Bojko Borisov?

Jiný, lepší, nezkorumpovaný, náš….

Týdeník uvádí jeden příklad za všechny. Když byla místní modelka a hvězdička Dessy Zidarová nedávno oloupena před svou rezidencí v Sofii, odmítla předat identifikaci pachatele místní zkorumpované policii. Místo toho trvala na audienci u předsedy vlády, jediného muže v celé zemi, o kterém tvrdila, že mu může věřit. Dostala ji a ikonický obraz Borisova, hodného premiéra ochránce, byl posílen.

„Tatíček Bojko je jiný, než všichni ostatní politici a také mnohem svéráznější. Jak píše The Economist, těžko si představit dva odlišnější muže v čele státu, než jsou Bojko Borisov, který věnoval volební vítězství svému dědovi jako jedné z obětí komunistického režimu, a jeho předchůdce Sergej Stanišev, chlapec z prominentní rodiny a absolvent nejlepších moskevských škol, který momentálně čelí obvinění ze ztráty tajných dokumentů.

A supporter rolls a poster with the picture of Bulgarian right-wing opposition GERB party leader Boiko Borisov in the Bulgarian capital Sofia, Saturday, July, 4, 2009. Opinion polls in the run-up to Sunday's vote have suggested Prime Minister Sergei Stanishev will pay the price for the failure of his corruption-tainted government to handle an economy hit hard by the global downturn. One poll published Saturday suggested his main opponent, the capital's Mayor Boiko Borisov would easily win. (AP Photo/Petar Petrov) =@=

Jediný nezkorumpovaný muž v zemi? Na snímku ze 4. července 2009 žena roluje plakát s Bojko Borisovem během volební kampaně. Foto AP

Nevíte si rady? Borisov je tady!

The Economist dokládá, že populistické tahy druhého muže státu často budí v Bulharech pocit, že se na něho mohou kdykoli s čímkoli obrátit, neb je tady pro ně. Když hrozilo, že nejmenší parlamentní strana s příznačným názvem Právo, pořádek, spravedlnost své místo ve sněmovně ztratí, neboť její řady se díky přeběhlíkům scvrkly na pouhých deset členů, předseda partaje neváhal kontaktovat Borisova s prosbou, aby mu našel vhodného zástupce. Premiéra podobný přístup rozčiluje, ale překvapen rozhodně není. „Každý Bulhar se mnou chce mluvit, stěžoval si. „Zítra některému z nich uteče žena a on se na mě obrátí, abych mu ji vrátil, poukázal premiér na stinné stránky své enormní popularity.

Bojko je svérázný, ale co dál?

Borisov mluví bez obalu, ať už doma, nebo za hranicemi. Své o tom ví i český prezident Klaus, do kterého se opřel na říjnovém summitu, když zdržoval podepsání Lisabonské smlouvy. „Ti, kteří nehrají podle evropských pravidel, by měli odejít a vrátit se k Varšavské smlouvě, hřímal premiér, aniž by ho napadlo zamést si před vlastním prahem. Tam se Bulhaři (právem) bojí o svou nezajištěnou energetickou bezpečnost, zatímco podsvětí si na ulicích vyřizuje účty kulkami. Premiérovi věrní si mezi sebou rozdělují nejvýhodnější veřejné zakázky, kde se dá, včetně muže řečeného „Stanley, který je shodou okolností bývalým přítelem premiérovi dcery. Borisov na toto odhalení reagoval po svém. „Jednou v noci jsem ji našel v slzách, tak jsem ho zbil, uvedl. Jak uzavírá The Economist, ačkoli se Bulhaři premiérovými titulky v novinách baví, jejich problémy zatím vyřešit nedokázal.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality