Východ už ví, Západ ještě vybírá


Petra Procházková, Lidové noviny, 16. ledna 2010

První kolo prezidentských voleb na Ukrajině – Tymošenková a Janukovyč, nebo někdo překvapí?

„Julča Tymošenková je zlodějka, Janukovyč otrok Kremlu, křičí co nejvíc starší paní v šátku s barevnými květy na jinou starší paní v norkové čepici. „Já jsem zarytá banderovkyně, říká s úsměvem, když se jí podařilo soupeřku odehnat prázdnými petlahvemi. Ty sbírá, vymývá a prodává na tržišti v západoukrajinském Lvově, jednu za v přepočtu třicet haléřů. „Penzi mám 600 hřiven, (asi 1600 korun). „A ona, ukazuje prstem na vzdalující se ženu v norkové čapce, „ona bere tisíc hřiven. Proto se jí líbí ta židovka Tymošenková, která jako premiérka neudělala vůbec nic. Tady ve Lvově všichni budeme volit Juščenka, říká paní Věra, bývalá úřednice. „Ten ale také neudělal jako prezident nic, podotkla mladá žena prodávající kuřecí maso. „Protože mu Julija, mafie a ruská KGB podrážely stále nohy, začala opět křičet paní s petlahvemi.

Activists of the Women's Movement ?FEMEN?, dressed as prostitutes, take part in a rally outside the Central Election Commission office in Kiev, Ukraine, Thursday, Jan. 14, 2010. The event was meant to highlight what the group called political prostitution and crude populism in the election campaign. The posters with the logos of the leading candidates and signature

Zvol mě! Plakát s tímto nápisem drží v ruce aktivistky ženského hnutí FEMEN, které oblečené jako prostitutky parodují před Ústřední volební komisí v Kyjevě právě probíhající volební kampaň a to, co skupina nazývá politickou prostitucí a vulgárním populismem. Kyjev, 14. leden 2010. Foto AP

Bouřlivá předvolební kampaň na Ukrajině včera naposledy před prvním kolem zaplnila veškerý ukrajinský tisk i televizní zpravodajství. Lidé na ulicích měst ale nehledě na zákonem nařízený „předvolební klid budou až do nedělního hlasování v hloučcích posuzovat, který z 18 uchazečů o prezidentské křeslo má největší šance.

Hádky, hlasitý křik a někdy i šermování pěstmi není v těchto dnech nic výjimečného. Také proto je v ulicích víc policistů, kteří mají za úkol předvolební politické emoce mírnit. „Není to sice jako před pěti lety, ale lidi jsou napjatí, nervózní a vzrušení, říká velitel policejní jednotky, která střeží centrum západoukrajinského Lvova.

Jejich kolegové ve východní části země se potýkají s podobnými problémy. Tam je většina lidí ochotna bít se za svého oblíbence, prorusky orientovaného bývalého premiéra Viktora Janukovyče a své krajany na západě Ukrajiny pokládají za „fašisty a nacionalisty.

Na rozdíl od poměrně jednotného východu se západ Ukrajiny rozdělil na ty, kteří zůstávají věrni dosavadnímu prezidentu a hrdinovi oranžové revoluce z roku 2004 Viktoru Juščenkovi, a ty, kteří ho chtějí nahradit premiérkou Tymošenkovou nebo jinou, méně známou osobností. Právě tato nejednotnost západní Ukrajiny je jedním z hlavních důvodů předpovídané Juščenkovy politické smrti v prvním kole voleb. O tom, že dokázal na Ukrajině jako v jediné postsovětské republice zakotvit svobodu slova a nedopustil zahubit zárodky demokracie, mluví dnes málokdo.

Všichni analytici proto předpovídají druhé kolo voleb, ve kterém se utkají „kráska a zvíře, jak se přezdívá dvojici Tymošenková a Janukovyč. Včera večer tři hlavní lídři – Juščenko, Tymošenková, Janukovyč – vystoupili v ukrajinské televizi. Ani jednou se ale nepodařilo uskutečnit slibované „televizní souboje mezi hlavními kandidáty. Nejstatečnější byla Tymošenková, která svým konkurentům nabízela, že je připravena se utkat. Oba muži ji ve strachu z jejího řečnického umění odmítli.

I to jí, vedle příjemného vzhledu a populistických slibů, získalo mnoho voličů, kteří pokládají prezidenta Juščenka za slabého, příliš intelektuálního, možná slušného, ale pro politiku příliš poctivého. Prezident zakončil svou předvolební kampaň poměrně nenápaditě: prezentací knihy svých projevů a výzvou k vytvoření světového tribunálu, který by soudil zločiny komunismu. Připomněl téma hladomoru jako genocidy proti ukrajinskému lidu. „Dokázal ale jen to, že východ se od něj definitivně odvrátil, neboť téma hladomoru, kdy lidé jedli své vlastní děti, je nepřípustně bolestné a mnozí Ukrajinci jsou duší stále ještě komunisty. Juščenko tak jen prohloubil rozpolcení země v názorech na minulost a to mu nepomohlo ani tady, na západě, konstatuje historik Vasil Rasjevič.

Podle něj se Janukovyč s Tymošenkovou raději než na minulost soustředili na oligarchy, které si mezi sebou rozdělili. Na Juščenka tak z nejbohatších Ukrajinců nikdo nezbyl. Jejich peníze a vliv budou chybět.

Juščenko odepsal východ země a soustředil se na národně zaměřený západ. Jenže podle expertů ho i v západní části Tymošenková předhoní. Její kampaň byla totiž ohromující. Lvov, centrum ukrajinského nacionalismu, který byl před pěti lety ochoten za Juščenka vytáhnout do boje na život a na smrt, je polepen portréty Julije a plakáty „Julija je bohyně visí i na mnoha vesnicích. Mnozí věří tomu, co charismatická premiérka slibuje: dobré vztahy s Ruskem i Evropou, levný plyn, členství v EU, vysoké platy i penze, referendum o vstupu do NATO, brzké vítězství nad ekonomickou krizí i všemi druhy chřipky.

Jako největší populistka je ale vnímána pouze inteligencí. Janukovyč nebyl tak aktivní ve slibech jako Tymošenková, protože spoléhal na své tradiční voliče na východě, kteří ho volili už v roce 2004 a budou volit i dnes, po pěti letech.

Autor: Petra Procházková

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality