Janukovyč vítězí, rozhodne druhé kolo


Ondřej Soukup, Hospodářské noviny, 18. ledna 2010

Spolu s šéfem Strany regionů jde do druhého kola Julie Tymošenková Prezidentské volby: chaos v seznamech, i obvinění z falšování

Překvapení se nekonalo. V prvním kole ukrajinských prezidentských voleb zvítězil Viktor Janukovyč, kterému svůj hlas dalo podle prvních výsledků ústřední volební komise 38 procenta Ukrajinců. Druhé místo obsadila premiérka Julie Tymošenková se ziskem 25,8 procenta. Třetí skončil bankér Serhij Tyhypko, kterému dalo důvěru 10, 9 procenta Ukrajinců. Současný prezident Viktor Juščenko dostal jen 4, 3 procenta. Proti minulým letům ale překvapivě velké množství voličů hlasovat vůbec nešlo. Volební účast byla necelých 66 procenta.

„Hlasoval jsem za změny k lepšímu. Mám pocit, že ukrajinský lid chce změnu a brzy začne nová etapa v životě země, řekl usmívající se Janukovyč novinářům ve volební místnosti. „Budu pracovat s Evropou, s Ruskem, s dalšími zeměmi světa, vyhnul se odpovědi na otázku, zda se v případě jeho vítězství změní zahraničně politické směřování země.

Současně se vyjádřil k účasti volebních pozorovatelů z Gruzie, kteří se soustřeďují hlavně na východ země. „Není přípustné, aby se cizí stát vměšoval do vnitřních záležitostí naší země. Chci požádat prezidenta Saakašviliho, aby své takzvané pozorovatele stáhl, řekl Janukovyč.
Ústřední volební komise původně povolila příijezd čtyř set pozorovatelů, později svůj souhlas ale zrušila. Gruzínci ale získali průkazky spolupracovníků novin Molodogvardějec, tudíž měli právo volby pozorovat. Většina volebních komisí v Doněcku ale jejich průkazky odmítala uznat, dva pozorovatelé skončili dokonce ve vazbě, odkud je vysvobodila až intervence gruzínského velvyslance Grigola Katamadzeho.

Ukrainian opposition leader and the Presidential candidate Viktor Yanukovych, foreground center, crosses himself in the Kyiv-Pechersk Lavra church in Kiev, Ukraine, Saturday, Jan. 16, 2010. In the final hours of the Ukraine's bitterly fought presidential campaign, candidates accused one another of planning to commit campaign fraud and experts warned of the possibility of post-election unrest. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Po pádu komunismu se na východě vedle populismu a nacionalismu jako politický instrument používá znovu pravoslaví. Prezidetnský kandidát Viktor Janukovyč se křižuje po zapálení svíčky v kostele Pecherská Lavra v Kyjevě. Foto čtk

Jako již tradičně, volby provází stížnosti na volební seznamy. Podle předsedkyně lvovské pobočky organizace Výbor voličů Oksany Daščakivské, mnozí voliči se v seznamech nemohou najít. „Volají nám lidé, že ze seznamu vypadly celé domy, cituje Daščakivskou agentura InterfaxUkraina. Výbor voličů také hlásil případy, kdy naopak místní komise umožňovaly hlasování lidem, kteří v seznamech nebyli. Přitom v den hlasování lze voliče přidat do seznamu pouze rozhodnutím soudu.

„K volební místnosti přijel autobus, lidé po dvojicích chodí do místnosti a komise je registruje, oznámilo záporožské oddělení Výboru voličů. Ve stejném regionu se také stal kuriózní případ, kdy předsedkyně volební komise odešla, aby prodávala ve svém obchodě. „Předsedkyně komise odešla, protože zaměstnankyně jejího obchodu nepřišla do práce a neměl kdo prodávat, píše se v tiskovém prohlášení Výboru voličů.

Podle tajemnice ústřední volební komise Taťjany Lukaš problémy ve volebních místnostech ale nebyly masové. „Samozřejmě, nějaké chyby se staly, bez toho se to nedá, řekla na tiskové konferenci. Vyjádřila se také ke konfliktu ohledně hlasování doma bez potvrzení lékaře. „Celkem požádalo o hlasování doma 3,28 % voličů, což je normální procento, odmítla tajemnice komise obavy volebního štábu Julie Tymošenkové, že právě při hlasování doma dochází nejčastěji k falzifikacím.

Hrozí ale, že výsledky voleb budou napadeny u soudu. V sobotu totiž kyjevský Odvolací administrativní soud zakázal hlasování doma bez lékařského potvrzení. „Mohlo by to vést k právnímu konfliktu, tím spíše, že tento soud má dva předsedy. Jednomu skončilo funkční období, ale druhý ještě nebyl zvolen. Předsedou se prohlásil jeho náměstek, ale to je sporné, vysvětluje zamotanou situaci politolog Volodymyr Horbač.

Autor: Ondřej Soukup

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality