Gazprom se bojí revoluce v těžbě


Petra Procházková, Lidové noviny, 27. ledna 2010

Světový trh s plynem mohou ovládnout Američané a jejich břidlicová naleziště. Ruský Gazprom má strach, že ztratí pozici na trhu.

Ruský plynařský gigant Gazprom se cítí ohrožen nekonvenčními světovými trendy v těžbě plynu. Americký plyn z břidlicových hornin zřejmě otřese doposud pevnou pozicí Rusů v Evropě.

Představitelé Gazpromu nezvykle otevřeně přiznali, že mají strach z americké konkurence. O americké firmy, které vsadily na nekonvenční naleziště a získávají plyn z břidlicových hornin, je totiž obrovský zájem. Koncem minulého roku se například ropný koncern Exxon Mobil dohodl na koupi jednoho z největších producentů plynu v Americe, firmy XTO. Právě ta vsadila na břidlicová naleziště. Američtí odborníci vyděsili ruské energetiky tvrzením, že do roku 2030 budou nekonvenční naleziště zásobovat americkou ekonomiku minimálně z 50 procent a že USA se díky novým metodám těžby stávají energeticky samostatné. Mají dokonce přebytky a začínají pronikat na evropský trh. Ten byl doposud z velké části výsadou Rusů.

A worker covers a gas trap at oil and gas field in Chernigov area. The dispute between Russia and the Ukraine over gas pricing had been postponed but not resolved yet. Ukraine had refused the last offer of Russia's state-controlled natural gas monopoly Gazprom of December 31 on the terms of natural gas deliveries and transit in 2006, according to which Ukraine have to pay $230 USD per 1,000 cubic meters of gas. Ukraine has also signed up an agreement with Turkmenistan about gas deliveries at the price of 60 USD per 1,000 cubic meters of gas. Russia

Co se týká plynu, přestana být Západ díky novým technologiím závislý na Rusku? Foto čtk

Ruský plynařský gigant Gazprom podle ruských komentátorů nepřichází s žádným revolučním nápadem, jak tuto tendenci zvrátit či jak se do nových trendů zapojit. Naopak. Tento týden představitelé Gazpromu přiznali, že zřejmě bude nutné přerušit projekt využívání jednoho z největších nalezišť zemního plynu na světě Štokmanského. Jednala o tom včera i rada ředitelů Gazpromu. Už před ní šéf společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv přiznal, že situaci znesnadňuje revoluce v oblasti těžby plynu z netradičních zdrojů v USA. Podle něj se tato „katastrofa nedala předvídat. „Plyn z břidlicových nalezišť nemůže zlikvidovat americkou závislost na dovozu suroviny, prohlašoval ještě vloni na podzim zástupce šéfa Gazpromu Sergej Čelpanov. Nyní objemy suroviny vytěžené z břidlicových hornin prudce rostou. „To může od základů změnit světový trh s plynem, píše se ve zprávě vedení Gazpromu. Vedení ruské firmy nyní musí rychle přehodnotit své ambiciózní plány. Štokmanské naleziště totiž bylo částečně zaměřeno na export zkapalněného plynu do Ameriky a Kanady. Jenže už vloni USA největší zásobárnu plynu světa Rusko předhonily a zaujaly pozici světového lídra v těžbě plynu. Rusové totiž těžené objemy kvůli krizi snižovali, Američané díky nekonvenčním zdrojům zvyšovali.

Kromě „americké hrozby straší Rusy i Evropa. Podle šéfa East European Gaz Analysis Michaila Korčemkina je „břidlicová horečka na starém kontinentě teprve v zárodku, ale je jasné, že zásoby jsou i tady obrovské. Jak uvedl list New York Times, v Texasu, Oklahomě a Pensylvánii se už dnes Italové a Norové učí dobývat plyn z černé břidlice a experti studují geologické mapy Evropy, Asie i severní Afriky. Korčemkin uvádí, že ceny plynu se v příštích letech budou odvíjet hlavně od toho, kolik bude stát nekonvenční těžba.

Gazpromu by se pak ale mohlo stát, že mu obrovské investice do tradičních nalezišť i nových plynovodů nedovolí snížit cenu suroviny, a ta se pak stane na evropském „přesyceném trhu neschopnou konkurence. I když zpočátku bude nutné výrazně investovat i do alternativních nalezišť a vzhledem k vysoké spotřebě vody nastanou i spory s ekology, po osvojení nových metod by se situace měla zklidnit. Už dnes velcí hráči na trhu zkapalněného plynu jako Repsol ZPF, Total a Qataras zveřejnili prognózy, které potěší i české spotřebitele -ceny plynu zůstanou po další desetiletí nízké.

Autor: Petra Procházková

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality