Evropsko-čínská pohádka


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 1. února 2010

„Bylo nebylo“ začíná jako pohádku pravidelná rubrika v minulém čísle týdeníku The Economist Charlemagne příběh o vztazích „starého kontinentu“ s čínským drakem. Jak to však v životě bývá, po několika letech oběma partnerům spadly růžové brýle z očí a nyní vidí situaci jinak.

Ještě před dvěmi lety považovala Evropa Čínu za zodpovědného hráče na mezinárodním poli. Think-tanky v té době chrlily publikace jako „Mohou Evropa a Čína utvořit nový světový řád?a podle redaktora The Economist Evropa opravdu měla lepší možnost navázat dobré vztahy s Čínou než Amerika. Evropská spolupráce byla považována za model k následování a Evropa nebyla považována za rivala jako Spojené státy.

Nicméně časy se mění. V roce 2009 Čína uvěznila více disidentů, propustila reformní editory, popravila psychicky nemocného Brita i přes protesty jeho vlády a „vynadala Baracku Obamovi za prodej zbraní Tajwanu a setkání s Dalajlámou. A v neveřejném setkání s evropskými diplomaty vytáhli čínští úředníci nový „nestoudný argument pro zrušení embarga na zbraně: „Pokud jej nezruší, nebude Evropa za několik let moci nakupovat zbraně z Číny.

Participation of José Manuel Barroso, President of the EC, in the 7th Asia/Europe Summit (ASEM) José Manuel Barroso, President of the EC, participated in the 7th Asia/Europe Summit (ASEM), in Pékin. The summit focused on global economic perspectives, trade, social and cultural dialogue, national and international matters and global issues (emergency procedures in case of catastrophe, security and food safety). Hu Jintao, President of the People's Republic of China, at the rostrumCE | Beijing | P-014396/00-08 | 23/10/2008

Procitne Evropa konečně ze svého čínského obchodního snu? Summit Asie/Evropa konaný 23. října 2008 v Pekingu. Řeč má čínský prezident Chu Ťin-tchao, předseda Evropské komise José E. Barosso je třetí sedící tleskající postavička dole vlevo. Foto Evropská komise

Kodaň přinesla deziluze

Další šok Evropanům způsobil krach Kodaňské konference o boji proti změnám klimatu. V EU se totiž obtíže řeší následovně: svolá se summit nejvyšších představitelů, ti stanoví cíle, rozhodnou o finálním datu a za zavřenými dveřmi vyjednají kompromis. Tento model v Kodani fatálně selhal. O tom, proč se tomu stalo, se vedou spory. Všichni však nejsilnější slova adresují Číně, že odmítla přijmout cokoliv, co by se dotýkalo její suverenity a že tajně nabádala malé státy, aby blokovaly dohodu.

Jiná iluze, kterou EU v Kodani ztratila, je tvrzení, že může vést příkladem. Její strategie, že vlastními ambiciózními cíly přivede ostatní k tomu, aby se přidali, nenalezla patřičnou odezvu. Evropské sny o multipolárním světě se tak rozplývají. Vypadá to, že co Evropany děsí víc než silný a arogantní americký prezident, je slabý americký prezident, říká Charlemagne.

Ale iluze ztratili i další hráči. Představy o evropské jednotě splaskávají jak bubliny. V prosinci začala platit Lisabonská smlouva a evropští politici si na jí vytvořené posty zvolili osobnosti, které „nechávají zbytek světa chladným a dohadují se, jak vlastně nová struktura Unie bude fungovat. I když ještě Lisabonská smlouva nedostala moc času, aby dokázala svůj přínos ke sjednocení Evropanů, Washington s Pekingem mají podezření, že toto je již tak vše, co Evropa ukáže.

Špatná zpráva je, že můžeme očekávat střety s Čínou kvůli obchodním překážkám a manipulacím s měnovým kurzem. V Evropě i ve Spojených státech zesilují tendence k protekcionismu. Před ním jako i v jiných článcích The Economist varuje, protože „obchodní války nepomůžou nikomu.

Ale protože pohádka musí mít dobrý konec, přidává The Economist na závěr i pozitivní zprávu. Totiž že evropské a americké nazírání Číny se sbližuje. Oba břehy Atlantiku vidí Čínu jako obra, který má plné právo růst, který ale odmítá mnoho hodnot, které Evropané a Američané sdílejí. Zdá se, že američtí i evropští tvůrci politik chápou jasněji než dříve, co sdílejí a co Čína od světa požaduje. To je ale podle The Economist jenom začátek.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality