Italská mafie těží z recese


Hana Chuka, EUROSKOP, 2. února 2010

Pokud někdo profituje z italské hospodářské krize, je to „la maffia“. Zatímco se výše národního HDP za poslední rok scvrkla o pět procent, místní organizovaný zločin vylepšil svůj obrat o téměř čtyři procenta na 135 miliard eur. Deník Financial Times zkoumá mimořádně rychlou adaptaci apeninských „kmotrů“, kteří se hbitě naučili využívat sníženou úvěrovou schopnost bank.

Mafie neví, co je krize

„Mafie se recese nebojí, protože to slovo ve slovníku nemá, říká zpráva přední italské obchodní asociace. Peníze kmotrů, třebaže špinavé, jsou tak v dobách hospodářského poklesu dvojnásob lákavé a zejména vzhledem k faktoru zvýšené státní intervence je růst mafiánské bilance vskutku alarmující. Jak píší Financial Times, skutečnost, že všechny jejich podniky a aktivity fungují čistě hotovostně, v době krize gangům bezpochyby nahrává. Marco Venturi z organizace Confesercenti, která firmám pomáhá vypořádat se s organizovaným zločinem, poukazuje na prudký vzestup lichvy, při které mafiosové těží z omezení bankovních půjček a kde si běžně účtují i deseti procentní úrok za den.

Bildnummer: 53520715 Datum: 09.10.2009 Copyright: imago/Anan Sesa? SILVIO BERLUSCONI CON IN MANO UNA CARTELLINA CON LE AZIONI E I RISULTATI DEL GOVERNO NELLA LOTTA ALLA MAFIA Roma 09/10/2009 Conferenza stampa al termine del consiglio dei Ministri. PUBLICATIONxNOTxINxITA People Politik Italien PK Pressetermin Portr?t kbdig xub 2009 quer premiumd ? ? Bildnummer 53520715 Date 09 10 2009 Copyright Imago Anan Sesa Silvio Berlusconi Con in Mano Una Con Le Azioni e I Del Governorate Nella LOTTA Alla Mafia Roma 09 10 2009 Conferenza Stampa Al Dates Del Consiglio Dei PublicationxNotxInxITA Celebrities politics Italy press conference Press call Portrait Kbdig 2009 horizontal premiumd

Gesta Berlusconimu jdou, horší je to s jejich realizací. Na snímku z 9. října 2009 pózuje italský premiér s knihou Boj s mafií. Foto čtk

Tvrďák Berlusconi

Rostoucí prosperita kmotrů se nelíbí především italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, jehož středo-pravicový kabinet nejenže rád a často poukazuje na vysoké číslo zajatých gangsterů, ale dokonce dal sám sobě nálepku „nejtvrdší vlády proti organizovanému zločinu od dob Mussoliniho. Aby vláda utvrdila veřejnost ve svém odhodlání, sjeli se ministři minulý čtvrtek za doprovodu ochranky na jih do Kalábrie, kde vládne místní gang zvaný Ndrangheta, aby zde demonstrovali svou odhodlanost bojovat s organizovaným zločinem a ukázali, že se výhružkami mafiánů nenechají zastrašit. Při této příležitosti si opoziční demokratický senátor Constantino Garraffa do vlády rýpl, když uvedl, že kabinet daňovou amnestií pro zahraniční konta mafii sám napomáhá.

Kasina jsou pasé, frčí ekologie

Podle deníku zkoumá zpráva aktivity pěti předních mafiánských organizací, které dohromady činí úctyhodných sedm procent italského HDP, z čehož největší podíl, zhruba ve výši 60 miliard eur, představují narkotika. Mafie se už ale dávno neorientuje jen na drogy a kasina, ale proniká i do nových, atraktivních odvětví, jako je třeba ekologie, kde „Eco-Mafia na likvidaci odpadu vydělala 16 miliard eur, zatímco vedlejší činnosti, mimo jiné stavebnictví a zdravotnictví, jí vynesly 6,5 miliard.

Režie dokazuje provozní flexibilitu gangů, jejichž „mzdové náklady klesly o 500 milionů na 1,2 miliardy eur. Roste naopak schopnost i rychlost praní špinavých peněz, kdy klany v minulém roce takto investovaly přes 26 milionů eur, především opět ve stavebnictví, ale například i v oblasti turistického ruchu. Jak uzavírají Financial Times, vzhledem k množství obchodních nabídek, které nelze odmítnout, představují soudní výdaje ve výši 800 milionů eur zanedbatelný detail.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality