Chimerika nebo chiméra?


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 5. února 2010

Evropská unie je rozhořčena Obamovým odmítnutím účasti na květnovém summitu EU-USA v Madridu. Zdá se, že Obama řeší vážnější problémy než vztahy s Evropou a prioritní pro něj v současnosti nejsou vztahy přes Atlantik, ale přes Pacifik. O fenoménu „Chimerica“, tedy vazby mezi Čínou a Amerikou píše Spiegel On-line z 3. února.

„Když Čína kýchne, dostane svět rýmu. To podle německého zpravodajského serveru věděl dobře Bill Clinton, když mluvil o výzvě, kterou v budoucnosti pro USA bude představovat silná Čína a současně varoval před rizikem slabé Číny, jež by mohla destabilizovat velkou část Asie. A v jeho stopách pokračuje i další demokratický prezident Obama, jehož krédo zní: „Bez Číny nic nejde.

Nikdy dříve nebyly tyto dvě velmoci na sobě tak závislé jako dnes. Bez amerického trhu a investic by se Číně nedařilo tak dobře. Ale bez levných čínských dovozů by se i mnohým Američanům vedlo v době krize finančně mnohem hůře. A pokud by čínská centrální banka nenakupovala tolik amerických dluhopisů, stěží by americká vláda mohla fungovat. V loňském roce vlastnili Číňané americké státní dluhopisy v ceně přibližně 800 miliard dolarů.

G20 Summit in Pittsburgh The heads of State and Government of the Member States of the G20 gathered in Pittsburgh, in Pennsylvania, in the presence of José Manuel Barroso, President of the EC, to discuss the measures taken during the last G20 London Summit to regulate the financial system and revive the global economy. Group photo, from left to right, in the 1st row: Jacob Zuma, President of South Africa, Lee Myung-bak, President of South Korea, Nicolas Sarkozy, President of the French Republic, Susilo Bambang Yudhoyono, President of Indonesia, Luiz Inácio Lula da Silva, President of Brazil, Barack Obama, President of the United States, Hu Jintao, President of the People's Republic of China, Felipe Calderón, President of Mexico, Dmitri Medvedev, President of Russia, and Stephen Harper, Canadian Prime Minister, in the 2nd row: José Manuel Barroso, Yukio Hatoyama, Japanese Prime Minister, Kevin Rudd, Australian Prime Minister, Fredrik Reinfeldt, Swedish Prime Minister and President in office of the Council of the EU, Angela Merkel, German Federal Chancellor, Gordon Brown, British Prime Minister, Recep Tayyip Erdogan, Turkish Prime Minister, Manmohan Singh, Indian Prime Minister, Jan Peter Balkenende, Dutch Prime Minister, José Luis Rodríguez Zapatero, Spanish Prime Minister, Silvio Berlusconi, Italian Prime Minister, and Saud Al-Faisal, Saudi Arabian Minister for Finance, in the 3rd row: Meles Zenawi, Ethiopian Prime Minister, Abhisit Vejjajiva, Thai Prime Minister, Dominique Strauss-Kahn, Managing Director of the IMF, Juan Somavia, Director General of the International Labour Organization (ILO), Ban Ki-moon, Secretary General of the United Nations, Robert Zoellick, President of the World Bank, José Ángel Gurría Treviño, Secretary General of the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), Pascal Lamy, Director General of the WTO, and Mario Draghi, Chairman of the Financial Stability BoardCE | Pittsburgh | P-015686/00-25 | 25/09/2009

Na s nímku ze summitu G20 v Pittsburghu 25. září 2009 stojí americký a čínský prezident „povinně vedle sebe, respektive americký prezident dosud ve středu a čínský po jeho levé ruce. Až tomu bude naopak, nahradí síť rychlého občerstvení McDonalds čínské bufety, kde si budeme moct místo hamburgerů pochutnat třeba na broucích nebo taky na psech. Protiamerické Evropě se tak jistě uleví. Foto EK

Bývalý americký bezpečnostní poradce Zbigniew Brzezinski v tom vidí geopolitický posun od Atlantiku k Pacifiku. O Číně a USA mluví jako o dvojici, která může proměnit svět. Americký výzkumník Niall Ferguson prosadil dokonce pojem „Chimerica, k jehož vzniku jej inspirovalo úzké hospodářské propojení Číny a Ameriky, které „již dávno tvoří hospodářskou jednotku.

Úzké propojení ale dělá starosti oběma stranám svazku. „Cítíme na šíji horký dech hospodářského draka, napsala profesorka a bývalá vysoko postavená pracovnice na ministerstvu zahraničí USA Susan Shirk ve své knize Čína – křehká velmoc. Pentagon zase nervózně sleduje jak čínská armáda a obzvláště její námořnictvo zbrojí. Vojenská přehlídka k 60. výročí lidové republiky na mnohé udělala dojem a mnohé vyděsila.

Ale ani Čína není bez obav. Její politici se domnívají, že „Američané mají pouze jediný cíl – zabránit Číně v jejím mírovém vzestupu a vnutit jí západní hodnoty jako například demokracii. Všechno, co přichází z Washingtonu proto v Číně pečlivě zkoumají, zda to nemá za cíl „držet Čínu při zemi.

Vojenské soupeření v Pacifiku, hrozící obchodní válka, spor o kurz čínské měny jüan a plánované setkání Obamy s Dalajlámou. A to jsou jen nejvýraznější ze sporů mezi Čínou a USA. Zdá se, že Ameriku a Čínu čekají těžké časy, říká komentátor Der Spiegel. Známky napětí se projevily již na konci ledna, když Obama Kongresu předložil starý plán prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě šesti miliard dolarů. Peking, který považuje ostrov za své území, se okamžitě rozzuřil. Přerušil vojenský dialog se Spojenými státy a pohrozil bojkotem firem, které se na obchodu podílely.

Co tedy z manželství z rozumu Číny a Ameriky zbude? V čínské komunistické straně se rozšiřuje názor, že bude muset dojít k rozvázaní svazku. Už nyní vyměňují komunističtí finančníci dlouhodobé americké dluhopisy za krátkodobé. Chimerika tedy dříve nebo později skončí. Otázkou zůstává, zda spolu dva obři poté dokáží žít v míru, uzavírá Der Spiegel.

Autor: Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality