Poslední oranžový den


Luboš Palata, Lidové noviny, 9. února 2010

Ukrajina pod Viktorem Janukovyčem včera začala „modrat“. Nový ukrajinský prezident a jeho lidé se už začali chovat podle hesla „vítěz bere vše“.

Pět let ústrků a méněcennosti je u konce. Heslo nového ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, že „pondělí bude posledním dnem oranžových“, vzali jeho stoupenci doslova. A aby zabránili opakování pouličních protestů, které před pěti lety donutily Janukovyče po zfalšovaných volbách odvolat už ohlášené vítězství, vyšli tentokrát do ulic sami jako první.

Budova ukrajinské Ústřední volební komise byla obležena lidmi v modré, barvě Janukovyčovy Strany regionů, v mrazu už od brzkého rána. Většina demonstrantů byla svezena z ruskojazyčné východní Ukrajiny, mnoho z nich dostalo „žold ve stovkách hřiven na den.

Ale našli se i tací, kteří přišli sami a dobrovolně. „Jsme hrdí na své vítězství, jsme hrdí, že prezidentem bude náš Viktor Janukovyč a budeme naše vítězství bránit, pokud to bude potřeba, vykřikuje rusky asi čtyřicetiletá korpulentní žena.

Většinu lidí u stanů a pódia postaveného před Ústřední volební komisí však tvořili výrostci, kterým nebylo ani osmnáct a svoji cestu do Kyjeva berou jako zábavnou a slušně placenou bojovku. „Jen ať si něco na nás ti banderovci zkusí, my jim ukážeme, co proto, říká rusky jeden z mladíků a významně si poklepává černým obuškem z přelomené tyče od vlajky. „Zítra vyrazíme do města a budeme tři dny rabovat, směje se a není úplně jasné, jak vážně to myslí.

Presidential candidate and head of Regions party Viktor Yanukovich is seen during campaigning rally in Simferopol, Crimea, Ukraine, Thursday, Jan. 28, 2010. Ukrainian opposition leader Yanukovych and Prime Minister Yulia Tymoshenko will face each other in the second round of the presidential elections on Feb. 7. (AP Photo/Andryi Mosienko, Pool)

Ukrajina zvolila východ. Na snímku vítěz prezidentských voleb Viktor Janukovyč během volební kampaně 28. ledna 2010 v Simferopolu na Krymu. Foto AP

Ukrajinský „ruský východ, kterému se podařilo v prezidentských volbách porazit nejednotný zbytek země, bere včera potvrzené vítězství Viktora Janukovyče jako šanci k dlouho očekávané odplatě. „Dobré ráno, pozdravila včera Natalie, která pracuje v sekretariátu jednoho z ministerstev vlády Julije Tymošenkové, svého ministra. „Podíval se na mě takovým pohledem, jako by mi chtěl jednu vrazit, dodává. Zatímco na lidi Tymošenkové padaly včera deprese a panika, ukrajinský bulvár sázel, kdo všechno z oligarchů z premiérčina okolí zmizí raději v zahraničí, a Strana regionů plánovala, jak převezme moc.

Janukovyč sice v neděli večer prohlásil, že chce být prezidentem „všech Ukrajinců včetně těch, kteří volili Tymošenkovou, ale rozhodně to nemyslel tak, že by se s Tymošenkovou a jejím táborem nějak dělil o moc. Například tak, že ji ponechá na premiérském postu. „Jméno nového premiéra už má Viktor Janukovyč v hlavě a vyřkne ho v nejbližších dnech, prozradil novinářům jeden z prezidentových lidí.

Západ i Kyjev proti Východu

Jako jeden z prvních kroků nového prezidenta se očekává zavedení ruštiny jako druhého oficiálního jazyka země. To může sice potěšit většinu obyvatel východu Ukrajiny a také Krymu a Oděsy, dvou dalších ruskojazyčných enkláv, ale naopak to může vyvolat odpor na západě země. Výsledek voleb totiž poměrně jasně ukázal, že nehledě na zklamání z „oranžových, tedy současného prezidenta Viktora Juščenka a premiérky Julije Tymošenkové, je popularita Janukovyče v „ukrajinské části země minimální.

Jednoznačně Janukovyč prohrál i ve více než dvoumilionovém Kyjevě, který volil sice nikoli nadšeně, ale přesto jednoznačně Tymošenkovou. Ještě výraznější odpor vyvolává ruskojazyčný politik, vyvolávající postsovětskou nostalgii, na nacionalistickém západě země. „Pokud to Janukovyč a jeho lidé budou s rusifikací přehánět tak, jak naznačili hned po vítězství, nedá se vyloučit, že se někde kolem Lvova objeví nějaké ukrajinské nacionalistické bojůvky, říká dokonce jeden novinář ze západní Ukrajiny.

Otázkou, která se nad volbami vznášela celý včerejšek, bylo, jak se k průběhu voleb vyjádří mezinárodní pozorovatelé. Jejich složení bylo všelijaké. Například Radu Evropy zastupoval na tiskové konferenci Rus, rusofil a bývalý premiér Slovenska Ján Čarnogurský a proruský polský populista, bývalý vicepremiér Andrzej Lepper. Na v zásadě bezchybném průběhu voleb se však shodli i pozorovatelé Evropské unie a OBSE. K neregulérnostem, především na východě Ukrajiny, sice došlo, ale podle pozorovatelů neměly vliv na konečné vítězství Janukovyče.

Autor: Luboš Palata

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality