Janukovyč chce využívat Unii i Kreml


Ondřej Soukup, Hospodářské noviny, 26. února 2010

Viktor Janukovyč přísahal na bibli a uklidňoval oponenty. Inauguraci ignoroval jak Juščenko, tak premiérka Tymošenková.

Viktor Janukovyč se po složení přísahy formálně stal ukrajinským prezidentem. Vyzval k národnímu usmíření a udržení pozice Ukrajiny coby mostu mezi Evropou a Ruskem. Většina stoupenců poražené Julije Tymošenkové se ale inaugurace nezúčastnila, stejně jako většina ministrů a vyšších vládních úředníků. Marně v Kyjevě čekali i na ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Den Janukovyč začal návštěvou mše v kyjevské Lavře, kterou sloužil moskevský patriarcha Kiril. „Nechť vám Bůh požehná a je s vámi při výkonu vaší funkce pro blaho Ukrajiny,“ řekl nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve. Vyvolalo to pozdvižení, protože dosud všichni ukrajinští prezidenti získávali požehnání i od řeckokatolické církve a pravoslavné církve kyjevského patriarchátu. Tyale Viktor Janukovyč zcela pominul.

Rozkol ukrajinské politické scény dokazoval i pohled do zasedací síně ukrajinského parlamentu. Židle členů poslanecké frakce Julije Tymošenkové při inauguraci zůstaly prázdné, neobsazená byla i křesla vyhrazená pro členy vlády.

Ukrainian opposition leader and the Presidential candidate Viktor Yanukovych, foreground center, crosses himself in the Kyiv-Pechersk Lavra church in Kiev, Ukraine, Saturday, Jan. 16, 2010. In the final hours of the Ukraine's bitterly fought presidential campaign, candidates accused one another of planning to commit campaign fraud and experts warned of the possibility of post-election unrest. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
„Nechť vám Bůh požehná a je s vámi při výkonu vaší funkce pro blaho Ukrajiny.“ Ukrajinský prezident Janukovyč zapaluje svíčku v pravoslavném chrámu v Kyjevě. Foto AP

Ze zahraničí přes původní obavy přijelo poměrně značné množství hostů. Pozvání neodmítli prezidenti většiny sousedních států – Polska, Maďarska, Běloruska a Moldavska. Chyběl ale prezident největšího ukrajinského souseda, Dmitrij Medveděv místo sebe poslal předsedu dolní komory parlamentu Borise Gryzlova. Americkou delegaci vedl generál James Jones, poradce prezidenta Baracka Obamy pro národní bezpečnost.

Silnou delegaci měla ale naopak Evropská unie, která do Kyjeva vyslala „ministryni zahraničí“ Claire Ashtonovou, předsedu Evropského parlamentu Jerzyho Buzka a komisaře pro rozšíření Stěpána Fülleho. Pokud ale čekali, že Viktor Janukovyč v souladu se svým rozhodnutím jet na první zahraniční návštěvu do Bruselu bude hovořit o možné integraci s EU, museli být zklamaní.

Viktor Janukovyč důrazněji než obvykle prohlásil, že Ukrajina musí být „evropským nezúčastněným státem“. „Jsme mostem mezi Východem a Západem, současně integrální součástí Evropy a bývalého Sovětského svazu. Proto si Ukrajina vybere takovou vnější politiku, která státu umožní získat maximální výsledky z rozvoje rovnoprávných a vzájemně výhodných vztahů s Ruskem, Evropskou unií, Spojenými státy a dalšími vládami,“ zdůraznil novopečený prezident.

Že to ale nebude mít jednoduché, se ukázalo, když novináři odhalili, že ruský prezident nařídil konání vojenské přehlídky ke Dni vítězství na ruské základně v ukrajinském Sevastopolu.
Ta se konala i v předchozích letech, vždy ale po konzultacích s vládou v Kyjevě. Dmitrij Medveděv tak dostal svého protějška do choulostivé situace, protože to vypadá, že je Moskvě podřízený.

Autor: Ondřej Soukup

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality