Unie trestá Bulharsko za korupci

24.07.2008
Hospodářské noviny, 24. 7. 2008

Poprvé ve své historii sáhla Evropská komise k tak rázným sankcím vůči jedné členské zemi Evropské unie. Kvůli korupci a organizovanému zločinu může Bulharsko přijít o stovky milionů eur z unijních fondů. »Boj proti velice rozšířenému úplatkářství a organizovanému zločinu nepřináší dostatečné výsledky,« řekl včera mluvčí komise Johannes Laitenberg, když představoval dvě zprávy hodnotící situaci v Bulharsku.

Celková suma, o kterou může Sofie v důsledku přijatých sankcí přijít, může dosáhnout až půl miliardy eur. Bulharsko a Rumunsko byly loni přijaty do unie pod podmínkou, že zlepší zvláště fungování svých státních institucí a vyvinou větší úsilí v boji proti korupci.

Hodnotící zpráva Evropské komise zdůrazňuje například existenci »vztahů mezi politickou třídou, sférou obchodu a organizovaným zločinem« a poukazuje na »podezření z konfliktu zájmů při přidělování smluv«. Brusel ponechal otevřenou možnost odvolat sankce, pokud Bulharsko přijme opatření k účinné nápravě.

Komise uplatnila vůči Sofii finanční sankce. Nesáhla však k přísnějším opatřením, jakými by například byl odklad data vstupu Bulharska do schengenského prostoru.

V Sofii se z případu zneužívání peněz z Bruselu stává politický skandál. Tisk v Sofii uvedl, že více než třicet milionů eur určených na podporu projektů v zemědělství skončilo v kapsách dvou obchodníků, Maria Nikolova a Lyubomira Stoikova, a že nemalé sumy posloužily k financování kampaně pozdějšího vítěze prezidentských voleb Georgiho Parvanova.

Vyšetřovatelé zvláštního kontrolního orgánu Evropské unie OLAF v minulých měsících odhalili zvláště křiklavé případy zneužívání unijních fondů. Podle důvěrné zprávy vyšetřovatelů OLAF, jejíž části pronikly minulý týden do médií, nemají vlivné kruhy ve státních institucích zájem zasáhnout proti »klanu Nikolov – Stoikov«.

Pravicová opozice v reakci na sankce vyhlášené Evropskou komisí ohlásila hlasování o důvěře vládě. Premiér Sergei Stanišev se však nemusí výsledku hlasování obávat, protože vláda disponuje pohodlnou většinou 150 hlasů z celkem 240.

Evropská komise včera zveřejnila i hodnotící zprávu týkající se Rumunska. Také vůči němu je zpráva kritická, ale Brusel nesáhl k sankcím. Podle komise Bukurešť začíná v boji s korupcí »vykazovat první výsledky«.

Autor: Adam Černý

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality