Hrad je jen začátek, příští zastávka Washington


Daniel Anýž, Hospodářské noviny, 9. března 2010

Včerejší podpis jaderné odzbrojovací dohody s Ruskem byl pro prezidenta Baracka Obamu nejdůležitějším bodem širší antinukleární ofenzivy, jejímž cílem je přesvědčit ostatní země, aby se aktivně zapojily do přísnějšího režimu globální kontroly jaderných zbraní.

Prvním krokem Bílého domu bylo už na začátku týdne zveřejnění nové americké vojenské jaderné strategie. V té USA například omezují možné nasazení svých nukleárních zbraní jen proti státům, které je vlastní.

„Podpis dohody je součástí obecnější strategie, abychom měli silnější politickou pozici k získání širší podpory, potvrdil pro americká média jeden z Obamových poradců, že včerejší dohoda mezi USA a Ruskem je také míněna jako symbolické gesto vůči ostatním státům s jaderným arzenálem.

Bildnummer: 53927173 Datum: 08.04.2010 Copyright: imago/Xinhua (100408) -- PRAGUE, April 8, 2010 (Xinhua) -- U.S. President Barack Obama (L) and Russian President Dmitry Medvedev sign the landmark treaty to make new reductions in their nuclear arsenals in Prague, capital of Czech Republic, on April 8, 2010. (Xinhua)(cy) (3)CZECH-PRAGUE-RUSSIA-US-TREATY PUBLICATIONxNOTxINxCHN People Politik Prag Abrüstung Abrüstungsgipfel kbdig xcb 2010 quer premiumd xint Bildnummer 53927173 Date 08 04 2010 Copyright Imago XINHUA Prague April 8 2010 XINHUA U S President Barack Obama l and Russian President Dmitry Medvedev Sign The Landmark Treaty to Make New reductions in their Nuclear Arsenal in Prague Capital of Czech Republic ON April 8 2010 XINHUA Cy 3 Czech Prague Russia U.S. Treaty PUBLICATIONxNOTxINxCHN Celebrities politics Prague Disarmament Disarmament summit Kbdig 2010 horizontal premiumd

Barack Obama a Dmitrij Medveděv ve Španělském sále Pražského hradu při včerejším podppisu smlouvy o omezení jaderných zbraní. Foto čtk

Součástí včerejšího dvoustranného pražského rozhovoru mezi Obamou a Medveděvem byly možné sankce proti Íránu, který odmítá transparentně zpřístupnit svůj jaderný program. Moskva zatím váhá se svým souhlasem pro sankce. Bez Ruska se ale Washington ani nemůže pokoušet o následný pozitivní postoj Číny.

V tomto smyslu mohla být včerejší schůzka klíčová, neboť těsně předchází Obamovu setkání s čínským prezidentem příští týden ve Washingtonu. Jejich jednání se bude konat na okraj velkého summitu o jaderné bezpečnosti, na který přijede v pondělí 47 zemí, včetně Česka.

Pozvání pro Česko, které bude ve Washingtonu zastupovat premiér Jan Fischer, je přímým výsledkem toho, že Obama právě v Praze loni vyhlásil svoji bezjadernou vizi a včera podepsal odzbrojovací dohodu. Bez toho by se Česko na summit, kde bude země bývalého východního bloku dále zastupovat jen Polsko, zřejmě nedostalo.

Na washingtonském summitu by se země měly zavázat k důslednější kontrole jaderného materiálu a k přísnějšímu postihu jeho zneužívání. Cílovým bodem Obamovy protijaderné ofenzivy je ovšem hodnotící konference celosvětové dohody o nešíření jaderných zbraní, která se uskuteční v květnu v New Yorku.

Právě na této konferenci se podle expertů ukáže, jak se k Obamovým bezjaderným plánům staví ostatní země. Pokud budou vstřícné, bude to pro amerického prezidenta obrovský úspěch. Dosavadní reakce zemí, jako jsou Francie, Velká Británie, Indie, Pákistán či Izrael, ale podle analytiků pro Obamu příliš slibné nejsou.

Autor: Daniel Anýž

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality