Skotsko ovládla SNP. Konec Velké Británie?


Hana Kopecká, EUROSKOP, 12. května 2011

Skotský parlament ovládli po regionálních volbách nacionalisté ze Skotské národní strany (SNP). Triumf otevřel cestu k referendu o skotské nezávislosti, které chce SNP vyhlásit. Skotové si však možná více než samostatnost přejí politickou změnu.

Na vládní úrovni ukončili místní volby koaliční líbánky konzervativců s liberály. Ve Skotsku je jejich vítězem SNP v čele s Alexem Salmondem. Skotští nacionalisté získali v regionálním parlamentu absolutní převahu 69 ze 129 křesel a poprvé v historii sestaví většinovou vládu. Menšinovému kabinetu už přitom předsedají od roku 2007. Jde o největší úspěch SNP od zavedení samosprávy před dvanácti lety.

Vítězství SNP neznamená nezávislost

Skotská národní strana prosazuje referendum o nezávislosti. Plebiscit se očekává ke konci funkčního období parlamentu v roce 2015, což dává separatistům dostatek času na přípravu efektivní kampaně. I proto chtěli unionističtí konzervativci odbýt hlasování co možná nejdříve. Jak však píše The Daily Telegraph, premiér David Cameron dal Salmondovi volnou ruku. Skotové si tak sami určí, kdy a jak rozhodnou o konci Spojeného království.

Toryové si pospíšili s praktickými dopady samostatnosti a už teď straší voliče informacemi o podílu národního dluhu, který dají Skotsku věnem. Labouristé mezitím zůstávají klidní a věří, že v případném plebiscitu zvítězí unionisté. Nemyslím si, že by většina Skotů nezávislost skutečně podpořila, tvrdí předseda labouristů Ed Miliband. Pro samostatnost Skotska se v průzkumech pravidelně vyslovuje jen třetina obyvatel.

Skotsko - Statečné srdceVztahy Skotů a Angličanů nebyly vždy idylické. Dnes už královna na obranu Spojeného království vojsko nejspíš nevyšle a válečnou zbraní tak budou pouze peníze. Nezávislost totiž znamená také převzetí dluhů. Skotové tak možná o úplnou samostatnost ani nestojí. (Reprofoto)

Kolik stojí samostatnost

Výsledek voleb lze interpretovat i tak, že většina voličů, kteří svůj hlas dali SNP, si nepřeje ani tak nezávislost, jako politickou změnu. To zdůrazňuje i Westminster, který se obul do SNP jako do monotematické strany. Spolu s opozicí tvrdí, že by se měla věnovat důležitějším prioritám, než je plebiscit. Labour nabídla lidem práci, SNP pouze referendum, říká lídr skotských labouristů Iain Gray.

Salmond takové výtky odmítá a podle svých slov hodlá ze Skotska udělat světovou dílnu. Do roku 2020 vytvoříme 130 000 nových pracovních míst, slibuje na webu své strany. SNP má v programu také zachování bezplatného univerzitního vzdělávání, zavedení lokální daně z příjmu, stop skotské jaderné energii či nižší daň na alkohol.

Mohlo by si však Skotsko tyto politiky dovolit i v situaci, kdy by bylo samostatné? Nejspíš ne. SNP svým voličům nikdy neobjasnila rozdíl mezi samostatností a devolucí, říká analytik Iain Macwhiter. Podle něj musí SNP lidem sdělit, co vůbec nezávislost obnáší.

Bude muset vysvětlit, jak by před třemi lety dopadla bankovní krize, kdyby Skotsko bylo nezávislé. Dostali bychom například miliardovou finanční injekci od anglických daňových poplatníků? Zřejmě ne, vysvětluje Macwhiter odvrácenou stranu samostatnosti.

Výsledky voleb do skotského parlamentu v letech 2003 – 2011

Strana

Ideologie/ program

Volby 2011

Hlasy(křesla)

Volby 2007

Hlasy (křesla)

Volby 2003

Hlasy (křesla)

SNP

Separatismus, sociální demokracie

44 % (69)

31 % (47)

20,9 % (35)

LAB

Unionismus, sociální demokracie

26,3 % (37)

29,2 % (46)

29,3 % (56)

CON

Unionismus, ekonomický liberalismus, euroskepticismus

12,4 % (15)

13,9 % (17)

15,4 % (18)

LD

Liberalismus, sociální liberalismus

5,2 % (5)

11,3 % (16)

12,4 % (17)

SGP

Separatismus, ekologie

4,4 % (2)

4 % (2)

3,6 % (1)

Ostatní

7,7 %

10,6 %

7,5 %

Účast

50 %

51,8 %

59,1

SNP: Skotská národní strana, LAB: Skotští liberálové, CON: Skotští konzervativci a unionisté, LD: Skotští liberální demokraté, SGP: Skotská strana zelených (Zdroj: BBC)

Vláda bez opozice

Drtivé vítězství nacionalistů je důsledkem špatného výsledku liberálních demokratů a mizerné labouristické kampaně. Iain Gray stejně jako konzervativní předsedkyně Annabel Goldie záhy rezignovali. Jak poznamenává Daily Telegraph, Labour podcenila sílu SNP, když ve své kampani mylně atakovala právě konzervativce. Poškodilo ji i názorové sblížení s nacionalisty. Pozornost veřejnosti se tak soustředila především na předsedy obou partají a charismatický Salmond hravě zvítězil nad bezvýrazným Grayem. Podle Scottish Harald je Salmond prototypem dokonalého populistického politika, který dává lidem národní sebevědomí, aniž by věděli proč. Pokud se s tím Skotové spokojí, na referendum možná ani nedojde.

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality