Sladíme Evropu hymnou v esperantu, plánuje iniciativa


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 6.4.2012

Evropští komisaři před sebou mají pořádnou výzvu. Na stole jim dost možná leží šlágr hitparád následujících let, a to z dílny Evropské esperantské unie (EEU). Ta totiž chce, aby si Evropané mohli společně zazpívat hymnu v jednom jazyce. A angličtina ani francouzština už v kurzu nejsou. Evropa podle nich potřebuje evropštinu.

Nápad vznikl v rámci občanské iniciativy, která umožňuje větší zapojení občanů do politiky unie. „Cílem návrhu EEU je prostřednictvím neutrálního jazyka esperanto přispět k budování a posilování společného evropského povědomí a identity občanů v harmonii se všemi identitami, řekl Euroskopu slovenský zástupce v EEU Jozef Reinvart.

S myšlenkou na evropskou hymnu v esperantu přišel irský diplomat Seán Ó Riain. Ten se v minulosti podílel na integraci irštiny jako dalšího oficiálního jazyka EU. Projekt pak Bruselu předložila EEU, se kterou spolupracuje i Český esperantský svaz. Bez nadsázky tak můžeme říct, že se jedná o první občanskou iniciativu, na které se chtějí aktivně podílet i Češi.

Brusel už novou hymnu jednou slyšel

Proč zrovna esperanto, když unie má více než dvě desítky oficiálních jazyků? „Kakofonie souběžného zpěvu ve 23 jazycích by zdůrazňovala jen rozmanitost, v žádném případě jednotu, vysvětluje Marek Blahuš z České esperantské mládeže. Podle něj je přece jen příjemnější si společně zazpívat hymnu než rozpačitě mlčet.

„Evropa potřebuje namísto angličtiny společný jazyk, který není národní a tedy neposkytuje zjevné výhody jen jednomu národu, doplňuje svého kolegu Pavel Lehký z občanského sdružení E-Lingvo.

Členové esperantské komunity věří, že s odvážným návrhem uspějí. Podporu jim údajně vyjádřil jak předseda Evropské rady Herman van Rompuy, tak sto deset překladatelů z evropských institucí. Ti už si hymnu v esperantu dokonce na bruselské půdě zazpívali, a to během jedné z přednášek o uměle vytvořeném jazyku.

Dva měsíce rozhodování

Zájem českých zástupců ale iniciativa zatím nezaznamenala, tvrdí Blahuš. Také Euroskop se přesvědčil o tom, že čeští europoslanci jsou v této otázce vlažní a k návrhu se nechtějí vyjadřovat.

Evropská komise má teď dva měsíce na to, aby rozhodla, zda dá nápadu zelenou. Pokud ano, dostanou esperantisté rok na to, aby v členských státech nasbírali milion podpisů.

Možnost občanů členských států podílet se na zákonodárném procesu zřídila Lisabonská smlouva a ustanovení platí teprve pár dní. Zájem je ale velký. Od návrhů legalizace homosexuálních svazků v sedmadvacítce po zřízení dne proti obezitě. Běžní Evropané tak mají konečně v rukou páku, jak ovlivnit unijní politiku. Čas ukáže, jak moc bude účinná. Můžeme si jen domýšlet, co Brusel myslel tím, že novinku uvedl v život právě na apríla.

Návrh hymny v esperantu si můžete poslechnout zde

Autor: Mariana Pítrová, EUROSKOP

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality