Vodní politice EU má pomoci kyblík Walter


Mariana Pítrová, Euroskop, 25.5. 2012

Zatímco koncem tohoto týdne proběhla v Bruselu Konference o vodě, aktivní Evropané sháněli podpisy pod jednu z prvních občanských iniciativ, jejímž tématem je také voda. Ve stejnou dobu spustila Evropská komise kampaň, která má občany nabádat k šetření s tímto vzácným zdrojem. Voda je v současné sedmadvacítce stále častěji skloňovaným tématem.

Kyblík Walter nabádá k šetření

Dánské rozhodnutí jen dokládá současnou evropskou „vodní politiku. Ta se zaměřuje nejen na životní prostředí, ale i na informování a vzdělávání veřejnosti, aby s tímto zdrojem nemrhala.

V rámci toho Evropská komise rozběhla kampaň, která má za cíl upozornit na spotřebitelské zlozvyky občanů EU, které vedou k plýtvání jak potravin, tak vody nebo průmyslových výrobků. Vodní problematiku tu poměrně vtipně zastupuje neurotický kyblík Walter, který se svému psychiatrovi svěřuje, že nemůže snést, když se někde nadbytečně používá vodu.

Interaktivní webové stránky kampaně pak obsahují informace a zajímavé tipy, jak šetřit základní světovou tekutinu. I když nad radou, aby Evropané svá auta myli tak, že si do kyblíku nachytají dešťovou vodu, se můžeme jen usmívat, organizátoři projektu si od něj slibují lepší povědomí veřejnosti o nadměrné spotřebě vody.

Vodní maniak Walter

Přehrajte si video vodního maniaka Waltera (foto: Generation Awake, Youtube)

Video na Youtube

Právo na vodu jako občanská iniciativa

Evropané si v posledních letech stěžují právě na nedostatek informací o vodní problematice. Ukázal to průzkum Eurobarometru, podle kterého 62 procent občanů sedmadvacítky kárá Brusel za malou osvětovou činnost. Tři čtvrtiny dotázaných navíc tlačí na evropské úřady, aby řešily vodní problémy. Evropu v tomto směru sužuje především sucho v jižních státech. Lidé se také bojí chemického znečištění toků na starém kontinentu.

Hlas obyvatel je vůbec v evropské vodní politice hodně slyšet. Jedna z prvních občanských iniciativ, kterou zavedla Lisabonská smlouva, požaduje, aby bylo součástí unijního zákonodárství i právo na vodu a zákaz její privatizace. Začátkem května dala Evropská komise takovému návrhu zelenou a na iniciátorech teď je, aby sehnali potřebných milion podpisů.

Voda pro Evropany z Ruska?

V již zmiňovaném průzkumu se většina lidí vyslovila proto, aby se současné problémy řešili na úrovni EU. Vypadá to, že myšlenka zapůsobila i na komisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika, který se rozhodl ustanovit skupinu Evropského inovačního partnerství pro vodu (EIP). Ta by se na úrovni všech členských států snažila sjednotit činnost stávajících evropských, národních a regionálních aktivit.

Za cíl by si však kladla i vytvoření obchodního trhu s vodou. Komise si od toho slibuje tisíce pracovních míst. Na nově vytvořeném trhu by zájemci navrhovali řešení současných vodních problémů. Je možné, že by se takový prostor otevřel i třetím zemím. V posledních letech se totiž v oblasti vodního průmyslu stále častěji skloňuje například Rusko. Země, která má úspěch hlavně s vývozem nerostných surovin, by podle odborníků mohla v budoucnu ovládnout trh s vodou díky netušeným zásobám.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality