Španělský „tlusťoušek“ pochoduje na Madrid


Mariana Pítrová, Euroskop (s přispěním Radky Hrdličkové), 12.9. 2012

Prošedivělý vous, andaluským sluncem osmahlá pokožka a zavalitá postava. Ne, to není nikdo z vedoucích mužů sedmadvacítky, který by zase přišel s nějakým osvědčeným receptem na krizi. I když Juan Manuel Sanchez Gordillo řešení přece jen nabízí, a to alespoň ve svém domovském Španělsku. Lidového barda a starostu malé obce označují média za novodobého Robina Hooda. Ve jménu chudých drancuje supermarkety, brojí proti bankám a lidé ho poslouchají.

Dvoutisícová Marinaleda je zázračným ostrůvkem současného Španělska, kde nezaměstnanost překročila rekordních 24 procent. Zatímco ze zbytku země utíkají mladí za prací do zahraničí, jihošpanělské město je snem pracovníků. Místo zde najdou všichni, a to především v místním zemědělském družstvu. Marinaleda je zapovězená výdobytkům globalizace a žije si vlastním životem. Podle deníku Público si při šestidenním pracovním týdnu místní za měsíc vydělají 1 128 eur, což je dvojnásobek minimální mzdy.

V téměř bájném městě starostuje od roku 1979 dlouholetý odborář a člen andaluského parlamentu Gordillo. Ten se teď rozhodl, že spokojenost vlastního města ukáže strádajícímu Španělsku a se svými souputníky vyšel do ulic, aby učinil přítrž dopadům úsporných opatření. Své úlohy se rtuťovitý mužíček, jehož jméno znamená v překladu „tlusťoušek, zhostil opravdu svérázně.

S partou přívrženců z odborového svazu SAT (Svaz andaluských pracujících) se rozhodl vzít útokem velké supermarkety v sevillském regionu. Radikální skupina naplnila košíky základními potravinami a s placením si hlavu nelámala. Jídlo pak skončilo v neziskových organizacích s pokynem, ať jej rozdají chudým v Andalusii, kterou sužuje 34procentní nezaměstnanost.

Juan Manuel Sanchez Gordillo
Juan Manuel Sanchez Gordillo táhne na Madrid (foto: čtk)


Potížistu následují tisíce Španělů

„Velké supermarkety jsou vinné za zruinování maloobchodníků, protože nastavují ceny, vysvětlil pro server The Real News později Gordillo, který je přesvědčen, že řešením krize není přežitý kapitalistický model, ale společnost bez třídního rozlišení. „Dnes poskytuje služby jen privilegovaná a egoistická minorita, uvedl zapálenou komunistickou rétorikou starosta.

Ať už znějí předchozí řádky sebesměšněji, zoufalí Španělé počínání poslance jako legraci nevidí. Gordillovi na záběrech z mítinků tleskají tisíce lidí všech věkových kategorií. V půlce srpna se také se svým novým hrdinou vydali na několikatýdenní pochod Španělskem směřovaným na Madrid. Cestou odboráře doprovázeli přísná bezpečnostní opatření a několik Gordillových stoupenců si za vyjádření nespokojenosti pobylo za mřížemi.

„Pokud rozdali jídlo ze supermarketů chudým, tak je to výborný nápad, chválí v deníku Guardian snažení svého oblíbence Antonio Martínez. Sám andaluský starosta se ale kvůli svému počínání dostal do křížku se zákonem. Má sice poslaneckou imunitu, ale španělské orgány jeho exces asi nenechají bez odezvy. Jeho osud má teď v rukou Nejvyšší soud Andalusie. Gordillo je podezřelý z podněcování a spolupráce na rabování supermarketu v městečku Écija.


Podobnost s Itálií

Podle deníku El País to není jediná kauza, kvůli které se člen Levicové unie možná ocitne před soudem. V březnu se Gordillo podílel na generální stávce ve městě Estepa, kde podle některých tlačil na prodejce, aby zavírali své obchody s potravinami. Na krku má politik také nezákonné obsazení půdy v usedlosti Turquillas, která je ve vlastnictví španělského ministerstva obrany.

Způsob Gordillova boje jakoby vypadl z Hemingwayova románu. Pro španělské politiky je starosta podivínem, ale právě těm u dnešních Evropanů stoupá popularita. Stačí se podívat téměř za roh do Itálie, kde se do čela žebříčků veřejného mínění dostává uskupení komika Beppe Grilla s názvem Cinque Stelle. Kromě excentrického vzhledu spojuje oba muže zklamání z unijní politiky. Svými kroky si pak získávají spoluobčany, kteří kvůli krizi přišli o mnoho a za hlavního viníka označují Brusel.


Změňme měnu

Grillovo uskupení se proslavilo mimo jiné výzvou, aby Itálie vystoupila z eurozóny a vrátila se k liře. Právě jednotná měna, která se zmítá v nebývalých potížích, je podle Jihoevropanů společným jmenovatel jejich problémů. V Gordillově Španělsku zašla situace tak daleko, že v některých místech v oblasti Katalánska funguje náhradní měna.

Tzv. turutas je alternativní platidlo k euru, které si vytvořili obyvatelé města Vilanova i la Geltrú. Za výlohou některých tamních obchodů visí nápis turutas aqui si (přijímáme turutas) a pro místní to znamená, že za turutas tu mohou pořídit jak chleba, tak třeba televizi v místním obchodě s elektronikou.

Ke stejnému řešení dospěly už v dubnu některé oblasti v Řecku. V pobřežním městečku Volos funguje vedle eura měna TEM. Pokud chtějí Řekové platit tímto náhradním platidlem, zřídí si účet přes internet, díky kterému se spojí s ostatními v oblasti, kteří TEM využívají.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop (s přispěním Radky Hrdličkové)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality