Evropě to osladíme?


Lidové noviny, 5. 9. 2008

Heslo reklamního spotu na české předsednictví EU zní „Evropě to osladíme“ – a zásadní roli v něm kromě známých osobností „hrají“ kostaky cukru. Jak spot nahlížejí čeští novináři? Zbyněk Petráček (LN) píše, že „kampaň české davy nestrhne“. A Jiří Krupka (taktéž LN) soudí: „propagovat přítomnost České republiky v rámci mezinárodního fóra tím, že ukážu mezinárodně známé tváře, je originální asi tak, jako poradit turistovi pídícímu se po nějaké méně známé české pamětihodnosti, ať se jde podívat na orloj na Staroměstském náměstí.“

KOSTKY CUKRU STAČÍ K ŽIVOTU

Jedna kostka cukru má energii 200 kcal. Šedesátikilový člověk má základní denní spotřebu 1440 kcal. K životu by nám teoreticky stačilo sedm kostek cukru, praví se na internetovém blogu.

K životu českého předsednictví Evropské unie by mělo teoreticky stačit sedm osobností, které si s kostkami cukru hrají, naznačuje začátek vládní kampaně. Je to reklama na cukr, či na EU? Ta otázka je poťouchlá, neboť podle zemědělců právě EU potápí české cukrovarnictví. A co teprve ty osobnosti. Jejich výběr je popřením vládního argumentu, že kampaň má vzbudit zájem Čechů.

Vždyť co osobnost, to Čech spjatý svým působením více s Evropou než s domácími humny. Osloví snad chemik Holý či primabalerína Klimentová více Čechů než Evropanů? Ta kampaň české davy nestrhne. Pokud ji vláda cílí dovnitř, jak tvrdí, tak ji cílí na svou emancipaci od Václava Klause. Chce předvést národu, jak se v podobě kostek cukru rozpouští její závislost na prezidentovi.

Zbyněk Petráček

PŘEHLÍDKA OSOBNOSTÍ. A CO DÁL?

Cílem kampaně je originální a zábavnou formou upoutat pozornost a vzbudit zájem Čechů. To tvrdí česká vláda o kampani, ve které si Jaromír Jágr, Petr Čech, Tereza Maxová, Libor Pešek a další cvrnkají kostkou cukru.

Nic proti kterémukoli ze zmíněných protagonistů, ale české vládě by měl možná někdo vysvětlit význam slova „originální“. Protože propagovat přítomnost České republiky v rámci mezinárodního fóra právě tím, že ukážu tyto mezinárodně známé tváře, je originální asi tak, jako poradit turistovi pídícímu se po nějaké méně známé české pamětihodnosti, ať se jde podívat na orloj na Staroměstském náměstí.

A právě orloj začíná to defilé populárních osobností připomínat. Nahraďte Libora Peška Josefem Sukem, Terezu Maxovou Petrou Němcovou, Petra Čecha můžete dokonce ponechat a máte tu loňský kalendář hlavního města Prahy. Modelka, sportovec, umělec, vědec – nezapomněli jsme na nikoho? Při jiné společenské konstelaci by takto nesměli vedle sebe chybět dělník, voják, partyzán a kolchoznice. Je to škoda – jakkoli je každá z použitých osobností sama o sobě opravdu něčím výjimečná a úctyhodná, jejich nadužívání v reklamě je banalizuje a banálním činí i produkt, který propagují.

Myšlenka s kostkou cukru je v tomto směru o něco pozoruhodnější, byť opakuje předloňský nápad grafického studia Side 2. To vyhrálo soutěž na nové logo České republiky s takzvanými „bublinami“, v nichž se psalo právě o tom, co málokdo o Česku ví (třeba že Češi pěstovali tulipány dřív než Holanďané nebo o zmíněném vynálezu cukrové kostky). Nová kampaň se k této ideji vrací. Přesto se však při jejím celkovém pojetí nelze zbavit otázky, jestli se prostředky na ní vynaložené nerozpustí jako ta kostka cukru.

Jiří Krupka

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality