Stál žvýkací tabák za rezignací komisaře?


Mariana Pítrová, Euroskop, 15.1. 2013

Před Vánoci uveřejnila Komise dlouho připravovaný návrh na změnu směrnice o tabákových výrobcích. Zákonodárci vsadili na očekávanou kartu, podobně jako v Austrálii chtějí zavést na všech krabičkách cigaret výstražné fotografie, jak Evropané dopadnou, když se svého zlozvyku nezbaví. Komise se ale navíc ještě rozhodla úplně zakázat všelijaké módní příchutě současných kuřiv. Oblíbené aroma by si museli odpustit i Švédové, kterým se přitom v oblasti tabákového průmyslu daří vyjednávat záviděníhodné výjimky.

Borg mohl ke srovnání počtu obětí nikotinu použít i Stockholm, ve kterém žije zhruba 800 tisíc Švédů. Takové varování by však příliš účelné nebylo. S metropolí i bez ní by se totiž Švédové tabáku nevzdali pro nic za nic. Jejich národním bohatstvím je totiž snus – žvýkací tabák. Komodita, která si zasloužila bruselskou výjimku a podle některých informací stojí i za rezignací Borgova předchůdce Johna Dalliho.

Když v roce 1995 vstupovalo Švédsko do Evropské unie, bylo to s jednou podmínkou. Brusel musel Švédům ponechat jejich oblíbený žvýkací tabák, jehož prodej je ve zbytku sedmadvacítky striktně zakázán. K severu však snus patří tak jako k Anglii čaj o páté. Unie výjimku schválila, ale nový člen jí musel slíbit, že nebude svou libůstku distribuovat za hranice.

snus - žvýkací tabák
Švédský žvýkací tabák neboli snus (zdroj: reprofoto)


Levnější žvýkání

Snus je levnější než běžné cigarety a jeho zastánci argumentují také tím, že nemá fatální důsledky na zdraví, protože se nevdechuje. Vkládá se pod horní ret a ačkoliv nepřispívá k onemocnění plic jako cigarety, upozorňuje se na jeho vliv při vzniku rakoviny ústní dutiny. Podle údajů švédského tabákového koncernu Swedish Match v roce 2011 konzumovalo snus 18 procent mužů (u žen se velké přízni netěší), zatímco ve stejný rok kouřilo cigarety jen 10 procent Švédů.

Stále trvající oblíbenost tabáku pro orální užití přivedla švédské výrobce na myšlenku rozšířit portfolio jeho příchutí. Trh zaplavil snus s příchutí eukalyptu, lékořice, pomeranče či jalovce. Prodejní strategie se vyplatila, ale stejně jako zbytek Evropy teď mohou Švédové narazit na unijní zákaz.

„Nezakazujeme kouření, jen se snažíme, aby bylo méně přitažlivé. Tabák by měl chutnat jako tabák, argumentoval komisař Borg, proč mají z trhu vymizet cigarety s příchutí. Švédové se zlobí jako zbytek Evropy. Za výsledek návrhu směrnice kritizují především svou vládu. „Fredrik Reinfeldt se stane slavným jako premiér, který vzal Švédům snus. Vláda v objetí s tabákovým gigantem Swedish Match soustředila své úsilí jen na možnost prolomit zákaz vývozu snusu. Až v druhé řadě byl zájem na zachování naší výjimky, kritizuje kabinet list Anftonbladet.


Vývoz tabáku může být zlatým dolem

Snahy o vyvážení snusu za hranice jsou v Bruselu horkým tématem, které donutilo k odstoupení bývalého komisaře pro zdraví Johna Dalliho. Swedish Match totiž přišel s tvrzením, že asistent tehdejšího komisaře požádal tabákového výrobce o milionový balík eur s příslibem, že Dalli vyjedná do nové směrnice pro žvýkací tabák výjimku, která by Švédům povolila vývoz tohoto zboží do ostatních členských států.

Snus se do historie evropské integrace nedostává poprvé. Velké haló se kolem tradiční severské lahůdky rozpoutalo v roce 2005, kdy se obyvatelé Alandských ostrovů postavili proti zákazu jejího prodeje. Autonomní oblast obývají Švédové, nicméně ostrovy náležejí Finsku. Mají vlastní parlament a až na pár výjimek pro ně platí finské zákony. Sami si rozhodují například v oblasti zdravotnictví. A tak když přišel obecný zákaz žvýkacího tabáku, Finové Alandy marně přesvědčovali, aby Brusel poslechly.

Situace vyústila dokonce v žalobu Evropské komise proti Finsku u Soudního dvora EU, který judikoval, že Finové musí na ostrovech zjednat pořádek. Po udělení peněžní pokuty nakonec Alandské ostrovy ustoupily. Ale s tabákem to později zkoušely znovu, a to například když tvrdily, že Lisabonskou smlouvu ratifikují, jen když jim Brusel snus povolí.

Návrh tabákové směrnice rozvířil stojaté vody předvánoční evropské diskuze. Ke schválení má ale ještě daleko. Návrh se musí projednat jak v Evropském parlamentu, tak v Radě. Irské předsednictví se nechalo slyšet, že diskuze o nové podobě tabákového trhu je jeho prioritou. Nový pravidla by pak mohla platit už od roku 2015.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality