Vážení krajané a bývalí spoluobčané


Petr Placák, Euroskop, 25.2. 2013

Premiér Petr Nečas promluvil uplynulý čtvrtek v bavorském zemském sněmu. Učinil tak jako vůbec první český předseda vlády a sklidil potlesk vestoje.

Vztahy Prahy s největší a nejbohatší německou spolkovou zemí léta zatěžuje fakt, že Mnichov se po druhé světové válce stal protektorem z českých zemí odsunutých českých Němců, kteří pak významně přispěli k přerodu této původně zemědělské země ve velmoc lehkého průmyslu a špičkových technologií.

Petr Nečas v bavorském zemském sněmu
Premiér Petr Nečas pronesl projev v bavorském zemském sněmu (foto: čtk)

Vážení krajané a bývalí spoluobčané, oslovil Petr Nečas přítomné poslance a veřejnost v bavorském sněmu a dal tak jasně najevo, v jakém duchu se jeho řeč ponese. Použil citát z česko-německé deklarace z roku 1997, která vyslovila politování nad utrpením a křivdami způsobené poválečným vyháněním či nuceným vysídlením, které mělo kolektivní charakter nerozlišující, zda je někdo vinen či ne. Ocenil staletý přínos českých Němců pro hospodářský i kulturní rozvoj českých zemí a připomněl, že poválečný vývoj vedl k devastaci, z které se české pohraničí často nevzpamatovalo dodnes. „Kdysi bohaté regiony se staly periferií, zdejší lidé byli komunistickou propagandou pravidelně strašeni západními revanšisty,“ řekl Nečas.

To je přesné. Nejen ovšem že byli strašeni, ale politický extremismus straší pohraničí „sudetoněmeckých revanšismem“ dodnes, ačkoli majetková otázka, o kterou jde, je uzavřena – jak v rámci českého právního řádu, tak na úrovni bilaterálních vztahů s Německem, stejně jako na úrovni Evropské unie. V této souvislosti Petr Nečas uvedl, že je možné napravit „jen velmi málo špatného, co se v dějinách stalo“, a vyloučil možnost revize tzv. Benešových dekretů.

Komunisté označili Nečasův projev za podbízivý a ponižující. Ve skutečnosti to byla naopak neustrašená demonstrace sousedských vztahů, jaké má mít právě suverénní a svobodný stát k sousedovi, s kterým ho pojí bohaté obchodní aj. zájmy, který stíny minulosti nebagatelizuje, ale nechává je historikům.

Nečasův projev nebyl jen vstřícným gestem k Mnichovu. Ve vnitropolitické rovině to byla hozená rukavice politickému populismu, jeho aktualizaci a politizaci dějin, která se sedmdesát let po válce snaží bojovat s Němci, ačkoli denacifikované, demokratické Německo je dlouhá desetiletí pilířem politické i ekonomické stability v Evropě, stejně jako pilířem euroatlantických vztahů, které jsou základem míru a bezpečnosti na evropském kontinentě. Projev premiéra Petra Nečase v bavorském parlamentu byl vskutku státnický.

Plná verze projevu Petra Nečase

Autor: Petr Placák, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality