Imigrace v Británii. Nutné zlo, nebo národní zájem?


Lucie Priknerová, Euroskop, 25.2.2013

Britský premiér David Cameron začátkem letošního roku prohlásil, že se pokusí omezit příliv občanů EU z východní Evropy do Spojeného království. Tato snaha je reakcí na očekávanou vlnu imigrace. Rumuni a Bulhaři, kteří se stali součástí EU v roce 2007, musí v současnosti získat dodatkové povolení a čelí tak administrativní překážce. Příští rok tato administrativní bariéra vyprší a 29 milionů nových potenciálních žadatelů získá srovnatelný přístup na britský pracovní trh, s tím jaký mají ostatní obyvatelé EU. Kvůli tomu chce britská vláda připravit opatření, která znesnadní nově příchozím z prostoru EU získat např. přístup k bezplatnému zdravotnímu systému National Health Service (NHS).

Cameronův nekompromisní postoj přichází v době, kdy se schyluje k referendu o setrvání země v EU. A existuje možnost, že striktní postoj státu k přistěhovalcům bude mít na výsledek referenda vliv. 62 procent Britů si myslí, že najít práci je pro ně těžší právě kvůli pobytu imigrantů a jejich hněv se obrací hlavně proti vysoce kvalifikovaným cizincům. Vláda se sice rozhodla likvidovat imigraci zejména těch, kteří žádají o hůře placené posty, přesto je pravděpodobné, že i omezení přílivu nových lidí na trh práce ucházející se o pozice v nižší příjmové kategorii Britové přivítají. Občané Spojené království, kteří zastávají nižší posty a o práci se kvůli nově příchozím bojí, mají sice často exotické kořeny, ale v zemi pobývají dlouhodobě, jsou majiteli britského pasu a o budoucnosti EU budou rozhodovat také.

Cameronova striktní imigrační politika je a bude velkou překážkou pro Rumuny, Bulhary a další občany východoevropských zemí, kteří chtějí pracovně zůstat v Británii, ovšem v konečném důsledku může přispět k větší ochotě Britů podílet se na společném evropském projektu a dál posílat peníze do Bruselu, odkud mohou jít např. právě do Rumunska a Bulharska. Britský premiér prohlásil, že výstup z EU není řešením pro problémy se zájmem cizinců o pobyt v zemi.

Imigrace ve Velké Británii
Pasová kontrola ve Velké Británii (ilusrační foto: čtk)

Indové jsou pouze zástěrka?

Alana Lentin z listu the Guardian, který patří v Británii k obhájcům integrace, upozorňuje, že britský postoj je zaměřen čistě proti EU, protože Cameron právě otevřel zemi pro indické imigranty a prohlásil, že „Británie nemá žádný limit pro přijímání indických studentů“. Jenomže mnozí s ní nesouhlasí a upřímnost záměrů britského vedení zpochybňují. Snaha londýnského starosty Borise Johnsona usnadnit příchod do metropole Indům je spíše výjimkou.

Labouristický poslanec Jon Ashworth si myslí, že podtextem Cameronovy politiky je pouze jednostranně výhodná spolupráce, nikoliv skutečná snaha zlepšit podmínky pro zahraniční studenty, což dokládá na příkladu ostré rétoriky Theresy May, Cameronovy ministryně pro vnitřní záležitosti. Ta se kriticky postavila k článku 8 Evropské konvence o lidských právech, kterou si politička spojuje s přílivem a legálním pobytem kriminálních živlů na území Británie. S tím, že Cameron se Indům snaží pouze ukázat přívětivou tvář, souhlasí i člen jeho indické delegace, zástupce zaměstnavatelů, John Cridland. Ten realisticky připomíná, že se tu vůbec nejedná o studenty, ale že vládní tým má za úkol navázat vztahy především s byznysmeny.

Britský stát hodlá osmi miliony liber podpořit projekt byznys center po celé Indii a přislíbil, že cesta za britským vízem bude mnohem snadnější a odpadne tak složitá administrativa. Možná zástěrka, jak přitáhnout finance do Británie a přitom Indům něco slíbit je logická. Indie má obrovský potenciál, který východní výspa EU v současnosti postrádá. V konečném důsledku je tak podle Ashwortha a Cridlanda pravděpodobné, že imigrace může klesnout celkově a nepůjde o diskriminaci vzhledem ke státům EU. Británie je pouze rétoricky přívětivější ke státům, které ji mají co nabídnout, a přitom se snaží ušetřit. Díky novým imigračním opatřením by se vyhnula velkým nákladům za poskytování péče a sociální podpory lidem, kteří do země přijdou a nemohou sehnat práci ani stále dražší ubytování. Pokud Britové uvidí, že kvůli členství v EU je propustnost pro evropské přistěhovalce extrémně vysoká a náklady na její zvládnutí stoupají, tak bude ve společnosti větší snaha zamezit alespoň tomuto evropskému vnitřnímu imigračnímu toku. Čím déle Cameron bude řešení odkládat, tím více se Britové budou snažit ignorovat jeho doporučení a zvolit si cestu bez EU, aby nemuseli čelit náporu dalších a dalších přistěhovalců.

Cameron asi uspěje

Fakt, že Cameron pravděpodobně uspěje a situace kolem přílivu nových žadatelů o práci nebude tak vyhrocená, podporuje současná pozitivní politická konstelace, která mu nepřipravila žádné významnější překážky při zavádění výrazných reforem imigračních pravidel. Za prvé, v současnosti je poptávka voličů po větších restrikcích vysoká a labouristé to vědí. Jejich útok na vládu v oblasti imigrační politiky tak nemá pevný základ. Oni s Tonym Blairem v čele sice prosadili pro-imigrační opatření, jenomže to bylo v roce 1997 v době ekonomické prosperity. Za druhé, pravděpodobnost, že Brusel bude proti britskému omezení svobody pohybu v rámci hranic EU protestovat, se snižuje, protože britský premiér drží Unii nůž na krku právě v podobě referenda. Velká Británie se tak snaží vyváznout z krize a bude záležet jen na její vůli, jestli za sebou budou chtít v duchu evropské solidarity táhnout i ekonomicky méně zajímavé země střední a východní Evropy.

Autor: Lucie Priknerová, spolupracovnice Euroskopu

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality