Zachrání nová premiérka Slovinsko před bankrotem?


Marie Bydžovská, Euroskop, 28.2.2013

Bývalý premiant čelí ekonomickým i politickým problémům. V pozdních nočních hodinách ze středy na čtvrtek parlament vyslovil nedůvěru skandály zmítané vládě Janeše Janši. Šanci pokračovat ve vedení země dostala ekonomka Alenka Bratušeková.

Padesát pět z devadesáti členů zákonodárného shromáždění se vyslovilo pro odvolání kabinetu, jehož šéf Janeš Janša čelí obvinění z korupce. Opozice současně našla dostatek hlasů k tomu, aby prosadila jmenování své kandidátky Bratušekové do čela vlády. Politička má dva týdny na sestavení nového kabinetu.

„Dnešek je pro Slovinsko přelomovým okamžikem,“ řekla Bratušeková po hlasování novinářům. Obyvatelům dvoumilionové země zároveň slíbila, že Slovinsko se pod jejím vedením dokáže vyhnout záchrannému programu, který muselo přijmout Řecko a další předlužené země eurozóny.

Slovinská premiérka Alenka Bratusek
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková na jednání parlamentu (foto: čtk)


V bankách tikají časované bomby

Dřívější favorit mezi novými členskými zeměmi EU, který jako první z postkomunistických zemí přijal euro, se stal jednou z obětí finanční krize. Nezaměstnanost dosáhla rekordních hodnoty 14 procent a problémový bankovní sektor stahuje celé hospodářství. Na účtech finančních domů leží špatné úvěry v hodnotě 7 miliard eur, asi 20 procent HDP země.

Nová vláda bude pod tlakem, aby vytvořila konsolidační agenturu, v které by shromáždila špatné úvěry z bank v potížích. Pokud se jí nepodaří vývoj ve finančním sektoru zvrátit, bude muset požádat o pomoc mezinárodní věřitele. Analytici odhadují, že by jadranská země v takovém případě potřebovala úvěr ve výši 5 miliard eur.

Program kabinetu bude podle slov Bratušekové spočívat na třech klíčových záležitostech – konsolidaci bankovního sektoru, napravení stavu veřejných financí, který nepoškodí ekonomický růst, a lepší správě státních aktiv. „Věřím, že uklidníme finanční trhy,“ vyjádřila se k plánu designovaná premiérka. Parlament bude o jí sestavené vládě hlasovat patrně v druhé polovině března. Pokud ji potvrdí, bude mít Slovinsko první premiérku ve své historii.

Veřejnost se bouří

Nicméně pozorovatelé dění v zemi udávají, že vytvoření vládní koalice bude komplikovaný úkol. Strany, které by se měly stát její součástí, jsou velmi různorodé a již nyní se neshodnou na některých zásadních otázkách, jako třeba vytvoření konsolidační agentury.

Pokud se sestavení vlády nezdaří, prezident Borut Pahor asi vypíše předčasné volby. A i v případě, že šéfka nejsilnější opoziční strany uspěje, může mít její vláda krátkého trvání. Dokonce i někteří členové její strany navrhují, aby bylo nové vedení země omezené na 12 měsíců a poté vypsány parlamentní volby.

Země je každopádně ve velmi komplikované situaci nejen kvůli problémům bankovního sektoru. Veřejnost je znechucena skandály na politické scéně a opakovaně vyšly tisíce lidí do ulic na protestní demonstrace. Protesty se neminuly účinkem v druhém největším slovinském městě Mariboru, kde byl k rezignaci donucen údajně zkorumpovaný starosta Franc Kangler.

Z korupčních praktik je podezřelý kromě dnes již bývalého šéfa vlády i expředseda nejsilnější opoziční strany Zoran Jankovič. Kvůli obvinění předal vedení středolevicové strany Pozitivní Slovinsko právě Bratušekové. Stejně jako Janša však obvinění odmítá.

„Co se týče politické nestability, Slovinsko se pohybuje paralelně s vývojem v Itálii,“ vyjádřil se pro Financial Times analytik Standard Bank Timothy Ash. „Problémem Bratušekové je to, že chce provádět politiky orientované na růst, ale přitom problémy v bankovním sektoru vyžadují ortodoxní opatření,“ dodal.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality