Supi objevují Evropu


Emily Thornton, Jack Ewing, EURO, 8. 9. 2008

Kontinentální ekonomiky zpomalují a americké fondy se začínají ohlížet po výhodných nákupech. Američtí investoři se jako supi snášejí na Evropu. Přitahováni nízkými cenami začínají významní hráči typu Wilbura L. Rosse jr. z New Yorku a firmy Lone Star Funds z Dallasu domlouvat obchody napříč evropským kontinentem. Ross utratil 18. srpna 70 milionů dolarů za 86 procent akcií dodavatele automobilových součástek, firmy Wagon.

O pár dnů později Lone Star převzal za 150 milionů dolarů IKB Deutsche Industriebank, německý peněžní ústav, který má potíže. A takové těžké váhy, jakými jsou Oaktree Capital Management a Avenue Capital Group, připravují miliardy, aby v nadcházejících měsících investovaly do evropských majetků.

Coby aréna pro investování do zadlužených firem stojí Evropa na stále vyšší příčce žebříčku. Investoři donedávna tento region všeobecně ignorovali, ale v letošním roce již nashromáždili po celém světě sedm miliard dolarů, aby za ně nakoupili evropské pohledávky, odhaduje londýnská průzkumná firma Preqin (Private Equity Intelligence). Z toho hráči z USA získali pět miliard dolarů.

Evropu činí pro investory z USA atraktivní několik faktorů. Zpomalování evropské ekonomiky a prasknutí bubliny s nemovitostmi ve Velké Británii i ve Španělsku rozšiřuje spektrum příznaků hluboké úvěrové krize. Napříč Evropou bylo během července sníženo okolo 65 procent korporátních ratingů, což je nejvyšší procento od roku 2003, zjistila společnost Standard and Poor’s (která je stejně jako BusinessWeek vlastněna firmou The McGraw-Hill). A co více, evropské společnosti získaly všeobecně půjčky za daleko méně výhodných podmínek než firmy v USA. Dalším lákadlem je překvapivý nedostatek konkurence z Evropy. „V Evropě je méně rozvinutý trh s dluhy a je zde velmi málo „dluhových hráčů, říká Howard Marks, předseda Oaktree.

SPOUSTY SMLUV

Některé špatně hodnocené dluhopisy se již začínají obchodovat s velkým diskontem. Evropský trh s podřadnými obligacemi a takzvanými spekulativními půjčkami (úvěry společnostem s vysokým dluhem) vzrostl od roku 2003 téměř čtyřikrát na celkových 616 miliard dolarů za loňský rok, uvádí průzkumná společnost Dealogic. Dluhopisy takových společností, jako jsou řecký producent potravin Fage a německá IKB, se obchodují za 55, respektive deset centů z dolaru. Oslabené evropské banky, například UBS a Royal Bank of Scotland Group, které byly vystaveny hypoteční krizi v USA, by mohly být nuceny zastavit další miliardy dolarů v majetku, pokud se zpomalení v Evropě rozšíří. „Banky a investiční banky budou muset prodat věci, kterých se nemusely zbavit v minulých cyklech, říká Julian Nichols, šéf evropských dluhových produktů v Deutsche Bank.

Pro finančníky v USA to znamená dobrý lov. Jeffrey Lefleur, výkonný ředitel newyorské investiční společnosti W. P. Carey působící v oblasti nemovitostí, říká, že polovina obchodů jeho podniku nyní pochází z financování evropských firem. U Apollo Management, Carlyle Group a Blackstone Group se očekává více investic do ohrožených firem v Evropě. Žádná ze společností svoji strategii nechtěla komentovat. Současných potíží má nyní šanci využít jen málo Evropanů. Od roku 2003 zahájilo v Evropě činnost jen okolo třinácti „dluhových fondů, které se zaměřily na evropský kontinent, odhaduje Preqin. Tyto fondy spravují v průměru pouhých 400 milionů dolarů.

S rostoucím počtem amerických konkurentů kroužících okolo by mohlo více Evropanů začít hledat možnosti obchodů ve vlastním teritoriu.

Autor: Emily Thornton, Jack Ewing

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality