V Nizozemí boduje strana důchodců


Marie Bydžovská, Euroskop, 31.5. 2013

V Holandsku rostou preference straně hájící zájmy penzistů. V jejím čele stojí publicista Henk Krol, který dříve bojoval za práva gayů. Strany důchodců se prosazují i v dalších státech EU.

Nizozemský penzijní systém ohodnotila společnost Mercer Global jako nejlepší na světě. Jeho důležitou součástí jsou fondy, v kterých si téměř všichni občané spoří na zajištění ve stáří. Díky tomu nizozemští senioři jsou ve srovnání s jinými zeměmi dobře zajištěni. Francouzská firma Natixis je letos označila za 7. nejbohatší ze 150 hodnocených zemí.

Přesto se v zemi objevil fenomén, který je zatím podobně silný jen v málo evropských zemích – roste vliv strany bojující za zájmy penzistů. V loňských volbách získalo politické uskupení 5OPlus na základě kampaně požadující uvolnění účetních pravidel pro penzijní fondy, což mělo předejít snižování dávek, dvě ze 150 křesel v poslanecké sněmovně. Kombinace rekordně nízkých úrokových měr, stagnujícího hospodářství a prodlužujícího se průměrného věku vedly totiž k rozvírajícímu se deficitu na účtech penzijních fondů a následně k snižování výplat z nich.

Preference strany vystoupaly v únoru na rekordních 11 procent jako následek obav penzistů ze snižování plateb do zdravotnictví. Nárůst podpory uskupení 50Plus souvisí i se současnými ekonomickými problémy, které se nevyhnuly ani bohatému Nizozemí. Za poslední čtyři roky se země třikrát propadla do recese. Stejně jako další země EU, i Nizozemí muselo přijímat úsporná opatření, především v oblasti zdravotní péče, která se bolestivě dotkla seniorů.

Penzista hackerem

Uskupení 50Plus je velmi těžko zařaditelná na politickém pravo-levém spektru. Její lídr Henk Krol byl dříve členem středopravicových liberálů, tvrdou obranou sociálních benefitů pro seniory se ale politické uskupení staví spíše k levici.

Bývalý aktivista bojující za práva gayů 63letý Henk Krol, který stál v čele volební kandidátky, se před vstupem do polického kolbiště živil jako editor prvních nizozemských novin pro gaye „GayKrant“. Talentovaný publicista se pustil do politického boje s vervou, do povědomí veřejnosti se vepsal výrokem, že „dá vládě pohlavek, pokud se bude snažit o další snižování dávek“. Mediální pozornost získalo i jeho obvinění z hackerství. V době předvolební kampaně byl odsouzen k zaplacení pokuty 1500 eur za prolomení se na web zdravotní laboratoře, čímž chtěl upozornit na problém nedostatečné ochrany citlivých osobních dat.

Počet voličů v penzijním věku roste

Strany zaměřené na penzisty dosahují úspěchu i v dalších evropských zemích. Vůbec první z nich se objevila v roce 1987 v Itálii Strana důchodců (Partito dei Pensionati), která má v současnosti jednoho europoslance. Do národního parlamentu se zase prosadila Demokratická strana slovinských penzistů, jež v roce 2011 získala téměř 7 procent hlasů.

V minulých letech se i na české scéně zviditelnila strana Důchodci za životní jistoty. V roce 1998 měla těsně před volbami do sněmovny v průzkumech desetiprocentní preference, a zdálo se, že se stane černým koněm voleb. Nakonec ale se ziskem tří procent hlasů skončila před branami parlamentu. Její tehdejší předseda Eduard Kremlička se tak nakonec neproslavil jako politik, ale kvůli prohrané předvolební sázce jako pojídač brouků.

Vzhledem k předpovědi demografické vývoje Evropy je ale možné, že strany bojující za zájmy penzistů budou sílit i v dalších zemích. Podle studie Evropské komise se počet osob starších 65 let se do roku 2030 oproti roku 2008 téměř zdvojnásobí (z 85 na 151 milionů). A v roce 2060 by měly tvořit 30 procent populace (oproti 17 procentům v roce 2008).

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality