Britské vládní studie podpořily členství v EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 14.2. 2014

Britská vláda ve čtvrtek vydala dlouho očekávané studie analyzující dopad členství v EU na domácí hospodářství a společnost. Jejich tvůrci došli k závěru, že země profituje z účasti na vnitřním trhu a ze společné obchodní politiky. Ani jeden z dokumentů nedoporučuje významnou změnu rovnováhy kompetencí mezi EU a Velkou Británií. Studie shrnuje na 600 názorů firem, obchodních organizací, výzkumných institutů a místních zastupitelstev.

„Tento přezkum je nejrozsáhlejší analýzou dopadů členství v EU na Spojené království. Oceňuji příspěvky od jednotlivců, firem a dalších organizací, které byly základem pro vypracování zpráv. Zahajujeme tímto publikaci významného množství skutečností potvrzujících dopady členství v Unii na každodenní život, které budou podkladem pro širokou debatu o reformě doma i v zahraniční,“ uvedl ministr zahraničí William Hague.

Společný evropský trh je jasným přínosem

Osm studií vyzdvihuje přínosy členství v Unii pro britský obchod, hospodářský růst a mnoho dalších oblastí jako třeba legislativní spolupráci nebo dokonce vzestup fotbalové Premier League. Podobně jako první série vydaná v červenci, i tato vyznívá celkově kladně pro setrvání Británie v EU.

„Domníváme se, že v současné rozdělení kompetencí mezi EU a Spojené království je vhodné,“ uvedla ve vládní konzultaci Britská obchodní komora. Letecká společnost EasyJet se dokonce vyjádřila, že celý její byznys je možný pouze díky tomu, že státy EU se shodly na aplikaci společných pravidel pro firmy operující přes hranice národních států.

Pozitivně vyznělo členství v EU především co se týče investic a obchodu. „Mnohé ukazuje, že vyjednávací síla EU umožňuje Spojenému království dosáhnout v mezinárodních jednáních lepších výsledků, než by dosáhlo samotné. Tento významnější vliv také umožnil EU hrát roli ve vytváření multilaterálních pravidel a zabránit škodlivým opatřením jiných aktérů na tomto poli,“ stojí ve zprávě. „Literatura naznačuje, že účast na vnitřním trhu má celkově pozitivní dopad na britský obchod,“ dodává.

Vládní studie také zdůrazňuje, že spotřebitelé profitovali z liberalizace trhu v rámci obchodní politiky EU. Mezi roky 1996 a 2006 klesly dovozní ceny textilu v EU o 38,4 procenta a spotřební elektroniky o polovinu, uvádí.

Přesto má i stinné stránky

Naopak negativně na běžné konzumenty působila ochranářská politika v oblasti zemědělství. V roce 1997 kvůli ní měla podle autorů studie průměrná čtyřčlenná rodina ročně o 1500 liber vyšší náklady na nákup potravin. Ačkoliv tyto výdaje snížily následné reformy společné zemědělské politiky, stále je evropský zemědělský trh chráněn velmi vysokými cly.

Stinné stránky ukazují i sekce věnované dopravě a životnímu prostředí. Dokumenty poukazují na to, že evropská legislativa měla v této oblasti negativní dopad zejména na malé a střední podniky, které podnikají v lodní a kamionové přepravě.

Novou sadu analýz v rámci „přezkumu rovnováhy kompetencí“ vydala britská vláda poměrně v tichosti. Liberální demokraté podle deníku Financial Times tvrdí, že Konzervativní strana chce, aby dokumenty nevyvolávaly pozornost, protože nepodporují snahu premiéra Davida Camerona, aby Británie nově projednala rovnováhu kompetencí mezi Bruselem a Londýnem před referendem plánovaným na rok 2017.

Publikace kontroverzní studie odložena

Zveřejnění analýzy zabývající se pravidly volného pohybu osob v EU bylo odloženo, jelikož v současnosti je téma migrace v rámci EU v Británii velmi kontroverzním tématem a panují o něm spory mezi koaličními partnery.

Po otevření britského trhu pro Bulhary a Rumuny někteří Britové požadují, aby premiér Cameron usiloval o omezení volného pohybu pracovníků. Ministerstvo zahraničí však upozornilo, že je velmi nepravděpodobné, že by ostatní státy EU s ustavením takových omezení souhlasily, a jednostranné opatření by vedlo k otazníkům nad trváním britského členství v EU.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality