Orbán vyhrál, získá zase ústavní většinu?


Petr Zenkner, Euroskop, 7.4. 2014

Maďarské parlamentní volby vyhrál vládnoucí a favorizovaný Maďarský občanský svaz (Fidesz). Jedinou neznámou zůstává, zda bude mít jeho strana také ústavní většinu. Rozhodne o tom výsledek ve volebním obvodě v Miskolci.

Po sečtení zhruba 99 procent odevzdaných hlasů získali konzervativci 44,36 procenta hlasů a v novém parlamentu o 199 místech by měli obsadit 133 poslaneckých křesel, uvedl maďarský deník Népszabadság. Na druhém místě skončila levice (Maďarská socialistická strana) s 25,89 procenty, což je v přepočtu 38 mandátů. Následuje pravicově radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) s 20,46 procenty, což znamená 23 křesel. Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu podle všeho překročila i liberální ekologická strana s názvem Je možná jiná politika (LMP).

Orbán: Je před námi nová a skvělá éra

Viktor Orbán své volební vítězství oznámil již v neděli večer. Volby podle něj ukázaly, že Maďarsko je nejjednotnější zemí v Evropě. „Všechny pochybnosti a nejistoty byly rozptýleny. Vyhráli jsme,“ uvedl Orbán před davem svých stoupenců. „Je před námi nová a skvělá éra. Zvu maďarské občany, aby do této éry vstoupili společně s námi s cílem udělat z Maďarska skvělou a úspěšnou zemi,“ dodal staronový premiér.

Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán se raduje. (foto: čtk)

„Není to pouze nějaké náhodné vítězství. Dosáhli jsme tak širokého vítězství, že jeho význam dnes v noci nemůžeme ještě zcela pochopit,“ řekl Orbán podle agentury Reuters stoupencům v sídle své strany. Podle současného i budoucího premiéra je výsledek potvrzením kroků jeho vlády zaměřených na tvorbu pracovních míst, podporu rodiny a na boj za národní suverenitu. Voliči prý také řekli ne nenávisti a ne odchodu z Evropské unie. „Potvrdili, že místo Maďarsko je v EU, ale jenom pokud má silnou národní vládu,“ sdělil také Orbán, jemuž k vítězství již pogratuloval šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Bývalý socialistický premiér Ferenc Gyurcsány ze Sjednocené levice měl k výsledkům voleb jiné vyjádření: “Věříme v zemi, kde jsou lidé svobodní, ne mocní. Tento boj utrpěl porážku… To co si myslíme ale zůstává stejné – země Vikrora Orbána není mojí zemí,“ citoval ho server origo.hu. Jedna z předních postav levicové kandidátky Timea Szabó dodala, že cílem nyní musí být obnovit poraženou část politického spektra zezdola. „Jsem si jistá, že v roce 2018 uspějeme,“ řekla.

Úspěch krajní pravice

Velký úspěch zaznamenalo také Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), které v minulých volbách mělo 17 procent hlasů. Zařadilo se tak mezi jednu z nejsilnějších stran v této části politického spektra v Evropě. Jde o významný signál před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

„Nepodařilo se nám dosáhnout průlomu u individuálních mandátů,…ale dosáhli jsme více než 20 procent, čemuž by mnoho lidí nevěřilo,“řekl vůdce Jobbiku Gábor Vona. „Jobbik neustále…zvyšuje svou popularitu… a před volbami do Evropského parlamentu je důležité dnes (v neděli) jasně říci, že Jobbik je v současnosti nejsilnější národní radikální stranou v EU,“ uvedl také.

Podle Vony je podpora jeho strany mezi voliči nyní vyrovnanější. Jobbik tradičně nachází oporu mezi voliči na východě země, stabilnější postavení se mu ale podařilo získat i na západě Maďarska. Příští volby v roce 2018 chce strana vyhrát, uvedl Vona podle maďarské tiskové agentury MTI. „Nevzdáme se,“ vzkázal také voličům předseda Jobbiku.

Viktor Orbán – politická stálice maďarské politiky

Vášnivý fotbalista, nyní již trojnásobný premiér – Viktor Orbán. Poprvé stál v čele vlády od června 1998 do května 2002. Podruhé usedl do premiérského křesla v květnu 2010, kdy jím vedená strana Fidesz-Maďarský občanský svaz drtivě vyhrála parlamentní volby. Letos svou pozici potvrdil.

Do veřejného povědomí vstoupil v červnu 1989 svým projevem na pohřbu ostatků premiéra Imreho Nagye, popraveného po potlačení maďarské revoluce z roku 1956. Ve své řeči Orbán žádal odchod sovětských vojsk ze země a vyhlášení svobodných voleb. V roce 1989 se pak účastnil jednání mezi představiteli komunistického režimu a opozice. Orbán patřil rovněž k zakladatelům studentského hnutí Svaz mladých demokratů (Fidesz). V roce 1990 byl poprvé zvolen poslancem a po následující tři roky řídil jeho poslanecký klub. Poté co se hnutí přeměnilo na politickou stranu, byl Orbán na jaře 1993 zvolen jejím předsedou. V čele Fideszu stál až do své rezignace v lednu 2000. V květnu 2003 se do čela strany vrátil. V říjnu 2002 byl zvolen místopředsedou Evropské lidové strany (ve funkci byl potvrzen v letech 2006 a 2009).

zdroj: ČTK

Nový volební zákon

Volební právo má v Maďarsku přes osm milionů voličů. Maďarští voliči podle nových pravidel vybírali 106 poslanců většinovým způsobem v jednomandátových obvodech (dosud to bylo 176) a 93 poslanců poměrným způsobem na základě celostátních stranických kandidátek. Nový maďarský parlament tak bude mít 199 poslanců místo dosavadních 386. Fidesz přitom čelil kritice, že nové volební obvody byly vytvářeny s přihlédnutím k síle vládnoucí strany v konkrétních regionech.

„Volební systém je nespravedlivý. Je to, jako kdyby Fidesz měl absolvovat (běh) 100 metrů a opozice 400 metrů překážek,“ komentoval situaci podle AFP levicový politik a bývalý úřednický premiér Gordon Bajnai. Volby označil za „svobodné, ale nikoli čestné“.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality