Oslavy 10 let v EU. Co se chystá?


Petr Zenkner, Euroskop, 8.4. 2014

10 let členství České republiky v EU připomene letos řada akcí, které v úterý na Úřadu vlády představili státní tajemník pro EU Tomáš Prouza a vedoucí českého Zastoupení Evropské komise Jan Michal.

Open-air na ostrově

„Deset let České republiky v EU je pro nás nejenom příležitostí k reflexi, ale možností dívat se na její budoucí působení v tomto společenství,“ řekl Jan Michal při prezentaci na Úřadu vlády. Asi nejviditelnější akcí pro veřejnost bude dvoudenní open-air na Střeleckém ostrově, který se uskuteční 29. – 30. dubna. První den zakončí od 19h vystoupení kapely Tata Bojs. Živo ale bude na ostrově také během dne.

Návštěvníci mohou „ochutnat“ informační stánky velvyslanectví členských zemí osmadvacítky. U některých z nich, například u maďarského, půjde nejen o informace, ale také o krajové speciality. Uskuteční se rovněž moderované diskuse o budoucnosti EU, kterou povedou novinářka Kateřina Šafaříková a ekonom Tomáš Sedláček.

Na plovoucím stanu bude po celou dobu probíhat program evropské iniciativy Mládež v akci, která je nástrojem na podporu vzdělávání, odborné přípravy, zaměstnávání nebo mobility mladých. Ani v České republice nechybí úspěšné projekty z fondů EU. Přesvědčit se budete moci na výstavě fotografií „Vyfoť projekt“, které odborná porota vybrala z amatérských fotografií konkrétních projektů.

Druhý den odpoledne proběhne i symbolické propojení hlavních měst členských států EU, včetně Václavského náměstí v Praze. Spojovat s vybranými místy po Evropě se bude moderátorka Lenny Trčková během celého večera. Podobně jako se irské ambasádě podařilo na den svatého Patrika zazelenit Petřínskou rozhlednu, nechají ji organizátoři akce na Střeleckém ostrově pro změnu zmodrat.

Součástí akce na Střeleckém ostrově je i projekce dokumentů, které upozorňují na nebezpečí různých typů totalit, k jejichž realizaci pomohla českým neziskovým organizacím finanční podpora z komunitárních programů EU. „Podporujeme takovéto projekty dlouhodobě“, řekla koordinátorka programu Evropa pro občany Kateřina Hamplová. Podle ní je to prostředek, který může upozornit na neustálé nebezpečí všech podob totalitních systémů. „Program tak pomáhá upevňovat demokratické principy společné Evropy,“ dodala.

Konference s premiérem a prezidentem

Během dubna uspořádá Úřad vlády dvě konference, které mají na členství ČR v EU nejen vzpomínat, ale diskutovat také o budoucnosti, výhodách a možnostech, které Česko v unii má.

Konference „Česko očima Evropy, Evropa očima Česka“ proběhne 11. dubna na Pražském hradě. Mezi řečníky budou prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Speciálně pro tuto akci přijede do Prahy i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nebo bývalý italský premiér a eurokomisař pro vnitřní trh Mario Monti.

Pro zástupce firem je určeno „Podnikatelské fórum: 10 let ČR v EU“ v Lichtenštejnském paláci. Konference pořádaná 30. dubna bude řešit české priority na vnitřním trhu a kohezní politiku. Mluvit se bude rovněž o ekonomické integraci a konkurenceschopnosti. Vystoupí například bývalý guvernér ČNB a šéf představenstva České spořitelny Pavel Kysilka nebo loňský vítěz ankety Hospodářských novin o osobnost byznysu Zbyněk Frolík, jehož firma Linet vyrábí zdravotní lůžka a úspěšně exportuje do celého světa.

Analýza členství v EU

Na podnikatelském fóru představí státní tajemník Tomáš Prouza analýzu, která se z českého pohledu podívá na přínosy členství České republiky v EU. Její součástí budou i alternativní scénáře, které si položí otázku, zda jsme již mohli být členy eurozóny, nebo propočítají variantu propojení Česka s EU jen přes zónu volného obchodu, jako je tomu v případě Norska. Nebude chybět ani třetí alternativní varianta – Česká republika zcela bez vazeb na Evropskou unii.

Podle Prouzy by Česká republika měla pro partnery v unii vystupovat jako silný, čitelný a spolehlivý partner. Cílem Česka není padnout na barikádách, ale prosazovat své názory a získávat pro ně partnery. Jako výhodu nové vlády uvedl fakt, že Evropská unie neštěpí koalici, ani nevytváří napětí mezi vládou a prezidentem.

A co dále?

„Neorientujeme se ale pouze na odborníky, chceme oslovit co nejširší okruh lidí. Kromě konferencí v Praze pořádáme řadu akcí také v krajích,“ řekla ředitelka odboru informování o evropských záležitostech Lucie Loskotová. „Připravili jsme také soutěže pro studenty. Studenti mohou například natočit video o některých evropských mýtech nebo jak vidí EU svýma očima,“ dodala.

Na Euroskopu například proběhne v květnu znalostní soutěž o EU i jejích členských státech. Zastoupení Evropské komise ve spolupráci s nakladatelstvím Vltava-Labe-Press zase soutěží o nejlepší novinový článek na evropská témata. Nejlépe oceněné články budou publikovány a jejich autoři dostanou ceny.

Některé studenty možná naladí příležitost říci české vládě, jak by měla vypadat budoucí Strategie působení ČR v EU, která tento rok vznikne. Soutěž běží již od března, ale možnost odevzdat návrh strategie je až do 20. dubna. Studentský dialog a vyhlášení vítěze proběhne 19. května.

Podrobný výčet akcí chystaných u příležitosti 10. výročí vstupu ČR do EU v celé republice naleznete na webových stránkách www.10let.eu, které budou oficiálně spuštěny 9. dubna.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality