Francie povede další misi EU v Africe


Ladislav Havelka, Euroskop, 17.4. 2014

Vojáci působící pod hlavičkou EU budou působit ve střední Africe společně s francouzskou misí SANGARIS čítající 2 000 vojáků a misí Africké unie AFISM-CAR (MISCA) o 6 000 vojácích. V současné době o vyslání sil uvažuje také Rada bezpečnosti OSN, která chce v zemi od poloviny září zahájit stabilizační operaci MINUSCA o síle 10 000 vojáků.

„Spuštění této operace ukazuje ochotu EU plně se zapojit do mezinárodního úsilí k obnovení stability a bezpečnosti v Bangui a celé Středoafrické republice,“ řekla Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová.

Misi povede francouzský generál

Velitelem mise EUFOR RCA byl jmenován francouzský generálmajor Philippe Ponties, operační velitelství bylo zřízeno řecké Larisse. Mise by měla čítat zhruba 800 až 1 000 vojáků a policistů. Společné počáteční náklady na misi hrazené z rozpočtu EU se odhadují na 25,9 milionu EUR. Vyslání kontingentů již přislíbily Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Německo, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie, z nečlenských států EU pak Gruzie.

Další podporu přislíbily Kanada, Norsko, Spojené státy, Srbsko a Turecko. Plné operační schopnosti by mise měla dosáhnout v květnu. Předpokládá se, že mise potrvá šest měsíců a následně přejde buď pod misi MISCA nebo připravovanou misi MINUSCA.

Česká republika o angažmá pod hlavičkou EU neuvažuje, nicméně zvažuje vyslání asi 250 vojáků do připravované mise OSN.

Francie ve střední Africe
Francie povede misi EU ve střední Africe (foto: čtk)

7 mise Evropské unie

Mise EUFOR RCA je v pořadí již sedmou vojenskou operací EU na africkém kontinentu, ve Středoafrické republice pak druhou. V letech 2008-2009 zde a v sousedním Čadu působila mise s podobným úkolem EUFOR TCHAD/RCA, během níž se síly EU podílely na ochraně civilistů, pracovníků OSN a zajištění humanitární pomoci.

O zřízení mise rozhodla Rada ministrů zahraničí na zasedání 10. února 2014. Na jeho základě začala v souladu s mandátem stanoveným v Rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2134 (2014) příprava vojenské operace ve Středoafrické republice s označením EUFOR RCA. Jejím cílem je přispět k zajištění bezpečnosti a umožnění dodávek humanitární pomoci zejména v oblasti hlavního města Bangui. Na březnovém zasedání Rady pak byly dojednány konkrétní obrysy operace a termín jejího spuštění od 1. dubna 2014.

Pozadí konfliktu ve střední Africe

Zostřené napětí v zemi panuje od března 2013, kdy rebelové z muslimského hnutí SÉLÉKA svrhli prezidenta Francoise Bozizého. Následovalo rozpoutání střetů mezi přívrženci nového prezidenta Michela Djotodii a členy převážně křesťanských milicí anti-Balaka, které se vzbouřily vůči násilí páchaného na civilistech.

Do země byly vyslány mírové mise afrických a francouzských jednotek. Dne 5. prosince 2013 krize dosáhla vrcholu – v hlavním městě Banguí došlo k ozbrojeným střetům mezi znepřátelenými skupinami, které stály život přes 300 lidí. Téměř okamžitě došlo ke schválení rezoluce RB OSN, která umožnila vojenskou intervenci za účelem ochrany civilistů.

Neustávající násilí a mezinárodní tlak přiměly k abdikaci prezidenta Djotodii a odzbrojení hnutí SÉLEKA, což ovšem podnítilo útoky na muslimské obyvatelstvo. Podle údajů OSN si dosavadní násilí vyžádalo několik stovek obětí a ztrátu domova pro téměř milion lidí, z nichž asi 300 tisíc uprchlo do sousedních zemí. Někteří představitelé varují před možnou genocidou páchanou na muslimech.

Středoafrická republika bohužel není jediným státem v oblasti, který se potýká s náporem rebelujících občanů. Nepokoje otřásají také Čadem, Mali nebo Nigerem.

Autor: Ladislav Havelka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality