V EU se bojuje o prodej lodí Mistral do Ruska


M. Bydžovská, P. Zenkner, Euroskop, 22.7. 2014

Dodávka druhé francouzské válečně lodi řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu. Uvedl to v pondělí večer francouzský prezident François Hollande. Zdůraznil ale, že zatím neexistují žádné sankce, které by této zbrojní dodávce bránily. Dnes se však scházejí v Bruselu ministři zahraničí EU, kteří by o embargu na zbrojní zakázky mohli rozhodnout.

Francie staví Rusku dvě lodě Mistral na základě smlouvy uzavřené v červnu 2011. Plavidla třídy Mistral jsou víceúčelová a mohou přepravovat vrtulníky a tanky. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď by měla být připravena v roce 2015.

Rusové začali o nákupu lodí třídy Mistral uvažovat v roce 2009. Tehdejší velitel ruské válečné flotily admirál Nikolaj Makarov prohlásil, že Rusko má zájem o stavbu jedné lodě ve francouzských loděnicích a dalších 3-4 doma v Rusku. Kontrakt byl nakonec podepsán na dvě lodě, které se mají jmenovat Vladivostok a Sevastopol.

Mistral
Vrtulníková výsadková loď francouzského námořnictva třídy Mistral kotvíci na základně v Toulon. Její „dvojče“ staví pro ruské námořnictvo francouzská loděnice DCNS. (foto: Wikipedia/Rama)

Hollande: Jednu loď dodáme určitě

První Mistral bude podle Hollandea dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy euro, kdybychom loď nedodali,“ vysvětlil nejvyšší francouzský představitel.

„Bude možné dodržet zbytek smlouvy? Bude to záviset na postoji Ruska, to říkám zcela jasně. Ale v tomto stádiu nejsou rozhodnuté sankce, které by nás nutily od smlouvy odstoupit,“ řekl podle agentury AFP François Hollande v Paříži při večeři s vybranými novináři.

Před dnešní vrcholnou schůzkou ministrů zahraničí EU v Bruselu však skupina států vedená Velkou Británií, do níž patří Polsko a pobaltské země, požadovala, aby Francie ustoupila z celé zakázky. Chtějí, aby osmadvacítka přijala vůči Rusku embargo na zbrojní zakázky, tedy i dodávky lodí Mistral.

Cameron: Pro Británii je pokračování v zakázce „nemyslitelné“

„Je velmi těžké vysvětlit naší veřejnosti – a občanům v dalších evropských zemích – že prodáváme lodě, ale nejenom lodě, také další druhy vojenských technologií, do země, která podporovala… poskytováním protileteckých raket teroristy a separatisty,“ řekl lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevics. „To musí přestat,“ dodal. Podobně britský premiér David Cameron v pondělním slyšení v parlamentu řekl, že je „nemyslitelné“, že by Británie pokračovala v takovém kontraktu.

Plánovaná dodávka lodí dostala Francii do složité situace mezi Ruskem a spojenci v NATO. Nesouhlas s dodávkou dávají najevo také Spojené státy. Naopak ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Rusku, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.

Paříž argumentuje, že zbrojní embargo EU vůči Rusku by neférově silně zasáhlo Francii, zatímco ostatní evropské ekonomiky by zůstaly relativně nepoškozené. Francouzský diplomat řekl pro Financial Times, že britské sankce vůči zájmům ruského byznysu v Londýně by byly mnohem důležitější finančně i hospodářsky.

Lodě třídy Mistral pro Rusko

Ve francouzském námořnictvu slouží tři tyto lodě (Mistral, Tonnerre, Dixmunde), jejichž domovským přístavem je Toulon. Pro ruské námořnictvo staví loděnice DCNS dvě podobné lodě, které mají mít přepravní kapacitu 450 vojáků a 70 obrněných vozidel. Ve výzbroji bude také 16 vrtulníků a čtyři rychlé vyloďovací čluny. Dokončení lodi Vladivostok se plánuje na listopad 2014, druhá loď Sevastopol má termín dokončení v roce 2015. Třetí a čtvrtou loď by již měly stavět ruské loděnice v Petrohradě.

Autor: M. Bydžovská, P. Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality