Německá ekonomika klesla, francouzská stagnuje


Petr Zenkner, Euroskop, 14.8. 2014

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla. HDP se za tři měsíce do června snížil proti předchozím třem o 0,2 procenta. Oznámil to spolkový statistický úřad. Největší evropská ekonomika poklesla poprvé po více než roce, napsala agentura Reuters. Trhy předpokládaly stagnaci. Na největší evropské ekonomice závisí řada českých firem.

Německo: pokles

Pokles německého HDP způsobil především nepříznivý příspěvek zahraničního obchodu a nižší investice, především ve stavebnictví. Spolkový statistický úřad zároveň směrem dolů upravil údaj o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle zpřesněných dat Německo v prvním čtvrtletí meziměsíčně rostlo o 0,7 procenta namísto původně oznámené expanze o 0,8 procenta.

Podle neočištěných dat v meziročním srovnání německá ekonomika ve druhém kvartálu stoupla, a to o 0,8 procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters ale předpokládali, že meziroční tempo růstu bude bude skoro dvojnásobné a dosáhne 1,5 procenta.

Francie: opět stragnace

Data z Francie potvrdila i ve druhém čtvrtletí stagnaci druhé největší ekonomiky eurozóny. Statistický úřad INSEE oznámil, že za tři měsíce do června nezaznamenala žádné zvýšení, a stagnovala tak druhé čtvrtletí za sebou. Francie snížila i odhad hospodářského růstu pro letošní a příští rok. Nová data ukázala, že francouzská inflace zůstává na nejnižší úrovni od listopadu 2009.

Francouzský ministr financí Michel Sapin uvedl, že Paříž nesplní ani svůj cíl pro letošní schodek veřejných financí. „Pravda je taková, že Francie v důsledku stagnujícího růstu a nedostatečné inflace nesplní v tomto roce cílový schodek veřejných financí, a to i přes úplnou kontrolu výdajů,“ řekl Sapin.

Sapin v listu Le Monde uvedl, že domácí ekonomika v roce 2014 stoupne o pouhých zhruba 0,5 procenta, což je polovina původního odhadu. Znamená to, že rozpočtový schodek dosáhne čtyři procent výkonu ekonomiky namísto plánovaných 3,8 procenta. Francouzská vláda ve svých fiskálních plánech na příští rok vychází odhadovaného růstu o 1,7 procenta. Podle Sapina je ale v tuto chvíli nepravděpodobné, že ekonomika stoupne o více než procento.

Česko: stagnace kvůli tabáku

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala, analytici čekali růst o 0,3 procenta. Příčinou stagnace je podle Českého statistického úřadu pokles příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku.

Meziročně hrubý domácí produkt vzrostl o 2,6 procenta, uvedl ČSÚ v prvním předběžném odhadu. Horší než očekávaný výsledek vykázala také ekonomika Německa, hlavního obchodního partnera ČR. Tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí kleslo.

Autor: ¨Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality