Koho europoslanci „ugrilují“?


Marie Bydžovská, Euroskop, 23.9. 2014

Evropský parlament (EP) se připravuje na slyšení kandidátů na budoucí komisaře. Začnou 29. září, ale již nyní se spekuluje, kdo by při nich nemusel projít.

Tříhodinová slyšení před výbory europarlamentu po právu dostala přezdívku grilování. V posledních letech se pokaždé našel někdo, kdo jím neprošel. Při utváření současné Komise muselo Bulharsko nahradit svou kandidátku Rumjanu Želevovou za viceprezidentku Světové banky Kristalinu Georgievovou. O pět let dříve zase neprošel přes parlamentní slyšení italský kandidát Rocco Buttiglione. Poslancům vadily jeho konzervativní názory na homosexualitu a na ženy.

I tentokrát se spekuluje o tom, koho by mohlo grilování „uškvařit“. Nejčastěji padá několik jmen. S potížemi může již nyní počítat slovinská kandidátka, expremiérka Alenka Bratušeková. Do Komise se totiž jmenovala sama, v době kdy vedla odstupující vládu. Současné vedení země by chtělo mít v Komisi jiného zástupce.

Nicméně předseda Komise Juncker se rozhodl přidělit Bratušekové významný místopředsednický post a zodpovědnost za vytváření energetické unie. Pokud by Bratušeková přes Evropský parlament neprošla, přišla by malá jadranská země o prestižní pozici v centru EU.

Jedním z dalších jmen, o kterých se mluví, je maďarský kandidát Tibor Navracsics. Maďarský ministr za vládní Fidesz má podle deníku European Voice jeden hlavní problém – je z Maďarska. Očekává se, že jakýkoliv kandidát vybraný Viktorem Orbánem by čelil tvrdým otázkám europoslanců.

„Vždycky schvaloval Orbánovy politiky v Maďarsku, ať to bylo monitorování bezdomovců nebo požadavky vůči studentům,“ vytýká Navracsicsovi podle deníku Europolitics místopředsedkyně EP a poslankyně za Socialisty Sylvie Guillaumeová. Deník nicméně dodává, že při grilování bude jeho výhodou umírněná pozice v rámci strany Fidesz spolu s jeho znalostí mnoha jazyků.

Přijde o křeslo kvůli výroku o ženách?

Dalším kandidátem, na kterého se patrně europoslanci obzvláště zaměří, je Španěl Miguel Cañete. Vyčítají mu hned dvě záležitosti. Socialisté a Zelení tvrdí, že v jeho případě hrozí konflikt zájmů. V Komisi by měl mít na starost klima a energetiku, a přitom pracoval pro energetické firmy. 16. září nicméně oznámil, že prodal svůj podíl ve dvou firmách, které se zaměřují na skladování ropy a plynu – Petrolifera Ducar a Petrologis Canarias.

Ještě ostřejší kritika vůči němu však směřuje na jeho výrok o ženách. Před evropskými volbami řekl po televizní debatě o své socialistické oponentce, že „debatovat s ženou je komplikované, protože pokud vykazujete intelektuální převahu, může to být viděno jako sexistické“.

Za Cañetem nicméně pevně stojí jeho lidovecká frakce, která je nejsilnějším uskupením europarlamentu. Její lídr Manfred Weber se vyjádřil, že španělský kandidát na komisaře má plnou podporu jeho strany. „Protože prodal svůj podíl v ropném průmyslu, celou věc tím uvedl do pořádku,“ řekl.

Nechají europoslanci bankovní unii Britovi?

Podobně silné zázemí však nemá britský nominant Jonathan Hill, který patří k frakci Evropských konzervativců a reformistů. Ta je až třetí nejsilnější. Na starost získal portfolio finančních služeb. Podle evropského tisku bude čelit přísnému posudku europarlamentu, jelikož dříve než se ujal vedení konzervativního klubu v britské Horní sněmovně, pracoval mimo jiné i pro lobbistickou organizaci Quiller Consultants, mezi jejíž klienty patřila řada finančních institucí.

„Bývalý finanční lobbista by neměl mít místo v Junckerově Komisi, která má závazek vyjasnit lobbing,“ vyjádřil se institut Corporate Europe Observatory. Někteří europoslanci dokonce označili jeho nominaci za „provokativní“ a „nepřijatelnou“.

Otázky nutně budou padat i na vztah Británie k připravované bankovní unii. „Někteří v Evropské lidové straně by si mohli myslet – nechceme svěřit vytváření bankovní unie osobě, která v ní může vidět konkurenční hrozbu pro londýnské City,“ řekl pro European Voice zdroj z europarlamentu.

Jak probíhá „grilování“?

27 kandidátů na komisaře čekají od 29. září náročná slyšení v parlamentních výborech zabývajících se jejich přidělenými portfolii. Následně budou mít vliv na hlasování Parlamentu o tom, zda novou Komisi schválí. Pokud se tak nestane, Komise se nebude moci ujmout svého pětiletého mandátu.

Účelem slyšení je zhodnotit znalosti a kompetence každého z kandidátů. Poslanci sice mohou hlasovat pouze o Komisi jako celku, ale v minulosti vedly výhrady Parlamentu k jednotlivým kandidátům na komisaře ke stažení jejich kandidatury nebo k přerozdělení portfolií ještě před konečným hlasováním Parlamentu.

Před slyšením bude každému z kandidátů na komisaře zasláno pět otázek, na které musí písemně odpovědět do 26. září. Veřejnost bude mít možnost slyšení sledovat v přímém přenosu na webových stránkách Evropského parlamentu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality