Tusk převzal od Rompuye Evropskou radu


Lucie Priknerová, Euroskop, 1.12. 2014

Bývalý polský premiér Donald Tusk nahradil 1. prosince v čele Evropské rady Hermana van Rompuye. Dnešní výměna je poslední ze série personálních změn, které začaly květnovými volbami do Evropského parlamentu a pokračovaly nástupem nové komise Jeana-Clauda Junckera. Ten ve funkci od 1. listopadu vystřídal José Manuela Barrosa.

Tusk nastupuje po pětiletém Rompuyově období. Jako „prezident EU“ bude muset vyjednávat s lídry unijních států a dojednávat kompromisy v kontroverzních nebo důležitých otázkách. Očekává se, že první velkou zkouškou ve funkci pro něj bude summit, který se bude konat před letošními Vánoci v Bruselu. Summity se konají zhruba čtyřikrát ročně a řeší jak aktuální problémy, tak dlouhodobé cíle.

Rompuy bude od příštího roku učit na College of Europe v Brugách kurz s názvem „Vůdcovství a decision-making“.

V čem se liší Tusk a Rompuy?

„Tusk je na rozdíl od Rompuye determinován jiným prostředím. Myslím si také, že Tusk je trošku výraznější osobnost“, řekl Vladimír Bartovic z institutu Europeum pro Euroskop.

Radko Hokovský ze think-tanku Evropské hodnoty popsal Rompuye jako „zdárného zákulisního hráče a diskrétního vyjednavače“, zatímco Tusk je podle něj „typický politik“. Podle něj se pro charakter Evropské rady více hodí člověk typu Rompuye.

„Rompuy přišel z belgického prostředí, která je hodně konsenzuální, kde jsou institucionální překryvy. Tam dával lidi dohromady, zatímco Tusk se ve své straně uměl zbavit stranických oponentů, a lidi spíš rozděloval, než spojoval“, analyzuje Vít Dostál z think-tanku Asociace pro mezinárodní otázky pro Euroskop.

Tusk je prvním vysokým politikem členských států, z těch, co přistoupily po roce 2004, který se dostal do takto vysoké funkce v EU. Bývalý premiér a lídr strany Občanská platforma je středopravicový liberál, který pochází z Gdaňsku. Tusk porazil ve volbách v roce 2007 svého soupeře Jaroslawa Kaczynského a stal se premiérem. Je jediným polským premiérem, který po roce 1989 zůstal ve funkci i v druhém volebním období.

Tuska čeká Londýn i Moskva

Na nového šéfa Evropské rady čeká mnoho témat, u kterých bude muset budovat koalice mezi spřátelenými státy, stejně jako jeho předchůdce.

„Klíčová témata jsou ekonomický rozvoj, investice, pokračující reforma fungování eurozóny. U Tuska je pravděpodobné, že bude mít větší porozumění pro východní dimenzi, spíše než pro tu jižní“, dodává Bartovic.

„Tusk je ze země střední Evropy, která nemá euro, a tudíž bude mít pro podobné státy pochopení. Může upřednostňovat evropskou osmadvacítku před eurozónou, ze které nebude chtít dělat něco privilegovaného“, říká Hokovský a dodává, že pokud by za Tuskem přišli čeští zástupce s nějakými konkrétními politickými představami, tak, že vůči nim může být přístupnější.

Tusk bude muset bojovat jak s nezaměstnaností, tak také s napětím, které přetrvává mezi EU a Ruskem. “Klíčové bude nalezení jednotného postoje vůči Rusku“, říká Hokovský.

Mezi velké téma pro nadcházející volební období je také snaha Velké Británie zlepšit si postavení v rámci EU, případně ji opustit. „Tusk udělá všechno proto, aby Velkou Británii v EU udržel“, uvádí Bartovic a dodává, že EU sice Británii jako členský stát chce, ale ne v případě, že by to narušilo její vnitřní fungování.

I v této otázce může Tuska ovlivnit jeho původ. „Poláci se staví negativně k britské protiimigrační politice. Sice je pro Tuska podstatné, aby Británie v EU zůstala, ale zároveň může připomínat, že je důležitý i volný pohyb osob“, dodává Dostál.

Podpora Merkelové rozhodla

Donald Tusk byl zvolen prezidenty a premiéry členských zemí na konci letošního srpna. Kvůli tomuto postu se rozhodl rezignovat na funkci polského ministerského předsedy. Zvolení polského politika do čela jednoho z nejvyšších postů v EU podpořila německá kancléřka.

„Osobní vztahy Tuska a Merkelové vždycky fungovaly velice dobře“, říká Dostál. Na stranu polského předsedy vlády se nakonec přidal i britský premiér David Cameron, který byl zpočátku proti Tuskovi.

Podle Spiegelu při výběru zafungovala Tuskova pověst pragmatického politika a to, že je Polák, který zastává vůči Rusku spíše nekompromisní postoje.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality