Nejvíce imigrantů v EU míří do Německa


Marie Bydžovská, Euroskop, 4.12. 2014

Britský premiér David Cameron rozvířil evropskou debatu proslovem o imigraci. Itálie a Řecko dlouhodobě varují, že nejsou schopné nápor imigrantů zvládat. Statistiky však ukazují, že nejvíce přistěhovalců v EU míří do Německa.

Přistěhovalectví do Německa rostlo loni již třetí rok v řadě rychlostí, kterou nezaznamenala žádná jiná ekonomicky vyspělá země. Tvrdí to studie OECD, podle které přišlo loni do našeho západního souseda 465 tisíc imigrantů, což je druhý nejvyšší počet hned po USA.

V roce 2013 žilo v Německu podle průzkumu Spolkového statistického úřadu 16,5 milionů lidí, kteří mají kořeny mimo Německo. To znamená přibližně 20,5 procent obyvatel. Třetina z nich se v Německu narodila.

Do Německa mířilo také nejvíce žadatelů o azyl – v roce 2013 jich bylo 123 tisíc, téměř dvojnásobek než kolik žádostí přijala druhá nejfrekventovanější země – Francie (66 tisíc). Na dalších místech bylo Švédsko (54 tisíc), Velká Británie (30 tisíc) a Itálie (27 tisíc). Tyto země dohromady přijaly téměř tři čtvrtiny všech azylantů směřujících do EU. V přepočtu na počet obyvatel přijalo nejvíce uprchlíků Švédsko.

Německý ministr vnitra chce solidaritu v EU

Německo očekává, že letos požádá o azyl v Německu 200 tisíc uprchlíků. Takovou vlnu zaznamenalo naposledy v 90. letech v době války na Balkánu. Německá města se již potýkají kvůli příliš vysokému počtu příchozích cizinců s problémy. Ministr vnitra Thomas de Mazière proto usiluje o změnu azylové politiky EU a volá po rovnoměrnějším rozdělení břemene napříč osmadvacítkou.

„Není možné, aby čtyři nebo pět zemí přijímalo největší počty uprchlíků,“ řekl Thomas de Mazière magazínu Der Spiegel. „To nenaplňuje celoevropskou solidaritu, kterou urgentně potřebujeme,“ dodal.

Do Německa však nesměřují pouze uprchlíci žádající o azyl. Velká část příchozích pochází z některé ze zemí EU. Německo je cílem každého třetího migranta v rámci Unie. Ještě v roce 2007 to byl pouze každý desátý. Do značné míry je to způsobeno ekonomickou krizí a vysokou mírou nezaměstnanosti v zemích postižených ekonomickou krizí. Vliv mělo i rozšíření EU o třináct nových zemí po roce 2004.

Česko mnoho uprchlíků neláká

Pro srovnání do ČR přišlo v roce 2012 podle studie OECD 30 tisíc osob a celkový počet cizinců žijících v Česku dosáhl 438 tisíc, což představuje 4,2 procent obyvatel. Pro uprchlíky je ČR spíše transitní než cílovou zemí. V roce 2013 požádalo v Česku o azyl 700 osob.

Celková migrace do Evropské unie podle OECD loni poklesla na přibližně 950 tisíc osob. Oproti tomu výrazně rostla migrace v rámci osmadvacítky. OECD to vysvětluje rozšířením Unie a dopadem ekonomické krize, která donutila nezaměstnané z jižní Evropy hledat práci v hospodářsky úspěšnějších zemích. „Na pracovních trzích různých zemí EU se odehrály až čtyři asymetrické šoky s různou intenzitou, které byly absorbovány prostřednictvím migrace během jednoho roku,“ stojí ve studii.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality