Evropský rok pro rozvoj. Slavnostní zahájení v Rize


Petr Zenkner, Euroskop, 19.1. 2015

Mottem celoroční kampaně Evropského roku pro rozvoj 2015 je „Náš svět, naše důstojnost, naše budoucnost“. V lotyšské Rize ho 9. ledna slavnostně zahájili premiérka Laimdota Straujuma a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Za Českou republiku se ceremonie zúčastnila ředitelka Odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci na Ministerstvu zahraničí Hana Ševčíková a velvyslanec ČR v Lotyšsku Pavol Šepeĺák.

Web, Facebook, Twitter

Smyslem akcí, které se budou během roku 2015 pořádat, je podpořit povědomí občanů EU o unijní rozvojové spolupráci v zahraničí. Kromě institucí EU a vlád členských států se na nich budou podílet nevládní neziskové organizace, mezinárodní organizace, ale i partneři ze soukromého sektoru či akademické sféry.

Během celého roku poběží česká verze zvláštní webové stránky Evropské komise, Facebook (European Year for Development 2015) i Twitter (@EYD2015).

Významnými akcemi v členských státech bude série 28 debat na počest Ryszarda Kapuscinského, prezentace evropské rozvojové pomoci na na EXPO2015 v Miláně nebo zapojení do novinářské ceny Lorenza Nataliho.

Eurobarometr: pomoc má smysl

Kromě úvodní ceremonie se v Rize konala i odborná konference zaměřená na roli, kterou má Evropský rok pro rozvoj mít v podpoře dialogu o výsledcích, přínosech a výzvách zahraniční rozvojové spolupráce. Mluvilo se rovněž o budoucí agendě Post-2015 a její orientaci na dobré vládnutí, inkluzivní a odpovědně instituce pro udržitelný rozvoj.

Kromě Junckera a Straujumy měli úvodní slova také lidé, kteří rozvojovou pomoc na úrovni EU přímo ovlivňují – vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová, komisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Neven Mimica, předsedkyně Výboru Evropského parlamentu pro rozvoj Linda McAvan či ředitel Evropské konfederace rozvojových a humanitárních nevládních neziskových organizací CONCORD Seamus Jeffreson.

Podle lednového průzkum Eurobarometru považují dotazovaní lidé v Evropě za nejúčinnější způsob jak pomoci snížit chudobu v rozvojových zemích dobrovolnictví (75%). Dvě třetiny dotázaných také věří, že oficiální pomoc evropských vlád a dary organizacím zabývajících se rozvojovou pomocí mají smysl.

Kharas: rozvojové cíle pro 9 miliard lidí

Letos končí lhůta ke splnění rozvojových cílů tisíciletí, na kterých se v roce 2000 dohodli vedoucí představitelé zemí světa. V rámci cyklu Kapuscinski Development Lectures měl v Rize přednášku Homi Kharas, bývalý dlouholetý expert Světové banky a současný zástupce ředitele programu globální ekonomiky a rozvoje v americkém think tanku Brookings Institution.

Kharas zdůraznil, že v rámci diskuse o globální rozvojové agendě Post-2015 a nových cílech, jež nahradí Rozvojové cíle tisíciletí, je nutné brát v potaz prognózu 9 miliard obyvatel na planetě Zemi v roce 2050.

Rozvojová pomoc EU pomáhá přibližně ve 150 zemích světa. Celková částka, kterou EU vyhradila na vnější pomoc v roce 2013, činila 14,86 miliardy eur. Dohromady se členskými státy EU poskytla Evropa více než polovinu veřejné pomoci neboli „oficiální rozvojové pomoci“ podle definice OECD. Celkem šlo o 56,5 miliardy eur na boj s chudobou.

Od roku 2014 Evropská unie postupně ukončuje přímou pomoc velkým zemím, jako je Indie, Malajsie nebo řada zemí v Latinské Americe. Místo toho se stále více zaměřuje na nejchudší části světa. V letech 2014-2020 bude zhruba 75 % pomoci EU nasměrováno do těchto zemí, které jsou navíc často postiženy přírodními pohromami nebo ozbrojenými konflikty.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality