Merkelová, Tusk i Juncker k vítězství SYRIZY. Dali si načas


Marie Bydžovská, Euroskop, 26.1. 2014

Vítězství SYRIZY v řeckých parlamentních volbách nebylo pro žádného z evropských politiků překvapením. Přesto si s reakcemi na rozhodnutí řeckých voličů dávají na čas.

„Doufám, že nová řecká vláda nebude dávat iluzorní sliby, kterých její země nemůže dosáhnout,“ řekl v reakci na výsledky voleb guvernér německé centrální banky Jens Weidmann. Připomněl, že Řecko je stále závislé na záchranném programu administrovaném tzv. Trojkou a že tento program „samozřejmě nemůže dále existovat, pokud nebudou plněny jeho podmínky“.

Odpuštění dluhů by podle Weidmanna znamenalo jen dočasnou úlevu. Za nejdůležitější nyní považuje strukturální reformy.

Grexit jako řešení?

Předseda skupiny německých Křesťanských demokratů (CDU/CSU) v Evropském parlamentu Herbert Reul byl ještě rezolutnější. Sestřih řeckého státního dluhu je podle něj „nemyslitelný“. Pokud země nechce riskovat odchod z eurozóny, musí pokračovat v provádění reforem, zdůraznil.

Lídr německé euroskeptické strany AfD Bernd Lucke naopak vystoupení Řecka z eurozóny navrhuje. Tzv. Grexit je podle něj jediná naděje, jak může středomořská země ukončit ekonomickou mizérii a masovou nezaměstnanost. „SYRIZA nechce skončit s eurem, ale chce vymazat řecký dluh a další půjčky. Tyto dvě věci nejdou dohromady,“ řekl.

Angela Merkelová se svým vyjádřením vyčkávala. V pondělí odpoledne ústy svého mluvčího Steffena Seiberta sdělila, že Řecko musí pokračovat v reformách a dodržet své sliby.

Osamocený bruselský gratulant Schulz

Od vysokých představitelů Evropské unie zatím mnoho reakcí nepřichází. Předseda Evropské rady Donald Tusk, který ještě v době, kdy vedl polskou vládu, býval jedním z prvních gratulantů vítězům parlamentních voleb v jiných státech EU, mlčí. Stejně tak zprávy nepřichází ani od předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Z předsedů hlavních evropských institucí zatím pogratuloval lídrovi vítězné SYRIZY Alexisovi Tspirasovi jen šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, který mu podle serveru Ekathimerini.com zaslal osobní blahopřání.

Šéf socialistické frakce v Evropském parlamentu Gianni Pitella vyzval lídra vítězné strany SYRIZA Alexise Tsiprase ke zformování silné proevropské koalice a zdůraznil, že diskuse o novém způsobu řešení řeckého dluhu už nesmí být tabu. Naopak předseda lidovecké frakce Manfred Weber varoval, že evropští daňoví poplatníci nejsou připraveni platit za Tsiprasovy „prázdné předvolební sliby“.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas novinářům řekl, že komise respektuje demokratickou volbu řeckých voličů.“Jsme připraveni spolupracovat s novou vládu,“ poznamenal. Řecko podle něj v posledních letech výrazně pokročilo a komise je připravena zemi dál pomáhat se zbývajícími reformami.

Hollande doufá, Cameron varuje

Podobně skoupých na slovo je zatím i většina hlav států a vlád. Jedním z mála, kteří Tspirasovi veřejně blahopřáli, byl francouzský prezident Francois Hollande. Doufá, že nová vláda bude „pokračovat v blízké spolupráci mezi jejich státy ve prospěch hospodářského růstu, stability eurozóny a ducha pokroku, solidarity a zodpovědnosti, jenž stojí v centru evropských hodnot, které sdílíme“.

Britský premiér David Cameron se vyjádřil na Twiteru. „Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod, aby Británie setrvala u své politiky a ochránila vlastní bezpečnost,“ uvedl konzervativní premiér.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality