Řecko může zablokovat obchodní dohodu EU-USA


Marie Bydžovská, Euroskop, 3.2. 2014

Nově zvolená řecká vláda má obavy z negativních dopadů sjednání transatlantické obchodní a investiční dohody a použije získanou parlamentní většinu, aby jejímu uzavření zabránila. Řekl to pro portál Euractiv.com bývalý vlivný europoslanec Georgios Katrougkalos, který se stal náměstkem ministra pro administrativní reformu nové řecké vlády.

„Mohu Vás ujistit, že Parlament, v kterém SYRIZA drží většinu, nikdy dohodu neratifikuje. A bude to velký dar nejen pro řecký lid, ale pro všechny evropské národy,“ řekl na dotaz portálu Euractiv k připravované obchodní dohodě mezi EU a USA Katrougkalos.

SYRIZE sice parlamentní většina těsně unikla, koaliční Nezávislí Řekové však její postoj k transatlantické smlouvě sdílejí. Tisková mluvčí budoucí koaliční strany Marina Chrysoveloniová se v listopadu vyjádřila, že transatlantický obchodní pakt „je považován za dohodu, která povzbudí ekonomiku, ale její hlavní zastánci jsou bankéři a lobbisti“. „Jednoduše, spekulativní kapitál bude mít ještě více svobody pohybu,“ dodala.

Athénské veto

Řecká vládní koalice disponuje v rámci vyjednávání obchodních smluv EU právem veta. Jakmile bude transatlantická dohoda týmy vyjednavačů z EU a z USA připravena, bude předložena k jednomyslnému hlasování v Evropské radě, kde jsou zastoupeni nejvyšší představitelé všech 28 členských států EU. Druhou příležitostí dohodu zablokovat bude mít SYRIZA při ratifikaci, která musí proběhnout ve všech národních parlamentech.

Obchodní dohoda EU s USA má celou řadu kritiků především z levé strany politického spektra. V ČR se těšila obzvláštní mediální pozornosti kritika europoslance za ČSSD Jana Kellera, který v kampani před svým zvolením argumentoval, že vznikající smlouva zamezí fungování oblíbených farmářských trhů. Žádný z kritiků však nedisponuje podobnou silou jako SYRIZA, která by mohla její schválení zablokovat.

Europoslanci, jejichž souhlas je taktéž nezbytný, transatlantickou smlouvu podle Katrougkalose schválí. „Sociální demokraté mají výhrady k mechanismu řešení sporů mezi investory a státem, ale zdá se, že přijímají logiku obchodní dohody,“ řekl. Křesťanští demokraté a liberálové, kteří obchodní pakt podporují, budou mít „bezpečnou většinu“, domnívá se Řek. Také Česká republika myšlenku sjednání dohody o Transatlantickém partnerství podporuje.

Lídři chtějí dohodu EU-USA ještě letos

Na prosincovém summitu se lídři členských států EU shodli, že „EU a USA by měly vynaložit veškeré úsilí“, aby jednání o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic byla završena do konce roku 2015.

Podle odhadů Komise by evropská ekonomika mohla mít z dohody prospěch vyčíslitelný 119 miliardami eur za rok, což odpovídá 545 eurům pro každou průměrnou domácnost v Unii.

Řecká karta v evropské politice

Obchodní dohoda mezi EU a USA se však může stát další položkou na seznamu evropských projektů, které může nová vnitropolitická situace v Řecku ohrozit. Středomořská země dělá Evropě těžkou hlavu kvůli odmítání záchranného plánu dojednaného předchozí vládou nebo kvůli hrozbě, že stíží vytváření společného postoje EU vůči ruské agresi na Ukrajině.

Odpuštění dluhů jedné zemi může spustit lavinovou reakci i v dalších zemích, které v době vrcholu krize získaly záchranný úvěr od EU a dalších mezinárodních věřitelů. Obavy panují především v souvislosti se Španělskem, v kterém raketově rostou preference antisystémové strany Podemos.

Podobně i blízké vztahy nové řecké vlády s Moskvou vyvolávají v Evropě obavy, že Rusko může skrze Athény získat přístup do nejvyšších pater evropské politiky. Prvním zahraničním diplomatem, se kterým se nový řecký premiér Alexis Tsipras po svém zvolení sešel, byl ruský velvyslanec v Aténách, který řeckému premiérovi předal gratulaci prezidenta Vladimira Putina.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality