Polovina Čechů považuje členství v EU za prospěšné


Euroskop, 23.2. 2015

Více než polovina Čechů považuje členství České republiky v Evropské unii za prospěšné. Zároveň si dvě třetiny lidí myslí, že obraz České republiky v Evropské unii je lepší než za kabinetu Petra Nečase. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos o informovanosti Čechů o EU, který představil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Dnes naše členství v EU vnímá pozitivně více než polovina Čechů“, řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. To je o 21 procent více než v roce 2012, uvádí průzkum agentury IPSOS pro Úřad vlády.

„Ukazuje se, že Češi nejsou euroskeptičtí, jen často nemají dostatek informací o fungování Evropské unie. To ale neznamená, že by je dění za hranicemi nezajímalo. Velice dobře dokážou vyjmenovat aktuální nebezpečí pro EU,“ uvedl Tomáš Prouza.

Dvě třetiny Čechů vnímají EU fondy jako přínosné

Jako největší hrozbu pro EU Češi vnímají terorismus a přistěhovalectví, tedy dvě aktuální témata, která se projednávala i na únorové Evropské radě. Aktuálními prioritami vlády je efektivní čerpání fondů EU a dokončení služebního zákona.

Dlouhodobými prioritami jsou pak stabilita evropské ekonomiky, konkurenceschopnost a schopnost vytvářet pracovní místa, dále pak ochrana společných hodnot, jako jsou lidská práva, právní stát a respekt k menšinám.

Češi chtějí více informací o EU

Podle průzkumu by si občané přáli, aby vláda o fungování osmadvacítky více informovala. Veřejnost pak nejvíce zajímá působení České republiky v Unii, otázka eura včetně činnosti eurozóny a evropské fondy. Češi si o EU zjišťují více informací, podotkl Prouza a vyzdvihl zájem mladých a vzdělaných lidí o evropské záležitosti, což si vysvětluje např. tím, že cestují.

Co se týká míry integrace, tak 34 procent lidí si přeje její větší prohlubování, 17 procent by ponechalo stávající stav a 38 procent má názor, že by se EU měla rozpadnout.

Podle výzkumu Ipsos si federalizaci EU a prohlubování integrace by chtělo 50 procent podnikatelů a 40 procent studentů. Spolupráci v rámci Evropské unie naopak vnímají jako nepřínosnou spíše lidé starší a ti, kteří ukončili učňovské nebo středoškolské vzdělání. Důvodem, proč se někteří lidé o EU nezajímají je podle Prouzy „spíše neznalost, která ovlivňuje jejich názory“.

Nejvíce informací lidé čerpají z internetu (94 procent), z televize (31 procent) a z novin (26 procent). Prouza zdůraznil, že skupina lidí, kteří se o EU dozvídají od svých přátel, známých a příbuzných je až na čtvrtém místě (25 procent).

Naprostá většina populace – 95 procent – se podle průzkumu domnívá, že informací o unii má málo a uvítalo by lepší informovanost ze strany vlády. „To je velmi výrazný úkol pro vládu,“ soudí Prouza.

Celý výzkum Ipsos pro Úřad vlády

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality