Sobotka: Chceme podpořit Čechy v Bruselu


Marie Bydžovská, Euroskop, 19.3. 2015

Premiér Bohuslav Sobotka se před zahájením summitu Evropské rady v Bruselu setkal s důležitými představiteli osmadvacítky. Jedním z témat jeho diskuzí byla i nová strategie, jak prosadit více Čechů do institucí EU.

„Naše vláda začala pracovat na strategii, jak zvýšit české zastoupení v institucích EU, zejména na těch významnějších pozicích. Máme zastoupeny naše občany v evropských institucích, ale spíše na nižších, či administrativních pozicích. To je málo. Měli bychom mít vyšší ambice,“ řekl premiér po setkání s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem. Na stejné téma mluvil Sobotka i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Dokument vytyčující postup, jak prosadit více Čechů do Bruselu, vznikl ve spolupráci Úřadu vlády s Ministerstvem zahraničních věcí. Vláda jej schválila na konci února. Většina materiálů s konkrétními kroky by pak měla být zpracována do června 2015.

Co nabídne nová strategie Čechům v Bruselu?

„Můžeme českým občanům nabídnout pomoc při snaze zlepšovat si svoji kvalifikaci. Také máme možnost poskytnout jim podporu a lepší koordinaci ze strany Stálého zastoupení (ČR při Evropské unii). Je důležité, abychom o nich věděli, aby Česká republika mohla podporovat jejich kariérní růst,“ řekl o konkrétních bodech plánu premiér.

Materiál schválený vládou má dva základní cíle. Tím prvním je podpora českých občanů, kteří nyní v institucích EU působí včetně pomoci jejich prosazení na strategicky důležitých místech. Druhý cíl pak představuje zvyšování profesní kvalifikace zaměstnanců české státní správy.

K tomu napomáhá například vysílání národních expertů do struktur EU nebo krátkodobé a střednědobé stáže v evropských institucích. Zajímavou možností je pro české úředníky i studium na prestižní College of Europe.

Kdo již v Bruselu uspěl

Specifickou skupinou, kterou ČR bude podle nové strategie v budoucnu podporovat, jsou členové kabinetů komisařů. Ti by po skončení svého funkčního období měli mít vysokou šanci při výběrových řízeních na vyšší manažerské pozice v orgánech EU.

Nejvýše postaveným Čechem v kabinetech komisařů je v současnosti Daniel Braun, který zastává post zástupce ředitelky týmu Věry Jourové. Pro českou komisařku pracují ještě tři další Češi. V ostatních týmech komisařů je pouze jediný český zástupce – Tomáš Nejdl v kabinetu komisařky pro regionální rozvoj Coriny Cretuové.

K tématu se předseda vlády vrátil na večerním setkání s Čechy pracujícími v evropských institucích, kterého se účastnila i česká eurokomisařka Věra Jourová. Podle jeho slov bylo cílem schůzky získat zpětnou vazbu ke strategii od lidí, kteří již ve strukturách Unie pracují.

V současnosti dosáhli z ČR na nejvyšší příčky v institucích EU Marek Mora, který vede kancelář generálního tajemníka Rady EU, či Petr Bližkovský, jenž působí na postu ředitele v Generálním sekretariátu Rady EU. V Evropské komisi zase uspěl Ladislav Miko. Zastává pozici zástupce generálního ředitele pro zdraví a spotřebitele. Ve funkcích ředitelů oddělení či dalších vedoucích pozicích působí i další Češi.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality