ČR chce ve V4 koordinovat postoje k energetické unii


Marie Bydžovská, Euroskop, 19.3. 2015

Okolo návrhu na vznik energetické unie se na dnešním summitu lídrů EU tvrdé boje nečekají. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky se bude lámat chleba až poté, při schvalování konkrétních legislativních návrhů, které dají projektu jasné obrysy.

„ČR nemá žádné zásadní výhrady vůči návrhu energetické unie, který připravila Evropská komise,“ řekl před zahájením jednání nejvyšších představitelů EU Bohuslav Sobotka. „Na summitu se budou schvalovat politické zásady, v dalších měsících budou připraveny konkrétní legislativní návrhy, kolem kterých se ještě povede samostatná diskuze,“ dodal premiér.

V té době již ČR bude předsedat visegradské skupině (V4 – Polsko, ČR, Maďarsko a Slovensko). „Máme ambici naše postoje v rámci V4 koordinovat. Budeme hledat společnou pozici k jednotlivým legislativním aktům, jak je bude předkládat Komise. Chceme z toho udělat jednu z priorit našeho předsednictví V4,“ řekl Sobotka. Vedení skupiny čtyř středoevropských států Česko převezme v čevenci.

Konkrétně se podle premiéra může jednat o vytváření seznamu společných energetických projektů visegrádských zemí, zlepšení přeshraničního spojení, posílení práv spotřebitelů, modernizaci energetických sítí či posílení transparentnosti při obchodování s plynem.

Boj se povede o kompetence Komise

V souvislosti s energetickou unií nečekají diplomaté větší problémy ani u dalších členských zemí EU. Diskuse se nicméně zřejmě povede především okolo míry, do jaké bude moci Evropská komise nahlížet nejen do mezivládních dohod o dodávkách plynu, ale také do kontraktů soukromých společností.

Vznik energetické unie označil místopředseda Komise Maroš Šefčovič, který je za tuto problematiku zodpovědný, nejambicióznějším evropským energetickým projektem od vzniku Společenství uhlí a oceli. A podobným způsobem jako Společenství v 50. letech minulého století podle něj nyní také energetická unie podpoří evropskou integraci.

O potřebě propojení 28 evropských energetických trhů se v EU hovoří dlouho. Téma ale nabylo na aktuálnosti v loňském roce, kdy zhoršení vztahů s Ruskem kvůli ukrajinské krizi a následné potíže s dodávkami naplno ukázaly závislost některých zemí EU na tomto dodavateli.

Strategie by v příštích pěti letech měla změnit celý evropský energetický systém. Podle Šefčoviče se dotýká všech oblastí od energetiky přes klimatickou politiku, dopravu, průmyslovou politiku až po vědu a výzkum. Celkem na jejím vzniku spolupracovalo 14 komisařů.

5 dimenzí energetické unie

– energetická bezpečnost

– plně integrovaný evropský energetický trh

-energetická účinnost

-snižování emisí CO2

-výzkum, inovace a konkurenceschopnost

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality