ČR podpořila dostupné ceny elektřiny


Marie Bydžovská, Euroskop, 21. 3. 2015

Česku se na summitu v Bruselu podařilo prosadit do závěrů jednání závazek, že je třeba klást důraz na téma dostupných cen elektrické energie pro domácnosti i podniky. Druhým úspěchem byl souhlas členských států s nutností posilovat kapacitu elektrických sítí, což je důležité pro řešení problémů s přetoky elektřiny z Německa.

„O přetocích s německou stranou mluvíme již řadu let. Prvním řešením mělo být, že se na hranicích postaví velké vypínače, tz. Phase-shifters, které by v případě potřeby odizolovaly českou přenosovou soustavu, řekl pro Euroskop státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. „Dlouhodobě by ta debata ale měla být spíš o tom, jak společně posílit českou přenosovou soustavu. Němci jí využívají, a bylo by proto samozřejmě správné, kdyby se podíleli na jejím budování,“ dodal.

Právě tuto cestu podpořily závěry summitu. Premiér Bohuslav Sobotka po jeho skončení upozornil, že ČR společně s ostatními zeměmi Visegrádu (V4 – Polsko, Maďarsko, Slovensko) podpořila na jednání otázku posílení kapacity vedení, zejména pokud jde o energetické sítě v souvislosti s tím, jak jsou v Evropě masivně zaváděny obnovitelné zdroje.

Další úspěch V4, který premiér zmínil, bylo prosazení důrazu na dostupnost cen energií pro domácnosti a průmysl s cílem zabránit energetické chudobě a podpořit konkurenceschopnost evropských firem.

Dostupné ceny díky konkurenci

Podle Prouzy je pro dostupné ceny elektrické energie důležité posilovat konkurenci. „Je třeba mít liberalizovaný trh s elektrickou energií, abychom dokázali energie kupovat z celé řady míst,“ zdůraznil. „Již nyní si každý může kupovat elektřinu i plyn od různých dodavatelů, ale potřebujeme více posilovat tuto cenovou soutěž a především transparentnost,“ dodal. „Řada lidí má pořád svého historického dodavatele a nerozumí tomu, že se mohou ptát po jiných možnostech a aktivně hledat levnějšího dodavatele“.

Další oblastí, která napomůže přijatelným cenám energií, je podle Prouzy debata o financování energetické účinnosti. „Jejím cílem je snížení nákladů na výrobu a nakonec i nákladů na elektřinu pro domácnosti. Může to být snižováním ceny, ale také, což je smysluplnější, pomáhat lidem, aby nepotřebovali tolik elektrické energie. Dát dostatek peněz na podporu elektrické účinnosti je asi tou nejlepší cestou, jak snižovat náklady na elektrickou energii v Evropské unii,“ řekl.

60 miliard z koheze na energetickou účinnost

Co se týče velkých infrastrukturních projektů, které by v rámci energetické unie, mohly v ČR vzniknout, je to podle Prouzy dodatečné propojení s Německem, Polskem a Rakouskem v oblasti plynu. „Zároveň se bavíme o posilování přenosové soustavy. V operačních programech jsou vyčleněny i peníze na podporu stability přenosové soustavy,“ řekl.

V oblasti energetické účinnosti může ČR podle Prouzy využít přibližně 60 miliard z kohezních peněz, dalších 31 miliard na zlepšování energetické účinnosti má určeno z národních zdrojů. Jsou určeny na projekty pro domácnosti, ale i na pomoc podnikům, aby dokázaly zmodernizovat výrobu a snížit náklady na energetickou energii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality