Čeští ministři jezdí na Rady nejvíc z V4


Marie Bydžovská, Euroskop, 25.3. 2015

Čeští ministři se zúčastnili 69 procent zasedání Rady, což je nejvyšší účast ze všech zemí Visegrádské skupiny (Polsko, ČR, Maďarsko, Slovensko). Ukazuje to studie think tanku Evropské hodnoty.

Nejvyšší účast měli za dobu českého členství v EU podle studie Evropských hodnot s 80 procenty ministři vlád Mirka Topolánka (ODS) a Jana Fischera, což však souviselo s českým předsednictvím v EU, upozornil analytik Evropských hodnot Jan Kovář. Nejvyšší účast podle něj vykazovaly za předsednictví všechny sledované země.

Ze čtyř středoevropských zemí jediné Slovensko dosud nezaujímalo post předsednické země, což je podle Kováře i důvod, proč má ze sledovaných zemí nejnižší účast ministrů na setkáních – 56 procent. O čtyři procenta vyšší zastoupení členů vlády na jednáních má Maďarsko a druhé místo s 63 procenty obsadilo Polsko.

Obrat v trendu

Od ukončení českého předsednictví účast ministrů na evropských setkáních postupně klesala, podle Kováře však nastal za poslední vlády v tomto trendu obrat, a za Sobotkova kabinetu účast ministrů opět narůstá.

Co se týče porovnání českých kabinetů, které působily od českého vstupu do EU v roce 2004, bronzovou příčku obsadil se 75 procenty tým Stanislava Grosse (ČSSD). Sobotkova vláda se 67procentní účastí dělí o čtvrté místo s vládou Jiřího Paroubka. Nejméně často na jednání jezdili členové úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kteří se zúčastnili jen asi poloviny zasedání.

Cestami členů kabinetu na jednání evropských ministrů se zabývala i vláda. „Vládě se za třináct měsíců podařilo plnit své závazky a prosazovat proevropskou politiku,“ zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka v souvislosti s nárůstem účasti ministrů na evropských jednáních.

„Na dnešním zasedání jsem požádal všechny členy kabinetu, aby se evropské agendě věnovali osobně a co nejintenzivněji. Důležitá je přitom jak účast na Radách, tak i rozvíjení bilaterálních kontaktů s vládními kolegy z ostatních zemí,“ řekl Sobotka.

Stoprocentní účast měli tři ministři

Z vládní analýzy vyplývá, že během ročního působení současného kabinetu vzrostla účast ministrů na Radách EU u devíti rezortů. Stoprocentní účast na formálních jednáních Rady EU měla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický. Nejvíce formálních Rad během prvního roku vlády absolvoval ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, a to dvanáct.

Nicméně, jak poukázal Jan Kovář, počet setkání různých formací Rady se značně liší. Rada pro zahraniční záležitosti se setkává nejčastěji. Za dobu českého členství v Unii se konala více než 140krát, oproti tomu například Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku se sešla 68krát.

V Radě EU zasedají zástupci všech členských států a usnášejí se na konkrétních politických krocích v oblastech působnosti svých resortů. Každá členská země je v Radě zastoupena jedním členem, většinou ministrem. Formálně existuje jedna Rada, vzhledem k různým agendám, které projednává, existuje v jejím rámci 10 základních formací.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality