Krajní pravice v Petrohradě: Sympatie k Putinovi a odpor k sankcím


Marie Bydžovská, Euroskop, 26.3. 2015

Představitelé více než desítky krajně pravicových stran z EU se v neděli setkali na prokremelské konferenci v Petrohradu. Účastnili se i politici, kteří ve svých domovských zemích vzbuzují značné kontroverze.

„Toto setkání bylo prvním základním kamenem stavby nového světa, který jsme zavázáni vystavět,“ řekl podle serveru Euractiv.com Fjodor Birukov z prokremelské strany Rodina.

Mezi účastníky Mezinárodního konzervativního fóra byli zástupci řeckého Zlatého úsvitu či Národnědemokratické strany Německa (NPD). Účast přijaly se též nacionalistické strany z Itálie (Forza Nuova), Španělska (Národní demokracie), Bulharska (Ataka), Švédska (Strana Švédů) nebo Velké Británie (Britská národní strana). Podle agentury AFP se konference zúčastnilo přibližně 150 delegátů z 12 politických uskupení.

Krajní pravice proti sankcím

Krajní pravice se v Evropě stala silným podporovatelem ruského prezidenta Vladimíra Putina při jeho jednání v Ukrajinské krizi. Jejich rostoucí blízkost s Kremlem vzbuzuje podle AFP v Evropě obavy z faustovské dohody, jejímž cílem je zlepšit image ruského vládnoucího režimu v EU.

„Nepodporujeme sankce proti Rusku kvůli konfliktu na Ukrajině,“ nechal se na konferenci slyšet europoslanec za NPD Udo Voigt. „Je neuvěřitelné, kolik trpělivosti má Rusko a prezident Putin tváří v tvář agresivním politikám NATO,“ dodal. Německý europoslanec dříve označil Adolfa Hitlera ze „skvělého státníka“. V roce 2012 byl odsouzen na deset měsíců podmíněně a k pokutě tisíc eur za oslavování role jednotek SS při setkání NPD.

O východoukrajinských rebelech se na konferenci bývalý lídr vyloučený z Britské národní strany Nick Griffin vyjádřil, že je jasné, že většina obyvatel východní Ukrajiny a Krymu jsou etničtí Rusové a mají právo vidět v revanšistických a agresivních ukrajinských nacionalistech hrozbu.

Rusko jako Třetí Řím

„Považuji toto fórum za způsob, jak dovést dál boj proti liberalismu a tomu, co nazýváme modernismem a destrukcí tradičních hodnot, včetně křesťanství, napříč moderním světem,“ řekl také Griffin.

Roberto Fiore z italské Forza Nuova se vyjádřil, že jako Říman považuje Rusko za Třetí Řím, který zdědil římskou císařskou korunu z Byzance. Rusko podle něj sjednocuje Evropu proti „liberalismu a islamistickému fundamentalismu“.

Kreml fórum v Petrohradu oficiálně nepodpořil, nevyjádřil však ani žádnou kritiku. Podle deníku Wall Street Journal (WSJ) konference působila dojmem, že má „tiché schválení Kremlu“. Kritici akce podle deníku poukazovali na skutečnost, že do jejího konání nezasáhla policie. Když se před čtyřmi měsíci pokusil adresovat skrze videopřenos své příznivce v tom samém hotelu Michail Chodorkovskij, policie vtrhla do budovy a bylo vypnuto hotelové osvětlení.

Kritika židovských obcí

Proti setkání se ohradila ruská federace židovských obcí, která vyjádřila znepokojení, že se taková akce konala v „jednom z nacisty nejvíce zužovaných měst“. Podle ní je to „obzvláště cynické“ v době, kdy se chystají oslavy 70. výročí nad Hitlerovským Německem. Petrohrad za Druhé světové války při téměř 900denním obléhání německou armádou ztratil skoro milion obyvatel.

Proti konferenci se vyjádřila i ruská liberální opozice. Alexej Navalny napsal na twitter, že „fašisti se zvláštním způsobem a velmi rychle stali ruskými přáteli“.

Francouzská Národní Fronta se sice konference neúčastnila, její předsedkyně Marine Lepenová se nicméně v sobotu objevila v ruské státní televizi. Ve vystoupení kritizovala sankce EU vůči Rusku a „antiruskou propagandu“ prováděnou „ podle příkazů z USA“.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality