Navrhované závěry summitu o migraci


Euroskop, 24. 4. 2015

Lídři Evropská unie budou dnes na summitu hledat jasnou odpověď na sílící migraci poté, co se při pokusu doplout do Evropy letos ve Středozemním moři utopily už stovky lidí.

Summit, který byl mimořádně svolán po hrozivé tragédii, která se udála o víkendu, by měl podle diplomatů vyústit ve společnou deklaraci osmadvacítky. Zabránit tomu, aby umírali další lidé, pokládá předseda Evropské rady Donald Tusk za prvořadou prioritu v dopise, kterým lídry do Bruselu na schůzku pozval. Lídři EU potvrdí záměr bojovat s pašeráky lidí, bránit nelegálním migračním tokům a posílit vnitřní solidaritu v unii.

Boj proti kriminálnímu byznysu s migrací

„Bude to jasná zpráva pašerákům: Jsme rozhodnuti zlikvidovat váš obchodní model,“ řekl o snaze potírat kriminální živly napojené na migraci vysoký unijní představitel obeznámený s přípravou summitu.

S návrhem na zabavování a ničení plavidel pašeráků přišel italský premiér Matteo Renzi, podle představitele EU má soukromě podobný názor také Tusk.

Unijní činitel však zároveň vyloučil přímou vojenskou operaci, uvažuje se podle něj případně spíše o přesných úderech na základě konkrétních zpravodajských informací. Především na rozsahu by pak záleželo, zda by podobná operace potřebovala před spuštěním souhlas Rady bezpečnosti OSN.

Úkol pro šéfku diplomacie

Aktuální verze závěrů summitu, která unikla do médií, ukládá šéfce evropské diplomacie Federice Mogheriniové začít s okamžitou přípravou možné operace v rámci společné evropské bezpečnostní a obranné politiky (CSDP) a v souladu s mezinárodním právem. Europol by měl hledat a žádat odstranění internetového obsahu, kterým pašeráci nabízí migrantům své služby.

Návrh závěrů připomíná, že nestabilita v Libyi vytváří ideální prostředí pro aktivity pašeráků. Unie proto vyjádří podporu snahám OSN v této zemi. Zmíněno bude také odhodlání řešit konflikty a nestabilitu jako klíčové faktory migrace, včetně situace v Sýrii.

O víkendu našlo smrt ve Středozemním moři až 900 lidí, další nehody přetížených plavidel následovaly. Rozsah tragédie, v jejímž důsledku se počet letošních úmrtí migrantů na moři vyšplhal k 1500, vyvolal evropskou reakci. Téma se dostalo na pondělní jednání ministrů zahraničí a vnitra v Lucemburku.

Dvojnásobek financí pro operaci Triton

Tam také eurokomisař pro vnitřní záležitosti a migraci Dimitris Avramopulos představil plán, který bude základem diskuse na summitu. Mezi jeho deseti body nechyběl ani obecný návrh na zdvojnásobení prostředků a peněz pro evropskou námořní operaci Triton. Návrh závěrů s tím počítá pro letošní a příští rok.

Nejmenovaný představitel EU zdůraznil, že unie ale neuvažuje o změně mandátu agentury Frontex, která za Triton odpovídá. Frontex má za úkol kontrolu vnějších hranic EU, nikoliv záchranné operace jako takové.

Přesto zdvojnásobení prostředků prakticky znamená větší šanci na záchranu lidí v nebezpečí: podle námořního práva mají totiž všechny lodě povinnost přispět k záchranným operacím, upozornil představitel EU. Přibližně pět zemí už podle něj oznámilo, že na rozšíření Tritonu přispěje.

Frontex: Přeplout do Evropy se chystá milion osob

Mezi dalšími v pondělí nabídnutými návrhy byl pilotní projekt na dobrovolné přesídlení 5000 azylantů, systém kvót totiž řada zemí EU včetně Česka odmítá.

Komisař Avramopulos navrhoval též způsoby, jak zlepšit posuzování žádostí o azyl u těch, kdo moře překonají. Jedním z bodů návrhu závěrů je zřízení nového programu navracení nelegálních migrantů už z hraničních států EU.

EU má také více spolupracovat se zeměmi okolo Středozemního moře a v krizových oblastech. Návrh závěrů zmiňuje jmenovitě Tunis, Egypt, Súdán, Mali a Niger, umístění styčných důstojníků v klíčových zemích a pomoc partnerům s budováním jejich schopností k ochraně hranic a námořním záchranným operacím.

Podle OSN připlulo letos do jižní Evropy už více než 35.000 migrantů a žadatelů o azyl. Smrt ve Středozemním moři zřejmě našlo na 1500 lidí. Za celý loňský rok uvádí úřad počet 219.000 těch, kdo moře přepluli a 3500 obětí. Evropská agentura Frontex přitom varuje, že v příštích měsících by se moře mohl pokusit překonat více než milion osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality