Sobotka s Merkelovou se dohodli na strategickém dialogu


Marie Bydžovská, Euroskop, 4. 5. 2015,

Český premiér Bohuslav Sobotka přijel na již druhou oficiální návštěvu Berlína, kde jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Večer vystoupí na Humboldtově univerzitě s projevem o výzvách, které stojí před Evropskou unií.

„Dnes jsme se s paní kancléřkou shodli na tom, že budeme rozvíjet česko-německý strategický dialog. Dokumenty k němu nyní připravují naši ministři zahraničí,“ řekl Bohuslav Sobotka po setkání s Angelou Merkelovou. „Jeho formát bude definován v jejich společném prohlášení, které by mělo být podepsáno ještě v létě letošního roku. V jeho rámci budeme diskutovat o klíčových tématech, které zajímají Českou republiku a Německo,“ dodal.

Německá kancléřka připomněla, že v „roce 2017 budeme slavit dvacáté výročí od uzavření česko-německé deklarace, ke kterému bude připravena řada kulturních akcí. Je mi potěšením, že bude pokračovat i činnost česko-německého fondu budoucnosti,“ řekla.

Rychlovlaky mezi Prahou a Berlínem

Sobotka s Merkelovou se věnovali rovněž dopravnímu spojení Česka s Německem. Česko má podle Sobotky zájem na vybudování vysokorychlostní tratě z Prahy do Berlína. „Požádal jsem dnes paní kancléřku o intenzivní spolupráci, pokud jde o vzájemný rozvoj železničního spojení. Česká republika má skutečně velmi silný zájem na tom, abychom zmodernizovali naše železniční spojení mezi Prahou a Berlínem. Domníváme se, že by tam do budoucna mohly jezdit rychlovlaky. Velice rádi bychom také zmodernizovali železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem,“ řekl Sobotka.

Premiér zopakoval příslib, že do konce roku 2016 by měla být otevřena dálnice D8 mezi Prahou a Drážďany. K jejímu dokončení je třeba vybudovat závěrečný úsek přes České středohoří.

Tématem jednání byla i splavnost Labe, která je důležitá proto, aby si Česko zachovalo lodní spojení se Severním mořem. Merkelová uvedla, že v této záležitosti je třeba dostat do souladu ekologické a provozní otázky říční plavby. Podle ní Česko a Německo vedou v této věci odborné konzultace, které by měly být dokončeny v příštím roce.

Více němčiny ve školách

Na úvod návštěvy se Sobotka setkal s 21 významnými německými investory. „Jedním z rizik, které němečtí investoři vnímají, je nedostatek kvalifikované pracovní síly v České republice,“ řekl po schůzce se zástupci společností, jako jsou např. ŠKODA AUTO, SIEMENS AG, Volkswagen AG nebo Airbus Group.

„Budeme podporovat technické školství a rozšíření praxe na středních školách a v učebních oborech tak, aby učni a studenti trávili více času přímo praktickou přípravou ve školách. Samozřejmě podpoříme také užší spolupráci mezi jednotlivými firmami a středními školami,“ řekl premiér o řešení daného problému.

Podle premiéra musí Česko více podporovat i výuku němčiny. „Je důležité, abychom v rámci našich pedagogických fakult umožnili vzdělávání učitelů, kteří budou připraveni vyučovat němčinu na našich školách,“ řekl.

Projev na Humboldtově univerzitě

Sobotka se v Berlíně sejde také s vicekancléřem a ministrem hospodářství Sigmarem Gabrielem, který je zároveň předsedou německé sociální demokracie (SPD). Premiérova cesta do Berlína se koná krátce před 70. výročím kapitulace nacistického Německa ve druhé světové válce. Sobotka oběti konfliktu uctí v berlínském památníku Topografie teroru, kde by měl rovněž přednést projev.

Večer český premiér vystoupí s projevem na Humboldtově univerzitě, v němž chce zhodnotit dosavadní fungování Evropské unie a mluvit o výzvách, kterým Evropa nyní čelí. Na Humboldtově univerzitě už s projevy k evropským otázkám vystoupili český prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus, ale také tehdejší předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Pro Sobotku je nadcházející cesta do Berlína druhou oficiální návštěvou německé metropole. Poprvé v Berlíně byl loni v březnu, kdy jednal s kancléřkou Merkelovou o možnostech česko-německé spolupráce na evropské úrovni, o energetice a o situaci na Ukrajině. Setkal se rovněž s německým prezidentem Joachimem Gauckem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality