Jednání Britů s EU prý povede George Osborne


Euroskop, čtk, 11.5. 2015

Britský premiér David Cameron plánuje vyhradit ministru financí Georgu Osborneovi funkci hlavního vyjednavače s Evropskou unií. Napsal to list The Sunday Times.

Osbornea bude podle listu podporovat v jednání s EU ministr zahraničí Philip Hammond. Oba ministři, které Cameron už v pátek potvrdil v jejich dosavadních funkcích, by měli v prvních stech dnech vlády navštívit Brusel a Berlín, píše Sunday Times. Mluvčí úřadu premiéra to podle agentury Reuters odmítl komentovat.

Cameron v pátek potvrdil, že uspořádá v roce 2017 referendum o členství Británie v EU na základě výsledků jednání s Bruselem o přenesení některých pravomocí zpět do Británie.

Evropská komise i velké členské státy se k takové možnosti ale dosud stavěly skepticky. Jde hlavně o omezení volného pohybu osob, proti němuž se ostře staví země střední a východní Evropy, včetně České republiky. Konzervativci voličům slíbili, že omezí rostoucí imigraci.

Camerona už v pátek pozval do Paříže francouzský prezident François Hollande. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že počká, s jakými návrhy a představami reforem vzájemného vztahu nová britská vláda hodlá přijít, a dodal, že je ochoten s Londýnem spolupracovat na „spravedlivé dohodě pro Británii i EU“.

Kdo je George Osborne (43)?

  • Narodil se 23. května 1971. Původní jméno Gideon si ve třinácti letech změnil na George. Pochází ze staré anglo-irské aristokracie.
  • Studoval moderní historii na Oxfordu.
  • V roce 1994 začal pracovat pro Konzervativní stranu. V letech 1995-1997 byl na ministerstvu zemědělství a rybolovu zvláštním poradcem ministra Douglase Hogga. Potom do roku 2001 působil jako mediální poradce tehdejšího vůdce konzervativců Williama Haguea.
  • V britském parlamentu zasedá od června 2001. Po volbách v roce 2005 se stal stínovým ministrem financí ve věku pouhých třiatřiceti let.
  • Po parlamentních volbách v roce 2010 ho Cameron vybral na post ministra financí v koaliční vládě s liberálními demokraty. Osborne zavedl úsporná opatření, jež úspěšně nastartovala obnovu ekonomiky, vyvolávala ale protesty. Největší rozpočtové škrty za posledních 30 let vyvolaly v zemi sérii stávek státních zaměstnanců, v důsledku čehož nepatří Osborne v Británii k příliš oblíbeným politikům.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality