Uniklý dokument: Komise navrhne kvóty pro uprchlíky


Marie Bydžovská, Euroskop, 12.5. 2015

Evropská komise plánuje zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků ve členských zemích EU. Radikální reformu podle Financial Times představí ve středu.

„Aby byla zajištěna spravedlivá a vyvážená účast všech členských států na společném úsilí… EU potřebuje permanentní systém sdílení zodpovědnosti za velké množství uprchlíků a žadatelů o azyl mezi členskými státy,“ stojí v dokumentu, který unikl do médií.

Distribuční klíč – podle velikosti i bohatství země

Počet uprchlíků, za který budou zodpovědné jednotlivé členské státy EU, bude určovat „distribuční klíč“. Zohledněn bude počet obyvatel, výše HDP, úroveň nezaměstnanosti či dosavadní historie přijímání azylantů. Novou legislativu by měla evropská administrativa připravit do konce roku. V současnosti platí pravidlo, že uprchlíci musí požádat o azyl v první zemi, do které přijdou.

Plán potvrdila mluvčí evropské Komise Natasha Bertaudová. „Záměr je jasný, o detailech se stále diskutuje,“ upozornila s tím, že nebude komentovat konkrétní úniky do médií.

Návrh podporuje nejsilnější evropská země – Německo. Na jeho území podává žádost o azyl nejvíce uprchlíků – jen loňském roce jich obdrželo víc než dvě stě tisíc, tedy asi třetinu celé EU. Na druhém místě je Švédsko s 80 tisíci. Velká vlna uprchlíků směřovala také do středomořských států. Pro srovnání ČR přijala 1155 žádostí o azyl.

Ozývá se silná opozice

Návrh na vznik systému povinných kvót ale také vzbudí rozhořčení celé řady členských států. Proti stanovení závazných kvót na přerozdělování žadatelů o azyl se na dřívějších jednáních stavěli i čeští zástupci. Ministr vnitra Milan Chovanec odmítavý postoj české vlády připomněl na dubnovém zasedání Rady. „Jednoznačně říkáme: pojďme pomáhat v zemích původu,“ dodal.

„Spojené království je hrdé na historii udělování azylu těm, kteří to nejvíce potřebovali, ale nemyslíme si, že vhodnou odpovědí je povinný systém přesidlování,“ vyjádřilo se britské ministerstvo vnitra. „Budeme se bránit jakémukoliv pokusu Komise zavést nedobrovolné kvóty,“ dodalo.

Maďarský premiér Viktor Orbán se nechal slyšet, že „evropská myšlenka, že někdo nechá imigranty přijít do své země a oni potom budou redistribuováni mezi ostatní země, je bláznivý a nespravedlivý nápad“.

Návrh budou schvalovat členské státy i europoslanci

O problému jednal již na konci dubna mimořádný summit EU. Lídři tam rozhodli o ztrojnásobení prostředků na činnost agentury Frontex a o potřebě boje s pašeráky, kteří si ze situace vytvořili výnosný byznys. Kolem otázky redistribuce uprchlíků tak, aby zátěž nenesly jen ty nejpostiženější země, ale vrcholná schůzka osmadvacítky odhalila především pokračující neshody.

Chystaný návrh komise bude strategickým dokumentem, teprve na jeho základě případně vzniknou konkrétní právní texty. S nimi bude muset souhlasit nejen europarlament, ale také členské země EU.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality