Jourová a Prouza představili doporučení Komise pro ČR


Marie Bydžovská, Euroskop, 20.5. 2015

Komisařka Věra Jourová a státní tajemník pro EU Tomáš Prouza představili v pondělí letošní doporučení Evropské komise pro hospodářskou politiku ČR.

„Doporučení jsou v souladu s programovým prohlášením vlády, některé z nich kopírují priority, které vláda má a soustředí se na záležitosti, jež budou mít největší dopad na hospodářský růst a především tvorbu pracovních míst,“ řekl Prouza. Současně ocenil, že česká komisařka přijela osobně představit doporučení pro Česko.

„Komise slibovala, že se bude soustředit skutečně na priority. Proto jsme doporučení zúžili na několik málo. Tento postup byl zvolen vůči všem členským státům,“ zdůraznila Jourová. V loňském roce dostala ČR sedm doporučení.

V doporučeních není podle Prouzy pro ČR nic konfliktního. Mnohem důležitější podle něj je, jak s nimi ČR bude dále pracovat a průběžně diskutovat pokrok s Komisí.

4 doporučení pro Českou republiku

1. Dosáhnout fiskální korekce ve výši 0,5 % HDP v roce 2016. Dále zlepšit nákladovou efektivnost a správu ve zdravotnictví.

2. Bojovat s daňovými úniky, zjednodušit daňový systém a provést protikorupční plán. Podniknout opatření ke zvýšení transparentnosti a efektivnosti při zadávání veřejných zakázek, zejména zavedením centrálního registru veřejných zakázek a posílením vedení a dohledu.

3. Snížit vysoké daňové zatížení práce u osob s nízkými příjmy přesunutím daňové zátěže do jiných oblastí. Dále zvýšit dostupnost cenově přijatelných služeb péče o děti.

4. Přijmout reformu vysokého školství. Zajistit odpovídající odbornou přípravu učitelů, podpořit školy vykazující slabé výsledky a podniknout opatření ke zvýšení školní docházky u znevýhodněných dětí, včetně Romů.

První doporučení okomentoval Prouza tím, že „vláda se shodla, že bude udržovat zdravé veřejné finance a schodek bude pod třemi procenty, což se jí daří plnit“. „Při současném hospodářském růstu není riziko, že by se veřejné finance měly zhoršovat,“ dodal.

V oblasti daňového systému by letošní rok měl podle Prouzy přinést první viditelné výsledky zlepšování výběru daní. Zmínil zavedení daňové slevy pro pracující důchodce, což je „snaha podpořit ty, kteří nechtějí jenom čerpat ze sociálního systému“. Další iniciativou je zavedení daňových odpočtů pro rodiny s dětmi ve školkách.

Jourová vyzdvihla otázku uplatnění žen na trhu práce. „Česká republika nabízí nejhorší podmínky pro matky, především ve věku 30 až 34 let. V Česku jsou matky velmi ohroženy tím, že mohou mít značně ztíženou cestu zpátky do zaměstnání. Kromě toho, že to je nefér ze strany společnosti, že si necení jejich úlohy, tak je to i ekonomický problém,“ řekla.

Pokroky v protikorupční strategii

Ohledně protikorupční strategie komisařka Jourová připomněla, že současná vláda kladla od začátku na toto téma silný důraz. Konkrétně vyzdvihla, že výrazně pohnula se zákonem o registru smluv, připravuje novelu zákona o poskytování informací, intenzivně pracuje na návrhu o financování politických stran a tlačí na transparentnost veřejných zakázek.

Státní tajemník pro EU doplnil, že vláda připravuje novelu zákona o státních zastupitelstvích a již schválila novelu zákona o prokazování původu majetku.

Klíčové pro diskuzi s Komisí je podle Prouzy doporučení reformovat školství, jelikož se v současnosti v česku rozpínají nůžky mezi požadavky zaměstnavatelů a znalostmi absolventů. Současně je podle něj důležité otevírat vzdělávací systém znevýhodněným skupinám.

Věra Jourová připomněla, že Komise zahájila proti ČR řízení, které má za cíl, aby se snížilo procento romských dětí, které jsou dávány do speciálních škol. Při setkání komisařku prý ministr školství Marcel Chládek ujistil, že výsledky se projeví již letos koncem září.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality