Timmermans píše, jak lépe tvořit právní předpisy EU


Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise, 25.5. 2015

Evropská komise tento týden přijala svůj program zlepšování právní úpravy, který byl jedním z deseti priorit pro rok 2015. Jeho název možná není tolik atraktivní jako názvy agend „jednotný digitální trh“ nebo „energetická unie“, nicméně je skutečně velmi důležitý a bude mít velký význam pro každodenní život občanů. Díky těmto reformám měníme způsob, kterým EU vytváří své právní předpisy.

Podněty od občanské společnosti

Chceme získat více podnětů od občanů, podniků, nevládních organizací, místních orgánů nebo kohokoli jiného, jemuž právní předpisy EU ovlivňují každodenní život. Rádi bychom se dozvěděli, co funguje a co nikoli, a především – jak bychom podle názoru zúčastněných mohli pracovat lépe.

Utápějí se například v papírování a přáli by si, abychom zavedli podávání zpráv digitální cestou? Možná se domnívají, že schvalování nových produktů je příliš zdlouhavé a napadá je jiný, rychlejší způsob, který by byl stejně bezpečný? Chceme se ve stejné míře zabývat starými i novými právními předpisy.

Pokud budeme zamýšlet přijmout nový zákon, budeme se ptát na názor každého: pracovníků, co pro ně bude znamenat v praxi, nevládních organizací, jak ovlivní životní prostředí, a podniků, zda jim pomůže v růstu či naopak. Pověříme nezávislé odborníky, aby zkontrolovali, zda jsme všem správným lidem položili veškeré vhodné otázky a zda jsme jejich odpovědi důkladně analyzovali.

Byrokracie nepochází z Bruselu

Všechna byrokracie nepochází z Bruselu, skončeme tedy s tímto mýtem. Neznamená to ale, že EU nemůže pomoci v boji proti byrokracii, pokud existuje, ať už pochází odkudkoli. Pokud existují problémy s našimi vlastními předpisy, budeme hledat způsob, jak je vyřešit, a pokud si vlády členských států naše pravidla vykládají problematicky a také je tak provádějí, budeme společně pracovat na nápravě této situace.

Můžeme pomoci pouze tehdy, když budeme vědět, v čem je problém, a zde získává na významu transparentnost a veřejná diskuse. Čím více lidí nám řekne o svých problémech, tím spíše je budeme moci napravit.

Máme nový interaktivní online nástroj, jehož prostřednictvím může kdokoli zaslat Komisi svůj nápad, jak omezit byrokracii či zlepšit návrh zákona. Komise všechny obdržené připomínky zodpoví.

Rovněž jsme zřídili nové fórum odborníků, jehož úkolem bude návrhy shromažďovat, analyzovat a předávat Komisi. Této platformy s názvem REFIT se budou účastnit odborníci jmenovaní příslušnými vládami v Evropě, stejně jako lidé z malých podniků, nevládních organizací, odborů, spotřebitelských organizací a místních a regionálních orgánů. Přejeme si, aby nám odborníci, kteří se každodenně zabývají naší legislativou, sdělili, co bychom mohli podle jejich mínění zlepšit.

Odhodlání ke změně

Aby se skutečně něco změnilo, je zapotřebí politického odhodlání, a my odhodlaní jsme. Tato nová Evropská komise pracuje šest měsíců a již nyní významně měníme řadu věcí. Rozsah našeho prvního pracovního programu – výroční zprávy Komise, která je jakýmsi jejím „seznamem úkolů“ – byl v porovnání se zprávami z posledních pěti let pouze pětinový. Je to proto, že pracujeme pouze na otázkách, které je skutečně třeba řešit na evropské úrovni. Nyní zásadně měníme způsob, jakým vytváříme naše právní předpisy. Vše, co vyjde z Bruselu, bude důkladně připraveno a snadno proveditelné v praxi.

Děláme tyto změny, protože si to od nás občané přejí a Evropa to potřebuje. Prostřednictvím voleb do Evropského parlamentu v roce 2014 lidé vzkázali orgánům EU, že podle jejich názoru vydáváme příliš mnoho předpisů. Euroskeptikové se v mnohém mýlí, ale pokud lidé volí euroskeptické strany jako způsob, jak nám říci „zpomalte“, musíme jim naslouchat.

Srozumitelnější předpisy

Nadále pokračujeme v hospodářském oživení a je tedy rozumné, abychom pomohli lidem používat naše předpisy efektivně. Chceme, aby podnikatelé a pracovníci v malých podnicích trávili svůj čas navrhováním, vytvářením, výrobou a prodejem – nikoliv čtením zákoníků a vyplňováním formulářů!

Všem, kteří se obávají, že proto nyní se zákoníky skončíme, vzkazujeme: nikoli. Nechceme se předpisů zbavit. Chceme, aby byly srozumitelnější a bylo snazší je dodržovat. Tyto předpisy jsou použitelné na práva pracovníků, ochranu životního prostředí, ochranu údajů a veškeré naše ostatní základní hodnoty.

Evropská unie se mění, protože se mění svět kolem nás. Program zlepšování právní úpravy nebude možná téma, o kterém budete dnes večer hovořit při večeři. Nicméně doufám, že si i kvůli němu za pár let sednete s přáteli a řeknete jim: „Tihle lidé v Bruselu nám naslouchali. Věci se změnily. Můžu se s evropským projektem zase ztotožnit.“

Autor: Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise (mezititulky Euroskop)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality