Řecký víkend v kostce


Euroskop, čtk

Sobotní jednání mezi věřiteli a Řeckem skončila neúspěšně. Další budoucnost zadlužené země je nejistá a zemi hrozí finanční chaos. Zástupci EU ujišťují, že Řecko zůstává v eurozóně, a dodávají, že jsou připraveni se vrátit k jednání, pokud bude Řecko chtít.

Řecký premiér se nečekaně rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize, což schválil i parlament, a Řecko požádalo věřitele o prodloužení záchranného programu, než budou známé výsledky plebiscitu.

Ministři financí eurozóny to však odmítli. Současný záchranný program tak skončí 30. června, kdy má Řecko uhradit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu, a dohodu o poskytnutí zbývajících peněz z programu výměnou za reformy se nepodařilo uzavřít. Řecko tak s největší pravděpodobností nebude mít na úhradu splátky peníze.

Do Řecka raději s hotovostí

Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur. Výběry během celého víkendu se přitom obvykle pohybují kolem 30 milionů eur.

Vzhledem k situaci a obávám z masivního odlivu vkladů, řecká centrální banka doporučila vládě, aby nechala banky v pondělí zavřené a omezila pohyb kapitálu, tedy stanovila limity pro denní výběry. Cestovní kanceláře doporučují turistům, aby si do Řecka sebou brali raději hotovost.

Do dění zasahuje Evropská centrální banka

Evropská centrální banka v neděli ponechala program nouzového financování (ELA) pro řecké banky na současné úrovni zhruba 89 miliard eur (2,4 bilionu Kč). Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů. ECB však upozornila, že zůstává připravena své rozhodnutí přehodnotit. Podle analytiků by tato částka při masivním výběru vkladů řeckým bankám nemusela stačit.

Otázkou stále zůstává, o čem budou voliči 5. července hlasovat, když současný program končí 30. června. Podle některých představitelů evropských států a věřitelských institucí konání referenda pozbývá smyslu, protože není o čem hlasovat. Řecká vláda navíc občanům doporučila, aby návrhy zamítli, což byl jeden z hlavních důvodů, proč se ministři financí eurozóny rozhodli Řecku program neprodloužit. Ministři rovněž kritizovali Řecko, že je o svých záměrech předem neinformovalo.

Ještě je čas jednat

Představitelé eurozóny a MMF však ujišťují, že jsou připraveni s Řeckem nadále jednat, zvláště pokud se Atény jasně vyjádří ve prospěch setrvání v eurozóně a oživení ekonomiky. Šéfka MMF Christine Lagardeové upozornila, že řecká vláda má stále čas na rozmyšlenou a na přijetí návrhů eurozóny. K vyřešení situace vyzval i americký prezident Barack Obama.

Za nesmyslné a alibistické označil řecké referendum český premiér Bohuslav Sobotka. Smysl by podle něj mělo, kdyby se všelidové rozhodování uskutečnilo dříve a o konkrétní dohodnuté smlouvě.

Člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal uvedl, že Česku nehrozí přímý dopad řecké finanční krize. Zátěžové testy ukázaly, že český finanční sektor je odolný. Nepřímé dopady vývoje v Řecku jsou možné přes eurozónu, její autority ale situaci řeší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality